5.8.2013 13:40

«Χωρίς το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ο Κάμπος θα αλλοιωθεί ταχύτατα»

Την διαφωνία τους αναφορικά με τις ευθύνες που καταλογίζονται στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Χίου (αρμόδιο και για τα θέματα δόμησης στον Κάμπο), καταθέτουν με επιστολή τους ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Κάμπου και ο Σύνδεσμος Φίλων του Κάμπου, με αφορμή την διένεξη που πρόσφατα είχε το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Χίου με ιδιωτική επιχείρηση και το θέμα έφτασε μέχρι το γραφείο του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά στην επιστολή τους οι δυο φορείς της περιοχής (υπογράφουν ο Μάρκος Ζαννίκος και η Θεανώ Βογιατζή) αναφέρουν:

Με έκπληξη αντιληφθήκαμε πρόσφατα δημοσιεύματα στον Χιακό τύπο με τα οποία αμφισβητούνται οι αρμοδιότητες των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής. Επ’ αυτού έχουμε να δηλώσουμε τα εξής:

Τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής θεσπίστηκαν με τα άρθρα 20-25 του ν. 4030/2011 («Νέος Τρόπος Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και Λοιπές Διατάξεις») σε αντικατάσταση των Επιτροπών Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (Ε.Π.Α.Ε.). Σκοπός του εν λόγω νόμου, σύμφωνα με την αιτιολογική του έκθεση, είναι η θέσπιση «ενός νέου πλαισίου για την έκδοση αδειών δόμησης, τον αδιάβλητο και τεχνικά τεκμηριωμένο έλεγχο των κατασκευών καθώς και τον εκσυγχρονισμό όλων των διαδικασιών αδειοδότησης και παρακολούθησης».

Αρμοδιότητα των Συμβουλίων Αρχιτεκτονικής, για κάθε οικοδομική εργασία σε παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικούς τόπους, τόπους ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και αρχαιολογικούς χώρους, είναι η γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών, ως προς τη σχέση και τη σύνθεση των όγκων, τις όψεις και τα εν γένει ορατά τμήματά κάθε κτιρίου και ως προς την ένταξή του στο πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον. Άλλωστε, το Σύνταγμα (αρ. 24 παρ. 1 και 6) επιτάσσει ότι το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον τελεί υπό την προστασία του Κράτους.

Ο Κάμπος της Χίου («Κάμπος») από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 είναι χαρακτηρισμένος ως ιστορικός τόπος και παραδοσιακός οικισμός και χαίρει της ανάλογης κρατικής προστασίας. Ειδικότερα, ο Κάμπος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος διότι, μεταξύ άλλων, «αποτελεί μοναδικό οικιστικό γεωργικό σύνολο στον Ελλαδικό χώρο στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά η κατοικία με τις γεωργικές λειτουργίες». Ο χαρακτηρισμός του Κάμπου ως παραδοσιακού οικισμού συνδυάστηκε με την επιβολή ειδικών όρων και περιορισμών της δόμησης (όριο αρτιότητας και κατάτμησης 8.000 τ.μ., μέγιστη δόμηση 400 τ.μ. για τις κύριες χρήσεις, ιδιαίτερα αυστηρές κτιριοδομικές προδιαγραφές κ.ά.) για την προστασία και διατήρηση των στοιχείων που συνθέτουν την παραδοσιακή του φυσιογνωμία.

Όπως συνάγεται από όλα τα ανωτέρω, το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου είναι εκ του Νόμου καθ’ ύλην αρμόδιο γνωμοδοτικό όργανο επί των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία στον Κάμπο. Περαιτέρω, το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ο Κάμπος χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός και καθορίστηκαν οι ειδικοί όροι και περιορισμοί της δόμησής του (βλ. ΦΕΚ Δ’ 33/17-1-1992), στο άρθρο 21 προβλέπει τα εξής:

«Για οποιαδήποτε οικοδομική εργασία απαιτείται η έγκριση της Ε.Π.Α.Ε. στην οποία υποβάλλεται η σχετική μελέτη συνοδευόμενη από φωτογραφίες του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον πρόκειται για νέα οικοδομή, ή όλων των όψεων του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου, εφόσον πρόκειται για επισκευή, αναστήλωση ή προσθήκη υπάρχοντος κτιρίου.»

Δηλαδή, ακόμα και πριν την ισχύ του ν. 4030/2011 κάθε οικοδομική εργασία στον Κάμπο, πλέον τυχόν άλλων εγκρίσεων που απαιτούνται, έπρεπε υποχρεωτικά να τύχει της έγκρισης της αρμοδίας Ε.Π.Α.Ε. (νυν Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής), γεγονός που όφειλε να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου στον Κάμπο.

Η πολυνομία, ο κατακερματισμός και η επικάλυψη αρμοδιοτήτων και η γραφειοκρατία αποτελούν, πράγματι, παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, οι οποίες δυσκολεύουν τους συναλλασσομένους με αυτή. Ωστόσο, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής τα οποία αντικαθιστούν τις Ε.Π.Α.Ε και τα οποία (α) αποτελούν ανεξάρτητο και μη υποκαθιστάμενο γνωμοδοτικό όργανο και (β) θεσπίστηκαν με πρόσφατο νόμο ο οποίος αποσκοπεί στην βελτίωση της διαδικασίας έκδοσης οικοδομικών αδειών και των συναφών διοικητικών δομών, δε μπορούν να στηλιτεύονται ως υπαίτια για τα ανωτέρω.

Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε πως, δυστυχώς, ακόμα και μετά την εφαρμογή του πλαισίου προστασίας του Κάμπου και παρά τους περιορισμούς που αυτό έχει επιφέρει, συνεχίζεται η δημιουργία νέων κατασκευών τελείως ξένων προς τη φυσιογνωμία του. Το εν λόγω γεγονός σε συνδυασμό με τα πολλά άλλα και δισεπίλυτα προβλήματα του Κάμπου (φορολογία, άρδευση, συρρίκνωση παραδοσιακών καλλιεργειών κ.ά.) τον οδηγούν, σταδιακά, στην απώλεια της φυσιογνωμίας του και μοιραία στην απαξίωση. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την προστασία του Κάμπου και την επίλυση των προβλημάτων του, ταυτόχρονα όμως καλούμε όλους τους αρμοδίους για την προστασία του Κάμπου φορείς σε διαρκή επαγρύπνηση, ώστε όταν βρεθούν λύσεις για τα προβλήματά του να υπάρχει ακόμα αντικείμενο για την εφαρμογή τους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ