9.9.2014 13:13

"Όχι" Συνδέσμου στα "Λαϊκά δικαστήρια" Μάρκου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΕΡΕΑ ΤΩΝ ΜΕΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΑ «ΤΥΧΕΡΑ»

Οι τελευταίες εξελίξεις που αφορούν τα τεκταινόμενα στον Ταξιάρχη των Μεστών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των μελών του Συνδέσμου Κληρικών Χίου, που με αφορμή τα δύο δημοσιεύματα του «π» εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση.

Μέσα σε αυτή οι ιερείς του συνδέσμου, χαρακτηρίζουν ως «λαϊκό δικαστήριο» την απόφαση του Μητροπολίτη Μάρκου να συγκαλέσει κληρολαϊκή σύναξη στα Μεστά, λέγοντας μάλιστα ότι πρόκειται για μία πρωτόγνωρη διαδικασία για τη Χιακή Εκκλησία.

Μάλιστα σημειώνουν ότι ο ρόλος της εκκλησίας είναι να θεραπεύει το πρόβλημα ενώ καταλήγει ότι από πλευράς Συνδέσμου δεν διαπραγματεύονται την αξιοπρέπεια του Χιώτη Κληρικού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου, Ψαρών και Οινουσσών συνήλθε σήμερα Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014 σε συνεδρίαση και εξέτασε θέματα της αρμοδιότητάς του. Με αφορμή την επικαιρότητα και όπως αυτή παρουσιάζεται από μέρος του τύπου το Δ. Σ. συζήτησε και αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Εκφράζει τη συμπαράστασή του στο πρόσωπο του αδικηθέντος αδελφού και συμπρεσβυτέρου μας π. Σταματίου Ρέππα, ο οποίος υποβλήθηκε σε μια διαδικασία πρωτόγνωρη για τη Χιακή Εκκλησία. Άλλωστε δεν εκκρεμεί εναντίον του οποιαδήποτε κατηγορία, ούτε έχει καταδικαστεί για κάποιο παράπτωμα, ούτε κλήθηκε να παραστεί συνήγορος υπεράσπισής του, σύμφωνα με στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

2) Αποκρούει τα δημοσιεύματα, τα οποία βάζουν, κατά το κοινώς λεγόμενο, «σε ένα τσουβάλι», όλο τον Ιερό Κλήρο της Χίου, με αφορμή τα λεγόμενα «τυχηρά». Ο Χιώτης Κληρικός, που προσφωνείται από κατ’ έθιμο και «δάσκαλος» στέκεται με αξιοπρέπεια και συμπάσχει με τον χειμαζόμενο λαό του Θεού, συμμετέχει ως πατέρας και αδελφός στις χαρές και στις λύπες του και προσφέρει καθημερινά στον αμπελώνα του Κυρίου. Για οποιαδήποτε πιθανή παρεκτροπή, η Εκκλησία έχει προβλέψει τον τρόπο θεραπείας της, η οποία οπωσδήποτε δεν περιλαμβάνει «λαϊκά δικαστήρια».

3) Ο Ιερός Κλήρος της Χίου επιτελεί τα καθήκοντα που προβλέπονται από τους Ιερούς Κανόνες και του Νόμους της Ελληνικής Δημοκρατίας, αμείβεται δια του Κράτους ανταποδοτικά χωρίς να επιβαρύνεται ο Κρατικός Προϋπολογισμός, προσπαθεί να ανταποκριθεί στις δυσμενείς συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τη Χώρα μας και διακονεί μαζί με τους εθελοντές λαϊκούς αδελφούς το πολύπλευρο έργο κοινωνικής διακονίας της τοπικής Εκκλησίας.

4) Ο Σύνδεσμος Κληρικών Χίου συνεπής στην πολυετή διαδρομή του, διακηρύττει με αίσθημα ευθύνης ενώπιον των ιερατικών οικογενειών και ολοκλήρου του λαού του Θεού, ότι δεν διαπραγματεύεται την αξιοπρέπεια του Χιώτη Κληρικού και μένει σταθερά προσηλωμένος στην αξία της ελευθερίας, σύμφωνα με τη ρήση του Αποστόλου Παύλου στη προς Γαλάτας Επιστολή: «Για να είμαστε ελεύθεροι ο Χριστός μας ελευθέρωσε, να στέκεστε σταθεροί, λοιπόν και μη δεσμεύεστε πάλι σε ζυγό δουλείας» (Πρρος Γαλάτας, 5,1).  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ