17.6.2013 13:34

Μπαίνει μέσα από τις ενοικιάσεις παραλιών ο Δήμος Χίου

ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΦΕΤΟΣ ΔΕ ΘΑ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΕΣΟΔΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ

Πόσοι μπορεί να έχουν μερίδιο από την εκμετάλλευση των παραλιών του νησιού; Σίγουρα όχι μόνο ο Δήμος Χίου καθώς μέρος των εσόδων παίρνει τόσο το υπ. Οικονομικών όσο και η Κτηματική Υπηρεσία, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες ενίσχυσης των οικονομικών του Δήμου.
Μια από τις πιο δημοφιλείς, τις πιο πολυσύχναστες, ξακουστές κι ακριβοπληρωμένες παραλίες του νησιού, εκείνη των Γλάρων στο Μηλιγκά, παραμένει ακόμη ορφανή, μιας και η διαδικασία εκμίσθωσης της δεν έχει ακόμη προχωρήσει από το Δήμο Χίου παρότι βρισκόμαστε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.
«Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι. Η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι ο προηγούμενος διαχειριστής της παραλίας δεν την είχε καθαρίσει, ως όφειλε, και η Κτηματική υπηρεσία δεν επέτρεπε να προχωρήσουμε τη διαδικασία» εξηγεί ο κ. Φλάμος.
Ο πρόεδρος της Αστικής Ακινήτων του Δήμου Χίου, παραδέχεται ότι υπάρχει μια καθυστέρηση η οποία σίγουρα θα έχει επιπτώσεις στα κέρδη του μελλοντικού επενδυτή.

Ουρά για τους Γλάρους

Η καθυστέρηση προκαλεί αλυσιδωτά προλβήματα. Το μίσθωμα της παραλίας, ουσαστικά για μια περίοδο 2,5- 3 μηνών, φτάνει τα 10.000 ευρώ.  Όσο όμως καθυστερεί η δημοπράτησή της οι δυσκολες μίσθωσής αυξάνονται.
Σύμφωνα με τον Π. Φλάμο υπάρχει ενδιαφέρον από διάφορους  επενδυτές για τη συγκεκριμένη παραλία, που τουλάχιστον η Αστική Ακινήτων εκτιμά ότι «αξίζει» 12.000 ευρώ, ενοίκιο το οποίο είναι κατά 8.000 μικρότερο από εκείνο της προηγούμενης χρονιάς. «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την παραλία των Γλάρων. Το αντίτιμο δεν το καθορίζουμε εμείς, αλλά η Κτηματική Υπηρεσία. Εκείνη εισπράττει το 20% από το συνολικό ποσό εκμίσθωσης, το 25 % δίνεται στην εφορία και στον Δήμο μένουν τα υπόλοιπα», σημείωσε ο κ. Φλάμος ο οποίος προεξοφλεί πως αυτό το καλοκαίρι οι παραλίες δε θα είναι κερδοφόρες για τον Δήμο.

Αλλαγή πολιτικής

Ο Π. Φλάμος προχώρησε σε μια σειρά από παροχές κι επιπλέον υπηρεσίες με την πρόσληψη προσωπικού για τις παραλίες. Έτσι προσελήφθηκαν 7 ναυαγοσώστες κι 6 καθαριστές και τοποθετήθηκαν δυο νέοι πύργοι για τους ναυαγοσώστες. Τα παραπάνω έξοδα θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από την  εταιρία.
Επιπρόσθετα για πρώτη φορά φέτος έρχεται το κράτος και φορολογεί τα συγκεκριμένα έσοδα παίρνοντας το 25% και η Κτηματική Υπηρεσία το 20% ενώ η καθυστέρηση στην προκήρυξη των παραλιών έχει φέρει και πτώση στο συνολικό ποσό είσπραξης για την εκμετάλλευση τους, αφού οι προσφορές που δίνονται από τους ιδιώτες είναι προσαρμοσμένες πάνω στο δίμηνο που απομένει για το τέλος της σεζόν.
Όλα αυτά οδηγούν στον κ. Φλάμο στο συμπέρασμα ότι:  «Φέτος όχι μόνο δε θα βγάλουμε χρήματα από τις παραλίες αλλά θα μπούμε και μέσα».

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ