12.7.2016 16:31

Να λειτουργήσει ξανά η αρχαιολογική συλλογή Βολισσού

ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ "ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε." ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΧΙΟΥ

Το μείζον θέμα για την Αμανή, αυτό της λειτουργίας της Αρχαιολογικής Συλλογής Βολισσού επαναφέρει με δημόσια επιστολή του προς την εφορία αρχαιοτήτων Χίου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Αριούσιος Α.Ε.» Δημήτρης Κεφάλας.

Όπως σημειώνει ο κ. Κεφάλας: «στην ήδη προβληματική περιοχή στην οποία η ΑΡΙΟΥΣΙΟΣ Α.Ε. έχει επενδύσει ένα ποσόν της τάξης του 1,5 εκ. ευρώ. Αξιοσημείωτο είναι ότι 35 Χιώτες κάτοικοι εσωτερικού ή εξωτερικού, έχουν επενδύσει σε αυτή την εταιρεία με μόνο κίνητρο τη συναισθηματική τους σύνδεση με τον τόπο και το όραμά τους να γίνει και πάλι η περιοχή διάσημη για το κρασί της, όπως εξ’ άλλου ήταν και στην αρχαιότητα.

Ωστόσο, μία σειρά από κινήσεις  διάφορων φορέων θεωρητικά υπεύθυνων για την ανάπτυξη του τόπου, έχουν ήδη απογοητεύσει τόσο τους κατοίκους, όσο και αυτούς που ήδη έχουν επενδύσει στην περιοχή. Για υποψήφιους επενδυτές ούτε λόγος.

Θα ήταν άσκοπο να αναφερθούμε στις ελλείπεις βασικές υποδομές (επάνδρωση αγροτικών ιατρείων, συγκοινωνίες, οδικό δίκτυο, το φράγμα Κουρουνίων), καθώς είναι ειπωμένα αναρίθμητες φορές και η εξέλιξή τους απλώς είναι … στάσιμη. Κάνουμε πια ότι μπορούμε μόνοι μας όσοι ενδιαφερόμαστε για την περιοχή, με όποιες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας.

Είναι πλέον θέμα αξιοπρέπειας το να ζητάς πράγματα που δικαιούσαι και τα οποία για να γίνουν θα πρέπει να παρακαλέσεις».

Ο Δημήτρης Κεφάλας υπογραμμίζει ότι η μη λειτουργία της Αρχαιολογικής Συλλογής Βολισσού, είναι ένας ακόμα αποτρεπτικός παράγοντας ανάπτυξης της περιοχής, η οποία θα μπορούσε να είναι ο «δεύτερος πόλος έλξης» στο νησί (αν δεχθούμε ότι ο πρώτος πόλος είναι η μοναδικότητα της μαστίχας).

«Στόχος μας ως εταιρεία που δραστηριοποιείται στην παραγωγή οίνου και τους οποίους μάλιστα εξάγει από καιρού σε αγορές του εξωτερικού, ήταν και είναι ο χαρακτηρισμός της περιοχής σαν «Αριουσία, η χώρα του κρασιού της Χίου» και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συμμετέχοντας σε διεθνής εκθέσεις, ευρωπαϊκά κοινοτικά προγράμματα προβολής, δημοσιεύσεις στο εξωτερικό, κ.λ.π.

Στα πλαίσια αυτών των προγραμμάτων προσκαλούμε επισκέπτες ειδικού ενδιαφέροντος γύρω από το κρασί (γευσιγνώστες, σομελιέ, δημοσιογράφους οινικού τουρισμού, κλπ), οι οποίοι διαμένουν και επισκέπτονται όλη την περιοχή με επίκεντρο προφανώς τη Βολισσό και η απογοήτευση και η δυσαρέσκεια τους είναι έκδηλη όταν αντικρίζουν κλειστό και εγκαταλειμμένο το μοναδικό ουσιαστικά θεματικό μουσείο που αναφέρεται στην ιστορία του κρασιού», προσθέτει ο ίδιος ζητώντας επιτακτικά την επανέναρξη και συνεχή λειτουργία του μουσείου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ