23.10.2012 10:39

«Ο σωστός έλεγχος των εργασιών υλοτόμησης θα σώσει τα καμένα δάση»

Ο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΖΕΡΕΦΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΟΝ "Π"

 
«Το δάσος θα αναβιώσει μόνο αν δεν του βάλλουμε άγριο χέρι. Αυτό που δεν θέλει η φύση είναι η κακή ανθρώπινη παρέμβαση, θέλει ηρεμία και επιστημονική γνώση. Χωρίς αυτή είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να γίνουν παρεμβάσεις στο καμένο δάσος», δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος Χρ. Ζερεφός διατυπώνοντας τις δικές του προτάσεις για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της παραγωγής της Χίου μετά από  τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου.
 
Επιστημοσύνη
Οι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν με επιστημονική φροντίδα, αλλά τίποτα δεν θα αποδώσει, αν δεν  υπάρχουν σωστοί έλεγχοι σε όλες τις φάσεις των εργασιών. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται με την παρουσία και συνεργασία των αρμόδιων φορέων, που είναι ο Δήμος και η Διεύθυνση Δασών, αν υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι στο αντικείμενο ελεγκτές.
«Το εγχείρημα θα αποτύχει, αν δεν γνωρίζουν καλά το αντικείμενο, για να υπάρξει έλεγχος κατά τη διάρκεια της υλοτομίας. Πρέπει να γνωρίζουν τί θα ελέγξουν, να έχουν σαφείς οδηγίες ελέγχου και αντιμετώπισης των κινδύνων που θα παρουσιαστούν. Η επιχείρηση που θα αναλάβει την υλοτομία πρέπει να είναι υπό την επίβλεψη δασικού οργάνου. Αν επαρκούν αριθμητικά οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας και της Δημοτικής Αστυνομίας θα πρέπει να επιμορφωθούν με σεμινάρια, για να μάθουν το αντικείμενο».
 
Οι τεχνικές
Ο Χρ. Ζερεφός δηλώνει μάλλον αντίθετος με τη διαδικασία της συγκεντρωτικής τοποθέτησης κλαδοπλεγμάτων, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να προστατέψουν αποτελεσματικά το έδαφος από τη  διάβρωση που ακολουθεί.
Γι’ αυτό αποκαλεί την εκτεταμένη διαδικασία «σπατάλη χρημάτων».
«Το σωστό είναι να είναι σκόρπια  και να γίνουν φράγματα στα ρέματα που διαπιστωμένα κατεβάζουν μεγάλες ποσότητες νερού και φερτών υλών».
Το έδαφος μπορεί να συγκρατηθεί με τη σπορά ειδικών θαμνοειδών φυτών που βοηθούν και την παραγωγή. Η κοπή των καμένων δέντρων πρέπει να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς δε θα έχουν σαπίσει ακόμη».
 
Εργαλεία
Η φωτιά και τα ζώα είναι εργαλεία, εχθρός είναι η πυρκαγιά και η υπερβολική βόσκηση. «Επεμβάσεις πρέπει να γίνουν και στη βόσκηση, σωστή επίβλεψη πρέπει να γίνει και στους κτηνοτρόφους. Πρέπει να μειωθούν και τα μη παραγωγικά ζώα που υπάρχουν σε κάθε κοπάδι και ο βοσκός κάποια εποχή τα διώχνει. Πρέπει να τα βγάλουμε αμέσως μετά από τη φωτιά, διότι αποφεύγονται παράλογες καταστροφές της βιοποικιλότητας και μειώνονται τα έξοδα των ζωοτροφών για τους βοσκούς και την πολιτεία που συντρέχει».
 
Συμβουλές για τους καμένους σκίνους 
Αναφερόμενος στην αναπαραγωγή της καλλιέργειας των καταστραμμένων σκίνων, υποστηρίζει ότι τα μαστιχόδεντρα μπορούν να αναπαραχθούν καλύτερα και ασφαλέστερα με την τεχνική των  πλαστικών προστατευτικών σωλήνων, που έχει αναπτυχθεί στην Αγγλία, ή του πλαστικού των θερμοκηπίων.                                             «Οι σωλήνες τα βοηθούν να αυξηθούν από τρεις έως πέντε φορές γρηγορότερα και  περισσότερο από τα άλλα. Αν στο μαστιχόδενδρο υπάρχουν δέκα βλαστάρια πρέπει  να κόψουμε τα επτά, για να  βοηθήσουμε τα εναπομείναντα να μεγαλώσουν και να γίνουν παραγωγικά πιο γρήγορα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το νάιλον του θερμοκηπίου, που πρέπει να κοπεί από πάνω για να αερίζεται το δέντρο».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ