21.10.2015 17:08

Η Αμανή παρούσα στο χάρτη εκπαιδευτικών προγραμμάτων

«ΜΕ ΨΩΜΙ ΚΑΙ ΜΕ ΕΛΙΑ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΑΓΙΟ ΓΑΛΑΣ

Η απουσία της  στο χάρτη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων ήταν εμφανής εδώ και χρόνια. Φέτος η ΒΔ Χίος δηλώνει το βροντερό παρόν της  μέσω των φθινοπωρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά δημοτικού, που εκπονεί ο Πολυχώρος «Άγιο Γάλας». Έχοντας την έγκριση των  Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χίου διοργανώνει από τις 15 Οκτωβρίοτυ-20 Νοεμβρίου τρία βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

Το πρώτο έχει να κάνει με το ψωμί και την ελιά, το δεύτερο με την κοπριά και το νερό και το τρίτο με το γαϊδουράκι.

Τα παιδιά που θα συμμετέχουν στα προγράμματα θα έχουν την δυνατότητα να βιώσουν την εμπειρία του ζυμώματος και του φουρνίσματος ψωμιού, του «χτενίσματος» ελαιόδεντρου, του φυτέματος και  του πεταλώματος

Αναλυτικά τα προγράμματα που θα εκπονηθούν είναι τα ακόλουθα:

  1. Με ψωμί κι ελιά είμαι εγώ ο βασιλιάς!

 Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα τα παιδιά διδάσκονται  τη διαδρομή για να φτάσουν στο τραπέζι μας με την αγνή τους, παραδοσιακή μορφή το λάδι και το σιτάρι. Το εργαστήρι διοργανώνεται σε  συνεργασία του πολυχώρου με το ελαιοτριβείο Ν. Ποταμιάς.

Κατά τη διάρκεια του οι μαθητές ζυμώνουν ψωμί στον παραδοσιακό ξυλόφουρνο του πολυχώρου, γνωρίζουν τα συστατικά του και τη διαδικασία φουρνίσματος. Στα ελαιόδεντρα χτενίζουν τις ελιές, ενδιάμεσα γεύονται τον κόπο τους με κολατσιό από τη βορειοχωρούσικη πίτα που έφτιαξανΤέλος στο ελαιοτριβείο τρίβουν τις ελιές παρακολουθώντας όλη τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.

2. Η κοπριά και το νερό, κάνουν το λάχανο γερό
Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ερχόμαστε σε επαφή με το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το παντζάρι, το μαρούλι και την αγκινάρα, μαθαίνουμε τον βιολογικό τρόπο καλλιέργειας τους και τη διαδρομή τους μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι μας.

Κατά τη διάρκεια του οι μαθητές θα περιηγηθούν στον λαχανόκηπο γνωρίζοντας τα λαχανικά της εποχής και τον τρόπο που καλλιεργούνται, θα φυτέψουν τα δικά τους λαχανικά και θα μάθουν τον τρόπο που θα πρέπει να τα φροντίζουμε.

Υπεύθυνος και των δύο προγραμμάτων ο διαιτολόγος διατροφολόγος  Στέλιος Κάρλος.

  1. Σαν σου χαρίζουν γάιδαρο, μην τον κοιτάς στα δόντια

Το υπομονετικό και αγόγγυστο τετράποδο της ελληνικής υπαίθρου τείνει πια προς εξαφάνιση. Με τη βοήθεια του τελευταίου σαμαρτζή της βόρειας Χίου τα παιδιά μαθαίνουν  γαϊδουράκι, τις συνήθειες του, το πετάλωμα του, το σαμάρι του και τον ιδανικό τρόπο για να το φορτώσουμε. Ο Θ. Τσολάκης εξηγεί στα παιδιά γιατί τα συγκεκριμένα ζώα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της περιοχής. Με καρφιά και πέταλα τα διδάσκει πως γίνεται το πετάλωμα των γαϊδάρων.

Υπεύθυνος προγράμματος: Θωμάς Τσολάκης – σαμαρτζής

Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι δίωρη.Τα τρία εκπαιδευτικά προγράμματα του φθινοπώρου αποτελούν τον πρόλογο των ανοιξιάτικων εκπαιδευτικών δράσεων που προετοιμάζει ο πολυχώρος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ