1.6.2021 11:46

Εξαφανίσεις παιδιών: Τα αίτια και συμβουλές για γονείς

Γράφει η Χριστίνα Δρίζου, Κοινωνική Λειτουργός της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου, Κέντρο Παιδιού και Εφήβου

Κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά εξαφανίζονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη βυθίζοντας σε θλίψη και αγωνία τις οικογένειές τους. Όσο περνάει ο καιρός το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης των παιδιών παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, με τους αριθμούς να μιλάνε από μόνοι τους. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η ΕΛ.ΑΣ από 1/1/2019 έως και σήμερα διαχειρίστηκε συνολικά 420 υποθέσεις εξαφανισμένων ανηλίκων και 1.892 υποθέσεις εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανηλίκων (περιπτώσεις που αφορούν κυρίως πρόσφυγες), ποσοστά που είναι σημαντικά για τη χώρα μας. Βέβαια σε άλλες χώρες του κόσμου έχουμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς, λόγω του ότι έχουν και πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό.

Τα συνήθη αίτια εξαφάνισης παιδιών είναι τα παρακάτω:

  • Οι φυγές των παιδιών από το σπίτι, που έχουν και πανευρωπαϊκά το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφάνισης.
  • Οι γονικές αρπαγές, δηλαδή όταν ο γονιός δεν ασκεί νόμιμα το δικαίωμα να έχει το παιδί.
  • Οι αρπαγές από τρίτο πρόσωπο, εκτός της οικογένειας, που στην Ελλάδα δεν υπάρχουν.
  • Οι φυγές των εφήβων είναι το μεγαλύτερο ποσοστό εξαφάνισης. Αυτές σχετίζονται συνήθως με την ηλικιακή επανάσταση των παιδιών, τις ερωτικές σχέσεις, τη σχέση τους με το άλλο φύλο αλλά και με την ανάγκη να τραβήξουν το ενδιαφέρον των γονιών αγνοώντας όμως τους κινδύνους που διατρέχουν.

Οι γονείς, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού τους, θα πρέπει να λαμβάνουν κάποια μέτρα, για την προστασία του.

Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) χρειάζεται να έχετε τα παιδιά από κοντά, όπως θα ελέγχατε το παιδί σας, να ξέρετε ποιος είναι ο φίλος του, πού πήγε, σε ποια διεύθυνση βρίσκεται, πόσες ώρες περνάει εκεί.

Για τα μικρά παιδιά, όπου η επίβλεψη από τους γονείς θα πρέπει να είναι ούτως ή άλλως διαρκής: «Δεν πρέπει να φοβάστε να δώσετε κάποιες συμβουλές στα παιδιά. Ουσιαστικά λέμε στο παιδί ότι αν χαθεί, δεν θα πρέπει να μετακινηθεί από το σημείο που διαπίστωσε πως χάθηκε και του εξηγούμε εκ των προτέρων, για να γνωρίζει ότι μπορεί να ζητήσει βοήθεια από κάποια μαμά που θα συναντήσει -όχι γυναίκα ή άνδρα μόνους».

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Η εξαφάνιση ενός παιδιού δεν είναι μακριά από εμάς και μπορεί να συμβεί στον οποιοδήποτε ανά πάσα ώρα και στιγμή!


Η Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών (International Missing Children’s Day) διοργανώνεται κάθε χρόνο στις 25 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης παιδιών και παράλληλα να επισημάνει στους γονείς τα μέτρα που πρέπει να λάβουν για την προστασία των παιδιών τους. Δεν είναι κάτι απλό που μπορούμε να το περάσουμε “ελαφρά τη καρδία”, αλλά ένα ζήτημα που χρειάζεται μέτρα πρόληψης από τους γονείς και παγκόσμια κινητοποίηση.

Καθιερώθηκε πρώτα ως Εθνική Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών στις ΗΠΑ, με απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ρόναλντ Ρίγκαν το 1983 και με την πάροδο του χρόνου διεθνοποιήθηκε. Η επιλογή της 25ης Μαΐου σχετίζεται με την ημερομηνία εξαφάνισης το 1979 του εξάχρονου Έιταν Πατς, η περίπτωση του οποίου συντάραξε τότε τις ΗΠΑ.


Γνωρίστε το έργο της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Χίου του Κέντρου Παιδιού και Εφήβου ΕΔΩ 

Πληροφορίες: Εγκρεμού 30, Χίος, τηλ 2271020000(εσωτ.2)

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ