9.3.2016 13:46

Η φωτεινή πλευρά της Ευρώπης [ΒΙΝΤΕΟ]

ΟΙ «ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΚΤΗΣ ΧΙΟΥ» ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗΣ ΔΡΑΣΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Καταγράφουν  πέντε μήνες ζωής και η προσφορά τους στον τομέα της διάσωσης και της μετέπειτα φροντίδας των προσφύγων και μεταναστών είναι ανεκτίμητη.  Ο φακός του «π» βρέθηκε στην αποθήκη της EKO HOUSE  του Νίκου Κλαδιά, που έχει παραχωρηθεί στους Εθελοντές της Ανατολικής Ακτής, προκειμένου να φυλάσσουν τα αγαθά που παραλαμβάνουν καθημερινά από ευρωπαίους και έλληνες πολίτες και προορίζονται για τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που καταφθάνουν στο νησί μας καθημερινά.

Εθελοντές χωρίς σύνορα

Μπορεί η πολιτική των ευρωπαϊκών χωρών στο θέμα της προσφυγικής κρίσης να είναι ανεπαρκής, ωστόσο δεκάδες ευρωπαίοι πολίτες έρχονται στη Χίο προκειμένου να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους προς όφελος των προσφύγων. « Πήρα τρεις εβδομάδες άδεια από τη δουλειά μου για να έρθω στη Χίο και να βοηθήσω, στο βαθμό που μου επιτρέπεται, τόσο τους πρόσφυγες όσο και τους Χιώτες. Είναι το ελάχιστο που μπορώ να κάνω για αυτούς τους ανθρώπους.  Η Ευρώπη χρόνια τώρα αδιαφορεί για την προσφυγική κρίση και η Frontex το μόνο που κάνει είναι να σταματά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και να τους στέλνει και πάλι πίσω», δηλώνει στον «π» ο Λορέντζο από την Ιταλία. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκολας από την Αγγλία, ο οποίος παραιτήθηκε από την εργασία του για να γίνει εθελοντής στη Χίο. «Έκανα οικονομία ένα χρόνο και πήρα χρήματα και από τους γονείς μου για να έρθω εδώ να βοηθήσω τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μέσω του συστήματος alpha phone συντονίζουμε με άλλες εθελοντικές ομάδες  τόσο τη διαδικασία διάσωσης όσο και τη διανομή ρούχων, φαγητού, επιβίβασης στα λεωφορεία», αναφέρει.

Το 24ωρο του εθελοντή

 

Μία αποθήκη γεμάτη κούτες με ρούχα που στάλθηκαν από πολίτες τόσο του εξωτερικού όσο και της Ελλάδας.

 

Η Τούλα Κιτρομιλίδου, πρωτεργάτης και συντονίστρια της ομάδας «Εθελοντές Ανατολικής Ακτής», αναφέρεται στο ρόλο  των εθελοντών κατά τη διάρκεια της παραμονής των προσφύγων στο νησί μας. «Είμαστε εκεί από την πρώτη στιγμή που θα φτάσουν οι πρόσφυγες στις ακτές. Ξέρουμε πλέον που τους αποβιβάζουν και έχουμε φροντίσει να έχουμε γεμίσει τα αυτοκίνητά μας με όλα τα απαραίτητα (ρούχα, παπούτσια, νερό) ώστε, όταν υποδεχόμαστε τους πρόσφυγες, να είμαστε σε θέση να τους δώσουμε στεγνά ρούχα, φαγητό και νερό. Πολλές φορές συμβάλλουμε οικονομικά ακόμη και στα εισιτήρια τους», τονίζει, προσθέτοντας ότι η δράση της ομάδας έγινε γνωστή διεθνώς μέσω της προβολής ενός ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο. «Στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας μας είχαν έρθει Γερμανοί εθελοντές και μας βοηθούσαν. Εκείνοι μας έδωσαν την ιδέα να δημοσιοποιήσουμε την ομάδα μας στο facebook και να προβάλουμε τη δράση μας».

Η μάχη με τους διακινητές

 

Οι εθελοντές καταγράφουν τις προμήθειες.

Η Μαριτίνα, ο Άκης και ο Μιχάλης  προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στη διάσωση και περιγράφουν στον «π» τις επικίνδυνες στιγμές που έχουν ζήσει με τους διακινητές. «Προκειμένου να διαφύγουν πετούν μέσα στη θάλασσα τον κόσμο και πολλές φορές μας απειλούν με μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η διάσωση των ανθρώπων μέσα από τη θάλασσα, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνωρίζουν κολύμπι».

Διεθνής αποστολή αγαθών

Η Εθελοντική Ομάδα της Ανατολικής Ακτής διαθέτει πέντε συνολικά αποθήκες  γεμάτες με τρόφιμα, ρούχα, νερά, ξηρά τροφή, στεγνωτήρια, πλυντήρια και είδη πρώτης ανάγκης.  «Πλένουμε ένα τόνο ρούχα την εβδομάδα ενώ παλιά ξοδεύαμε πάνω από 30.000 ευρώ  τον μήνα σε αγορά ρούχων. Οι αποθήκες μας είναι γεμάτες από κοντέινερ με ρούχα και τρόφιμα που μας έχουν στείλει πολίτες του εξωτερικού αλλά και Έλληνες », περιγράφει μέρος της διαδικασίας η Τούλα Κιτρομιλίδου, επισημαίνοντας ότι οι ανάγκες είναι μεγάλες και συνεχώς αυξανόμενες και η βοήθεια που μπορεί να προσφέρει ο καθένας είναι πάντοτε καλοδεχούμενη.

Παράλληλα τόνισε ότι η δουλειά των εθελοντών δεν περιορίζεται μόνο στην περίθαλψη και φροντίδα των προσφύγων αλλά συμμετέχουν  παράλληλα και σε δράσεις καθαρισμού παραλιών από σκουπίδια και σωσίβια. «Μαζεύουμε σκουπίδια και σωσίβια από το Βροντάδο μέχρι τα Γρίδια. Προσφάτως ξεκινήσαμε τον καθαρισμό παραλιών στις Οινούσσες».

Ειδικά διαμορφωμένος  και μονωμένος χώρος συντήρησης τροφίμων  μέσα στην αποθήκη. 

 

Προοπτική η μετατροπή σε ΜΚΟ

Ο αριθμός των εθελοντών που απαρτίζουν την ομάδα της Ανατολικής Ακτής αυξομειώνεται ανάλογα με τις ανάγκες, όπως εξηγεί η Τούλα Κιτρομιλίδου. « Τα Χριστούγεννα είχαμε 100 εθελοντές από το εξωτερικό ενώ σήμερα διαθέτουμε γύρω στους 40. Σχεδιάζουμε ωστόσο τη μετατροπή της ομάδας μας σε ΜΚΟ ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το θέμα των ασυνόδευτων παιδιών αλλά και γενικότερα να έχουμε πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες που αφορούν τους πρόσφυγες».

Ασυνόδευτα παιδιά

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εθελοντές είναι το πλήθος των ασυνόδευτων παιδιών που καταφθάνουν στο νησί μας. Σύμφωνα με τη συντονίστρια της ομάδας, όλα τα ασυνόδευτα, αφού λάβουν τις πρώτες βοήθειες από τους εθελοντές, εν συνεχεία τα παραλαμβάνει η Αστυνομία και τελικά καταλήγουν στην Κιβωτό του Κόσμου. «Τα παιδιά φιλοξενούνται στην Κιβωτό μέχρι να φύγουν για Πειραιά. Εμείς αυμβάλλουμε όσο μπορούμε στις ανάγκες ένδυσης των παιδιών και γενικα βοηθάμε σε ότι μας ζητηθεί», καταλήγει η Τούλα Κιτρομιλίδου.  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ