2.3.2013 11:24

"Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση"

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΚΗ

Η Ελληνική Φυκολογική Εταιρία (ΕΛ.Φ.Ε., www.phycology.gr), σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (www.mar.aegean.gr) οργανώνει το 2ο Εκπαιδευτικό Συμπόσιο Φυκολογίας αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης, με θέμα τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, τις χρήσεις τους και το ρόλο τους στο περιβάλλον. 
Ο τίτλος του Συμποσίου είναι «Φύκη και Περιβάλλον στην Εκπαίδευση». Ο χρόνος διεξαγωγής του είναι 28-30 Μαρτίου και ο χώρος το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Το Συμπόσιο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία είναι και ο σημαντικότερος χορηγός του.
Βασικός στόχος είναι η γνωριμία των μαθητών με τα φύκη, τη σημασία τους για τον άνθρωπο, την αξία και το ρόλο τους στο περιβάλλον. Στο πλαίσιο υλοποίησης του στόχου, ομάδες μαθητών θα εκπονήσουν εργασίες υπό την επίβλεψη των Καθηγητών τους και με τη βοήθεια και στήριξη μελών της ΕΛ.Φ.Ε., του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών και των Ερευνητικών Κέντρων «Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.), Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.)».

Οι θεματικές ενότητες των εργασιών που θα πραγματοποιηθούν είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
• Επίδραση της ρύπανσης στη θαλάσσια χλωρίδα (σύγκριση καθαρών και ρυπασμένων περιοχών)
• Θαλάσσια χλωρίδα και βιοποικιλότητα στην παράκτια ζώνη  (μελέτη και καταγραφή)
• Προστασία, υιοθεσία και ανάδειξη ακτής
• Αξιοποίηση των φυκών σε ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. χρήση φυκών ως βιοφίλτρων για καθαρισμό υγρών αποβλήτων, κομποστοποίηση, βιοδείκτες κ.λπ.)
•    Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους Φορείς

Το πρόγραμμα του Συμποσίου θα περιλαμβάνει την παρουσίαση των εργασιών των μαθητών και μαθητριών με σκοπό τη βράβευση, καθώς  επίσης και εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις από ειδικούς επιστήμονες και βιωματικά εργαστήρια. Ενδεικτικά θέματα εργαστηρίων:
• Επίσκεψη σε ακτή και συλλογή υλικού
• Μελέτη υλικού μακροσκοπικά – ταξινόμηση των μακροφυκών
• Μελέτη του υλικού μικροσκοπικά, ταξινόμηση μικροφυκών
• Στήνουμε ένα ενυδρείο
• Ερμπάριο μακροφυκών
• Κάρτες μακροφυκών (μουσειακές, εκπαιδευτικών παιχνιδιών, ευχετήριες)
• Ας φτιάξουμε ένα ομοίωμα ακτής

Έχει ολοκληρωθεί η φάση των αιτήσεων συμμετοχής και η ανταπόκριση είναι παραπάνω από ενθουσιώδης. Έχουν δηλώσει συμμετοχή 16 σχολεία Α΄βάθμιας και 10 Β΄βάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και 13 μεμονωμένοι εκπαιδευτικοί.

Πληροφορίες. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας (Μ. Κωστοπούλου-Καραντανέλλη, τηλ. 2251036813, e-mail: mkaran@aegean.gr, και FAX 2251036809) και με την ΕΛ.Φ.Ε. στα τηλέφωνα : 210-7274652 (Χ. Κατσαρός), 25940-22691-3 (Σ. Ορφανίδης), FAX: 210- 7274702, 25940-22222, E-mail: info@phycology.gr, christos.katsaros@biol.uoa.gr, sorfanid@inale.gr. Πληροφορίες υπάρχουν και στην ιστοσελίδα της εκδήλωσης (http://environmental.phycology.gr).

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ