14.2.2017 12:21

Νεοκλασσικό Μουσείου το αρχοντικό Χατζηπατέρα

Η πρώην οικία Χατζηπατέρα είναι ένα απο τα καλύτερα διατηρημένα παλιά αρχοντικά στο λιμάνι μας. Ανήκε στην Οινουσσιώτικη εφοπλιστική οικογένεια του Α.Κ. Χατζηπατέρα και σύμφωνα με το οικόσημο του είναι κτίσμα του 1929. Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο κ. Κοντογιάννης και τώρα ανήκει στον Καλλιμασιώτη επενδυτή κ. Πουλάδα.
"Έχω γεννηθεί στην Καλλιμασιά, η οικογένεια μου κρατάει απο τα Θυμιανά και το Νεχώρι", μας πληροφορεί μαζί με την ιστορία του κτίσματος.                                      

"Όταν το αγόρασα δεν ήταν σε καλή κατάσταση, αλλά πιστεύω ότι έγινε καλή συντήρηση", προσθέτει ο ιδιοκτήτης κ. Πουλάδας. Πράγματι, ο Νίκος Φράσκος έβαλε την υπογραφή του στην ανάπλαση, με την υπέροχη συντήρηση των αρχιτεκτονικών του γνωρισμάτων.

Στον όροφο του στεγάζεται απο τις 9 Σεπτεμβρίου του 1999 το Υποθηκοφυλακείο Χίου με Υποθηκοφύλακα την Λεμονιά Σταματουλάκη, η οποία μας ξενάγησε στο καλαίσθητο κτίριο.

Αναμνήσεις

Στο ισόγειο, όπου τώρα λειτουργεί η καφετέρια Μetropolis, «ήταν ο χώρος όπου η οικογένεια στέγαζε τα κότερα της και οι  μεγάλες ξύλινες πόρτες ήταν πάντα κλειστές», θυμάται ο Γιώργος Μισετζής που επισκεπτόταν συχνά το αρχοντικό.

«Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ανέβαινα στον όροφο και παρέδιδα εμπορεύματα κάθε φορά που η ιδιοκτήτρια  κ. Τιτίκα  ψώνιζε από το μαγαζί μας. Ήταν μια αριστοκρατική κυρία από τις λίγες που κάπνιζαν εκείνα τα χρόνια», θυμάται.

Αναμνήσεις από το κτίριο έχει και ο γλύπτης- ζωγράφος Γιάννης Κουτσουράδης.

«Είχα ζωγραφίσει την πρόσοψη αυτού του περίφημου κτιρίου και ο κ. Χατζηπατέρας αγόρασε  ευχαρίστως τον πίνακα», λέει φέρνοντας τη μνήμη του αρκετά χρόνια πίσω.                                       

Ο Γιάννης έχει αποθανατίσει με την παλέτα του αρκετά αρχοντικά της προκυμαίας. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ