28.6.2013 15:18

«Κομπίνα» με τα τέλη ή απλό λάθος;

-ΞΕΚΙΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

«Κυνήγι κεφαλών» για πιθανή κομπίνα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ με συμπολίτες μας που δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη ζημιώνοντας τον Δήμο με αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχει εξαπολύσει η Οικονομική Υπηρεσία.

Δεν είναι ούτε ένας, ούτε δυο οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν «ξεφύγει» με διάφορους τρόπους, σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Μετά από διασταύρωση των στοιχείων του Δήμου με εκείνα της ΔΕΗ προέκυψε πως περίπου 6.000 δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη.

Χιος το μεγαλείο σου

Με τρόπους και πρακτικές που είναι υπό διερεύνηση, κατά περίπτωση και ομαδικά κάποιοι πολίτες φρόντισαν να απαλλαγούν εδώ και χρόνια από την πληρωμή των δημοτικών τελών. Αντίστοιχα και οι λογαριασμοί που πληρώνουν στη ΔΕΗ είναι κατά πολύ μειωμένοι σε σχέση με εκείνους των υπολοίπων δημοτών.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία η υπόθεση θα εξετάζονταν άμεσα από τη δικαιοσύνη, εδώ όμως χρειάστηκε να ασκήσουν πίεση οι υπηρεσιακοί παράγοντες στους πολιτικούς  προϊσταμένους τους για να μπει τέλος σε αυτή την… κλοπή.

Ζημιά 600.000 ευρώ

Από τα 6.000 ακίνητα που δεν πληρώνουν κάποια είναι δημοτικά, και κάποια για ορθούς λόγους δεν υποχρεούνται να πληρώσουν δημοτικά τέλη (υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 έχουν νόμιμη απαλαγή). Ωστόσο απομένουν περίπου 4.000 περιπτώσεις οι οποίες θα εξεταστούν ανά δημοτική ενότητα και ο κάθε ιδιοκτήτης θα κληθεί από τον Δήμο για να προχωρήσει η διαδικασία. « Έχει πάρει σχετική απόφαση η Οικονομική επιτροπή. Από τους 6.000 ιδιοκτήτες μόνο οι 4.000 περίπου να πληρώσουν όσα έπρεπε να πληρώνουν κάθε χρόνο και για λόγους που αξίζει να διερευνηθούν δεν πλήρωναν, τότε ο Δήμος θα έχει στο ταμείο του κάθε χρόνο επιπλέον 600.000 ευρώ. Ποιος ευθύνεται για αυτά τα διαφυγόντα έσοδα;» δήλωσε ο προϊστάμενος της Οικονομικής Υπηρεσίας Π. Πεντάκης.

Κληροδοτήματα άλλων εποχών

Η κοινωνική πολιτική με χρήματα του δημοσίου ή αλλιώς μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα, είναι μια πρακτική που εφαρμόστηκε κατά κόρον στο παρελθόν και τα αποτελέσματα της τα ζούμε καθημερινά.

Η απόφαση της Οικονομικής Υπηρεσίας να διερευνήσει το θέμα και να προχωρήσει στην τροποποίηση όλων αυτών των δεδομένων είναι απολύτως θετική φτάνει να μην προσκρούσει σε πολιτικές ή άλλες παρεμβάσεις.

Ο κ. Πεντάκης πάντως δεν είναι διατεθειμένος να κάνει πίσω στο συγκεκριμένο θέμα. «Στη Μυτιλήνη διώκονται οι υπάλληλοι για τα χρέη του Δήμου. Δεν σφάλουν μόνο οι υπάλληλοι. Οι υπάλληλοι καλούνται να ακολουθήσουν συγκεκριμένες εντολές και πολιτικές κατευθύνσεις. Εκεί πρέπει να αναζητηθούν οι ένοχοι» κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ