14.2.2017 14:52

Γιορτές του έρωτα και στη Χίο; Γιατί όχι;

«Θέλει τρόπο η ανάδειξη ενός τόπου», γράφει ο συντάκτης σημερινού σας άρθρου, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Βαλεντίνου και του Έρωτα, στη γειτονική Λέσβο, που πολύ σωστα «εκμεταλλεύονται» οι γείτονές μας για προβολή του τόπου τους. Συμφωνώ και επαυξάνω !

     Και επειδή δε μου αρέσει να μιζερεύω, πάω κατευθείαν στο «ψητό» (ας μου επιτραπεί η λέξη και λόγω της Τσικνοπέμπτης). Δεν θα μεμψιμοιρήσω λοιπόν για το τι δεν κάνουμε και άλλα συναφή, αλλά λέω ότι τρόποι βρίσκονται και στο νησί μας και μάλιστα ευκολότεροι!  Κάνω κατευθείαν την πρόταση που επεξεργάζομαι τα τελευταία χρόνια, συζητώντας την ήδη κατ’ ιδίαν αλλά και δημόσια πριν λίγες μέρες στην τοπική τηλεόραση.

Της Βάσως Κριτάκη

      Ο εορτασμός του έρωτα δεν ανακαλύφθηκε επί Βαλεντίνου, αλλά επί Αφροδίτης! Οι τελετές και οι γιορτές μάλιστα προς τιμήν της, όπου κι αν πραγματοποιούντο, στην Κύπρο και στον ελλαδικό χώρο, ονομάζονταν «Αφροδίσια». Σας θυμίζει κάτι αυτό; Ε, ναι λοιπόν! Το όμορφο χωριό Αφροδίσια της Χίου. Να ‘χει σχέση όμως με την Αφροδίτη και τις γιορτές της; Πιθανότατα ναι. Γιατί έτσι έχει περάσει στη συνείδηση των κατοίκων του και στην παράδοσή τους. Μα και ο μεγάλος ιστορικός Ζολώτας έχει καταγράψει ότι το χωριό πήρε το όνομά του από τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης, ενώ τοπωνύμια με αυτό το όνομα ή παραπλήσιο (Φροϊσια, Αφροϊσια κ.λ.π.) βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλές περιοχές του νησιού, όπως στο Μαργαρίτη Καρδαμύλων, στον Άγιο Γεώργιο Συκούση, σε περιοχή ανάμεσα στην Ελάτα και τη Βέσσα και αλλού, γεγονός που μαρτυρεί τη λατρεία της θεάς Αφροδίτης στο νησί.

   Ισχυρά στοιχεία που ενισχύουν τη θέση αυτή είναι και η εύρεση στη Χίο έργων γλυπτικής και κηροπλαστικής των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, που φιλοξενούνται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χίου. Φίδια (αγαπημένα κοσμήματα της θεάς), Έρωτες (φτερωτός θεός της αγάπης) με εξαιρετικά χρώματα, καθώς και πλαγγόνες-κούκλες στον τύπο των ιερόδουλων, των συνδεδεμένων με την ιερά πορνεία των εορτών της θεάς, έχουν βρεθεί στο Ριζάρι, όπου πιθανότατα υπήρχε ιερό της Αφροδίτης.

    Έχουμε και λέμε λοιπόν. Χωριό Αφροδίσια της Χίου, αδελφοποίηση του Δήμου Χίου με την Κύπρο-νησί της Αφροδίτης έτοιμη ήδη και φτερωτοί έρωτες παντού. Προσθέτουμε επίσης τη σύμφωνη γνώμη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αφροδισίων για την έναρξη σχετικών εκδηλώσεων το καλοκαίρι, την υποστήριξη του αντιπεριφερειάρχη  κ. Σταμ. Κάρμαντζη και της αντιδημάρχου Χίου κ. Βιβής Ποταμούση  και φυσικά εμένα, που είμαι στη διάθεση όλων για κάθε συνεργασία. Ελάτε και όλοι οι υπόλοιποι μαζί μας και φουλ του έρωτα στα Αφροδίσια και όχι μόνο!

   Τρόπος υπάρχει και εδώ και μάλιστα έτοιμος. Λίγο μεράκι και καλή διάθεση χρειάζεται και μπορούμε να κάνουμε πράματα και θαύματα και να γιορτάζουμε τον έρωτα και την αγάπη όλο το χρόνο, προσελκύοντας, γιατί όχι, και επισκέπτες!

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ