20.5.2016 15:20

Γκέτο Αφγανών η ΒΙ.ΑΛ. [ΦΩΤΟ]

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΣΥΡΙΟΥΣ, ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΛΚΟΟΛ, ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΚΑΙ ΒΙΑ ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Στοιβαγμένοι σε ακατάλληλους χώρους που έχουν γεμίσει ασφυκτικά, χωρίς επαρκές φαγητό, σε ακατάλληλες συνθήκες, με αίσθημα ανασφάλειας και με καθημερινές βίαιες συμπλοκές ζουν χιλιάδες πρόσφυγες στα hotspots της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου. Σε έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων περιγράφει με μελανά χρώματα τις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

«Η έλλειψη προστασίας από την αστυνομία, ο υπερπληθυσμός και οι ακατάλληλες συνθήκες δημιουργούν μια ατμόσφαιρα χάους και ανασφάλειας στα hotspot των νησιών» λέει ο διευθυντής ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων της οργάνωσης, Μπιλ Φρέλικ.

Η κατάσταση στη ΒΙ.ΑΛ.

Αρκετοί Σύριοι στο Hotspot της ΒΙ.ΑΛ. στη Χίο, περιγράφουν συνεχείς και μεγάλες σε έκταση επιθέσεις από τους Αφγανούς που διαρκούν αρκετές ώρες. Η τελευταία έγινε στις 7 Μαίου πριν την επίσκεψη του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι Σύριοι έδειξαν τρύπες στους εσωτερικούς τοίχους τη ΒΙ.ΑΛ. τους οποίους οι Αφγανοί γκρέμισαν για να πάρουν πέτρες.

Ένας 27χρονος Σύριος που μένει στη ΒΙ.ΑΛ. μαζί με την 20χρονη σύζυγό του και την 60χρονη μητέρα του ανέφερε:

«Πριν από λίγες ημέρες, οι Αφγανοί μας επιτέθηκαν. Έριξαν πέτρες και έκλεψαν το στρώμα μας. Τώρα έχουμε μόνο κουβέρτες. Όταν ζητήσαμε από την αστυνομία βοήθεια, απλά εξαφανίστηκαν. Η αστυνομία μας είπε ότι: «Δεν είναι η δουλειά μας αυτό που τους πρόσφυγες κάνουν μεταξύ τους εαυτούς σας»», ενώ η 20χρονη σύζυγός του σημείωσε:  «Μας επιτέθηκαν οι Αφγανοί. Επιτέθηκαν και από τις δύο πλευρές, πετώντας πέτρες. Δύο άνθρωποι στάλθηκαν στο νοσοκομείο. Πριν από τρεις ημέρες, ένας Αφγανός χτύπησε μία Συρία γυναίκα εδώ».

Στις παραπάνω μαρτυρίες προστίθεται ακόμα μία, ενός 29χρονου Σύριου που δείχνοντας το τραύμα στο πόδι του ανέφερε: «Αυτό συνέβη πριν τρεις ημέρες. Η επίθεση ξεκίνησε από δύο μεθυσμένους Αφγανούς που ήρθαν στο σημείο που βρισκόμασταν εμείς κι άρχιζαν να φωνάζουν. Εμείς τους είπαμε να απομακρυνθούν αλλά αρνήθηκαν. Στη συνέχεια ήρθαν Αφγανοί από όλες τις πλευρές και μας επιτέθηκαν. Οι δύο αστυνομικοί που βρίσκονταν εδώ, εγκατέλειψαν το κτίριο κι η μάχη ξεκίνησε. Πήγαμε να καλέσουμε την Αστυνομία αλλά είχαν απομακρυνθεί. 30 λεπτά αργότερα ήρθε ένα αστυνομικό λεωφορείο (εννοεί την κλούβα των ΜΑΤ) αλλά έμεινε έξω από την κύρια πύλη. Μαζέψαμε τις γυναίκες και τα παιδιά μας και τα κλείσαμε σε ένα γραφείο της Αστυνομίας. Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς εδώ».

Τα λεγόμενα των συγκεκριμένων Σύριων επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι αρκετοί ομοεθνείς τους φοβούνται πλέον να μεταβούν στους οικίσκους, προτιμώντας να κοιμούνται στο πάτωμα δίπλα από τα γραφεία των Αστυνομικών. 

 

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ  ΕΔΩ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ