15.5.2025 22:13

Γαλάζιες σημαίες σε 15 παραλίες της Χίου για το 2025

Με 623 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα διατηρεί τη δεύτερη θέση παγκοσμίως στο πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικός Χειριστής του προγράμματος στη χώρα μας. Η ανακοίνωση των βραβεύσεων για το 2025 έγινε σε ειδική εκδήλωση στο Glyfada Golf Gardens, παρουσία δεκάδων εκπροσώπων της Πολιτείας και του τουριστικού κλάδου.

Παγκοσμίως, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.302 ακτές, 736 μαρίνες και 158 τουριστικά σκάφη, ενώ η Ελλάδα κατέχει το 15% του συνόλου των βραβευμένων παραλιών. Πρώτος νομός της χώρας αναδείχθηκε η Χαλκιδική με 93 “Γαλάζιες Σημαίες”, ενώ η Κρήτη διατηρεί την πρωτιά ανάμεσα στις Περιφέρειες με 153 βραβεύσεις.

Βορειοανατολικό Αιγαίο: Βραβεύσεις για Χίο, Λέσβο και Σάμο

Ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχουν οι βραβεύσεις που απέσπασαν οι παραλίες σε Χίο, Λέσβο και Σάμο, επιβεβαιώνοντας την υψηλή περιβαλλοντική ποιότητα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν στους επισκέπτες. Οι παραλίες αυτές πληρούν το σύνολο των αυστηρών κριτηρίων του προγράμματος, το οποίο αφορά –μεταξύ άλλων– την «εξαιρετική» ποιότητα των υδάτων, την καθαριότητα, την ασφάλεια λουομένων και την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Στην εκδήλωση ηγετικές παρουσίες και περιβαλλοντική δράση

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Πρόεδρος της ΕΕΠΦ, Νίκος Πέτρου, και ο Δήμαρχος Γλυφάδας, Γιώργος Παπανικολάου. Χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Ν. Παπασταύρου, και ο Αντιπεριφερειάρχης Νότιου Τομέα Αθηνών, Χρήστος Θεοδωρόπουλος.

Στο πλαίσιο της διήμερης δράσης, πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικά εργαστήρια με τη συμμετοχή μαθητών, καθώς και ναυαγοσωστικές επιδείξεις από την ΠΑ.ΣΧ.ΝΑ. – Πανελλήνια Σχολή Ναυαγοσωστικής.

Το Πρόγραμμα “Γαλάζια Σημαία”

Η “Γαλάζια Σημαία” αποτελεί το σημαντικότερο οικολογικό σύμβολο ποιότητας για ακτές και μαρίνες παγκοσμίως. Από το 1987 μέχρι σήμερα, το Πρόγραμμα εφαρμόζεται σε 52 χώρες και διαχειρίζεται από το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE) με έδρα τη Δανία.

Βασική προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής είναι η ποιότητα υδάτων να είναι «εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση, ούτε καν το «καλή», δεν γίνεται αποδεκτή. Παράλληλα, απαιτείται συμμόρφωση με 33 κριτήρια, που αφορούν την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια, την περιβαλλοντική εκπαίδευση και την προστασία του φυσικού πλούτου.

Π.Ε. ΣΑΜΟΥ [3]
Δήμος Ανατολικής Σάμου
Γλυκόριζα
Δόρυσσα/Ποτοκάκι
Δήμος Δυτικής Σάμου
Ποτάμι


Π.Ε. ΧΙΟΥ [15]
Δήμος Χίου
Αγ. Παρασκευή
Αγ. Φωτεινή
Αγιάσματα
Άγιος Ισίδωρος
Γιόσωνας
Γωνιά
Δασκαλόπετρα
Δημοτική Πλαζ Χίου
Καρφάς
Κοντάρι
Κώμη
Λήμνος
Λιθί
Μέγας Λιμιώνας
Όρμος Λω


Π.Ε. ΛΕΣΒΟΥ [31]
Δήμος Μυτιλήνης

Αγ. Ισίδωρος
Άγιος Ερμογένης
Βοτσαλάκια - Σκάλα Νέων Κυδωνιών
Ευρειακή Γέρας
Κανόνι Θέρμης
Κράτηγος - 1η Καντίνα
Κράτηγος - 2η Καντίνα
Νησέλι Χαραμίδας
Σκάλα Μυστεγνών
Ταρσανάς
Τάρτι
Τσαμάκια
Φάρα
Χαραμίδα


Δήμος Δυτικής Λέσβου
Άναξος
Βαθύ Κριτήρι 
Βατερά
Γαβαθάς
Εφταλού/Αγ. Ανάργυροι
Κάγια
Καλό Λιμάνι
Μεντούσι
Μόλυβος
Νυφίδα
Πέτρα
Πλαζ Σιγρίου
Σκάλα Ερεσού
Σκάλα Καλλονής
Σκάλα Πολιχνίτου
Ταβάρι
Τσόνια


Π.Ε. ΛΗΜΝΟΥ [5]
Δήμος Λήμνου
Άγιος Ιωάννης
Εβγάτης-Ζεματάς
Θάνος
Πλατύ
Ρηχά Νερά
 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ