3.5.2012 12:16

Μετανάστης ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου!

• ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΣΕ ΕΚΛΟΓΕΣ

 
Αυτές τις μέρες οι προεκλογικές συζητήσεις μονοπωλούν το ενδιαφέρον. Η βόμβα όμως που έπεσε με την απόφαση του νυν προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, Σ. Τσούρου, να αφήσει πίσω του το νησί, όπου επί τουλάχιστον 20 χρόνια είχε αναπτύξει πλούσια δράση σε όλους τους τομείς, όχι μόνο επαγγελματικά, αποτέλεσε θέμα συζήτησης και προκάλεσε ανάμικτα συναισθήματα σε όλους.
Το κύμα μετανάστευσης που έχει αγγίξει τους επιστήμονες της χώρας μας πήρε μαζί του όχι μόνο έναν επιστήμονα του τόπου μας, αλλά τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κι έναν άνθρωπο με πολλά διαπιστευτήρια ως συνδικαλιστής και ως ενεργός πολίτης. Το παράδειγμα του Σιδερή Τσούρου από μόνο του οδηγεί σε σκέψεις για το κενό που αφήνουν πίσω τους όλοι οι επιστήμονες που, λόγω της κρίσης κυρίως, αυτή την περίοδο οδηγούνται στο εξωτερικό.
Η παραίτηση
Ο Σ. Τσούρος βρίσκεται εδώ και λίγες βδομάδες στο Λονδίνο και με επιστολή του γνωστοποιεί ότι, λόγω αυτής του της επιλογής, θα παραιτηθεί τις επόμενες μέρες κι από το θεσμικό του ρόλο ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Επειδή το νέο Διοικητικό Συμβούλιο δεν έχει συμπληρώσει διετία από την εκλογή του, η παραίτηση του προέδρου στην ουσία στήνει ξανά κάλπες για εκλογές, οι οποίες αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Η επιστολή
Στην επιστολή του ο Σ. Τσούρος επιχειρεί κι έναν απολογισμό της δράσης του μέσα στο Δικηγορικό Σύλλογο. «Σε ό,τι με αφορά, αισθάνομαι ικανοποίηση για τα όσα δρομολόγησα στο Δικηγορικό Σύλλογο από το 2002, πρώτα σαν γενικός γραμματέας και αργότερα, από το 2008, σαν πρόεδρος. Για 10 ολόκληρα χρόνια έγινα δέκτης της εμπιστοσύνης σας και της εκτίμησής σας. Θέλω να σας πω με απόλυτη ειλικρίνεια, ότι αυτή την εμπιστοσύνη την ένοιωσα και ήταν από τα ωραιότερα και πληρέστερα συναισθήματα. Να σε τιμούν οι συνάδελφοί σου, άνθρωποι με ιδιαίτερα αυστηρά κριτήρια, δικηγόροι».
Τέλος διευκρινίζει ότι παραμένει δικηγόρος Χίου και θα διατηρήσει την επαγγελματική παρουσία για τους εντολείς του, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου.
 
 
 
 
Η προτροπή
Ακόμη και τώρα ο κ. Τσούρος προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει και να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά της κοινωνίας. «Σας μεταφέρω μία δική μου διαπίστωση που έχω ανάγκη να μοιραστώ: Η αιτία των δεινών μας, ο εχθρός που μας πολεμά και μας κατατρέχει, βρίσκεται κυρίως εντός των τειχών. Μετά από δύο χρόνια Μνημονίων και εντονότατης κινητοποίησης μπορώ να πω ξεκάθαρα ότι την εξόντωση του ανεξάρτητου μάχιμου δικηγόρου, που δρα αυτόβουλα και μακριά από εταιρείες και μεγαλοσυμφέροντα, την επιδιώκουν άνθρωποι σε κυβερνητικές, υπουργικές, συνδικαλιστικές θέσεις – κλειδιά, μέσα στην Ελλάδα. Δεν είναι οι ξένοι, ούτε η Τρόικα, ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επιδιώκει τον αφανισμό μας (ή τουλάχιστον δεν είναι μόνο αυτοί), αλλά το ντόπιο «μεγάλο κεφάλαιο», όπως εκφράζεται από δικηγορικές εταιρείες και τράπεζες. Με σύμμαχο τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών ξεθεμελιώνουν κάθε μικρή ατομική επιχείρηση, δραστηριότητα, επάγγελμα, προς όφελος του γιγαντισμού των ολίγων. Πρόκειται για μία ασύλληπτου μεγέθους αναδιανομή εισοδημάτων και κεφαλαίων. Μία μάχη ανάμεσα στον καπιταλισμό με κοινωνικές αναφορές όπως τον γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και έναν ελαύνοντα υπερκαπιταλισμό που συνθλίβει τον άνθρωπο. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα στερούμαστε κοινωνικής παιδείας και διαπαιδαγώγησης. Προκρίνουμε το ατομικό από το συλλογικό. Κι αυτό είναι επίσης αιτία, αφενός κακών, κάκιστων κυβερνητικών επιλογών που υποθήκευσαν το μέλλον της χώρας, αφετέρου απάθειας, αδρανοποίησης, παραίτησης. Στο σημείο που έχουν οδηγηθεί τα πράγματα, μόνο μέσα από την καταστροφή θα μπορέσει η κοινωνία να δει τον εαυτό της στον καθρέφτη και να επιχειρήσει να χτιστεί, αυτή τη φορά σε νέες στέρεες και υγιείς βάσεις. Κάτι που δεν έπραξε ούτε το 1949, ούτε το 1974 και σήμερα βιώνουμε τις συνέπειες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούρος. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ