25.4.2013 9:09

Επιμένει στον όρο «εγκληματική οργάνωση»

► ΚΟΛΑΦΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΩΞΗΣ

«Από τη στιγμή που αναμείχθηκαν οι Αλβανοί και οι Αμερικάνοι, άλλαξε ο τρόπος δράσης των ομάδων, η διακίνηση των ναρκωτικών. Έφερναν πολύ μεγάλες ποσότητες και τις διέθεταν εύκολα με μεθοδολογία και συστηματικό εμπόριο». Κατηγορηματικός ήταν χτες ο Γιώργος Κεβόπουλος, διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, στην τέταρτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Καταθέτοντας τα στοιχεία που κατά την άποψη του  στοιχειοθέτησαν και επέβαλλαν την απόδοση της κατηγορίας της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης χρήσης και εμπορίας ναρκωτικών, υποστήριξε ότι το Τμήμα έκανε καλά τη δουλειά του.

Κατ’ επάγγελμα εμπορία

Απαντώντας σε ερωτήσεις του Εισαγγελέα Εφετών, Π. Καψιμάλη, τόνισε ότι επτά από τους κατηγορούμενους,  ήταν κατ’ επάγγελμα έμποροι και μέλη της αρχηγικής ομάδας, με επικεφαλής και φερόμενο ως αρχηγό τον I.K.. Χαρακτήρισε 21 ως χρήστες που περιστασιακά διακινούσαν κάποιες μικρές ποσότητες για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες, έναν ως απλό χρήστη, έναν ως μεσολαβητή εξεύρεσης πελατών και έναν ως μεταφορέα.

Η δράση

«Η δράση των ομάδων άρχισε από το 2007, όταν έγινε ορατό ότι μια ομάδα ανθρώπων δημιουργούσε έναν αρχικό πυρήνα. Στην αρχή οι ομάδες διακίνησης των ναρκωτικών ήταν τρεις, δύο Αλβανικές και μια Ελληνική, που προμηθευόταν τα ναρκωτικά από τους Αλβανούς. Είχαν αλώσει τα σχολεία, έδερναν κόσμο στην Προκυμαία, που είχε καταστεί απροσπέλαστη για τον απλό κόσμο, έκαναν τρομοκρατικές ενέργειες, προκάλεσαν εμπρησμούς, προσέγγιζαν ανήλικα, είχαν ως ορμητήριο το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, είχαν στη διάθεση τους ένα όπλο Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, που βρέθηκαν μετά από υπόδειξη τους σε εγκαταλελειμμένα σπίτια», τόνισε, παρουσιάζοντας ένα μέρος από τα στοιχεία των ερευνών.

Διαχωρισμό

Η πρόεδρος του δικαστηρίου, Κατερίνα Παπαβασιλείου, και η έδρα εστίασαν στον εντοπισμό των στοιχείων που ανέδειξαν ξεχωριστά την κάθε κατηγορία, με ιδιαίτερη έμφαση στο διαχωρισμό της παραμέτρου για  σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, συνήγορος υπεράσπισης του αποκαλούμενου ως αρχηγού της οργάνωσης Ι.Κ., προσπάθησε να καταρρίψει το χαρακτηρισμό του πελάτη της, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδεικνύεται από κανένα στοιχείο.

Παράλληλα, το προεδρείο δέχθηκε και υιοθέτησε τη σύσταση της στο Γ. Κεβόπουλο να μην αποκαλεί την ομάδα «εγκληματική οργάνωση», αφού είναι μεταξύ των κατηγοριών που καλείται να κρίνει το Εφετείο.

Ανθρώπινο πρόσωπο

Προσπαθώντας να αναδείξει και το ανθρώπινο πρόσωπο της Υπηρεσίας, ο Γ. Κεβόπουλος επισήμανε ότι πριν τις συλλήψεις η Υπηρεσία  προσέγγισε με στοργή πολλά από αυτά τα παιδιά, προσπαθώντας να τα συνετίσει, πρακτική που επιβεβαιώθηκε και από τους κατηγορούμενους. Η χθεσινή διαδικασία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε με την κατάθεση ενός αστυνομικού ενός λιμενικού.

«Προτιμώ το κελί μου»

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η «έκρηξη» κατηγορούμενου, ο οποίος κατά τη διαδικασία σηκώθηκε χωρίς άδεια και με ευγενικό αλλά αγανακτισμένο τόνο, αφού ομολόγησε την ενοχή του και αποδέχθηκε όλες τις κατηγορίες που τον αφορούν, παρακάλεσε το προεδρείο να του επιτρέψει να αποχωρήσει από το δικαστήριο προτιμώντας να επιστρέψει στο κελί  του.

«Σας παρακαλώ δείξτε κατανόηση, βρίσκομαι  σε περίοδο αποτοξίνωσης και η παρακολούθηση της διαδικασίας μου κάνει μεγάλο κακό. Άλλωστε, αφού λείπει ο δικηγόρος μου, δε χρειάζομαι και εγώ εδώ».

Το προεδρείο τον άκουσε με κατανόηση και έκανε δεκτό το αίτημα του, αφού έκρινε  ότι η παρουσία του δεν ήταν αναγκαία στη χθεσινή ακροαματική διαδικασία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ