31.5.2018 16:25

Η Δικαιοσύνη προασπίστηκε το δικαίωμα των δημοσιογράφων της Χίου στην ανεμπόδιστη πληροφόρηση

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ στον Μ. Μερμηγκούση για τα επεισόδια του Σεπτεμβρίου 2016

Ποινή φυλάκισης 6 μηνών με 3ετή αναστολή για τις κατηγορίες της εξύβρισης και της φθοράς ξένης περιουσίας καθώς και χρηματικό πρόστιμο 2.000 ευρώ για πρόκληση ελαφρών σωματικών βλαβών επέβαλε στον Ματθαίο Μερμυγκούση το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Χίου για την επίθεση σε βάρος του Δημοσιογράφου Γ. Στεβή στις 14 Σεπτεμβρίου 2016 ενώ τον αθώωσε για την κατηγορία της απειλής. 

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες

Κατά την ακροαματική διαδικασία αποκαλύφθηκε η πλήρης απουσία οργάνωσης και συντονισμού της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου που παρά τις εκκλήσεις των δημοσιογράφων ότι έχουν στοχοποιηθεί από ομάδες ατόμων δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία τους.

Η απουσία της Αστυνομίας

Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση του δημοσιογράφου και διευθυντή του «π» Παντελή Φύκαρη που επεσήμανε μεταξύ άλλων: «Την πραγματοποίηση της πορείας τη γνώριζα από το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου. Την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου έλαβα τηλεφώνημα ότι συγκεκριμένα άτομα έχουν στοχοποιήσει τους δημοσιογράφους και καλό είναι να μην εμφανιστούν στην πορεία της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου 2016. Αμέσως κάλεσα τον Αστυνομικό Διευθυντή Χίου κ. Αυγερινό από τον οποίο ζήτησα να μας προστατεύσει από κάθε επίθεση. Έλαβα την απάντηση ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Την ίδια απάντηση έλαβα και σε άλλες δύο εκκλήσεις δηλαδή τη Δευτέρα και το πρωί της Τετάρτης πριν την πορεία. Μου είπε μάλιστα να του υποδείξω την πηγή μου κάτι όμως που δεν το έκανα επικαλούμενος το απόρρητο. Πράγματι το απόγευμα της Τετάρτης τον συνάντησα ξανά στην πλατεία και διαπιστώνοντας την έλλειψη αστυνομίας το σχολίασα στον ίδιο με τον Δ. Αυγερινό να ανταπαντά ότι δεν υπάρχει λόγος αστυνομικής παρουσίας.

Λίγη ώρα αργότερα κι ενώ μπροστά σε πλήθος 300 και πλέον ατόμων βρίσκονταν μόλις 7 άτομα των Υ.Α.Τ. δέχθηκα λεκτική επίθεση από γνωστό σε εμένα άτομο που έβρισε εμένα, τον πατέρα μου, τη μητέρα μου και το σπίτι μου ενώ με απείλησε λέγοντάς μου: «Ξέρω που δουλεύεις». Ξαφνική η πορεία με επικεφαλής τον κ. Μερμηγκούση και άλλα άτομα παρότι είχαν πει ότι θα κάνουν τον κύκλο του κήπου προχώρησε ευθεία στην Οινοποίωνος με σκοπό να πάει στον καταυλισμό της Σούδας. Υπάρχουν και σχετικά βίντεο που αποτυπώνουν την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης με τον Αστυνομικό Διευθυντή να φωνάζει και να καλεί σε ενισχύσεις».

Η επίθεση στον Γ. Στεβή

Λίγη ώρα αργότερα από τα αναφερόμενα περιστατικά, σύμφωνα με τις καταθέσεις των Π. Φύκαρη και του εικονολήπτη της ΕΡΤ Ν. Μαραγκέλλη, οι δημοσιογράφοι βρέθηκαν πίσω από τη γραμμή των Υ.Α.Τ. προσπαθώντας να καλύψουν την πορεία.

«Εκεί αντιλήφθηκα ότι τα άτομα στην κεφαλή της πορείας έβριζαν τους δημοσιογράφους και έγινε σαφές ότι δεν επιθυμούσαν την παρουσία τους στον χώρο. Κάποια στιγμή αντιλήφθηκα τον κ. Ματθαίο Μερμυγκούση να ξεφεύγει από τον κλοιό των ΥΑΤ που στο μεταξύ είχε ενισχυθεί από αστυνομικούς της Α.Δ. Χίου και να κατευθύνεται προς τον συνάδελφό μου Γ. Στεβή βρίζοντάς τον με τη φράση «Άντε γ….σου ρε μ…κα». Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα τον έπιασε από το χέρι και προσπάθησε να του πάρει την κάμερα η οποία κατέληξε τελικά στο έδαφος», ανέφερε ο Π. Φύκαρης.

«Μας έσωσε ο ιδιοκτήτης πρακτορείου»

Η ένταση της στιγμής και ο κίνδυνος της σωματικής ακεραιότητας των Δημοσιογράφων, αποτυπώθηκε στα λεγόμενα των μαρτύρων. «Είχαμε να κάνουμε με όχλο και συγκροτημένη ομάδα. Κάποια στιγμή ο αστυνομικός κλοιός έσπασε και είδα το πλήθος να κινείται απειλητικά εναντίον μας. Ευτυχώς τα Υ.Α.Τ. ψέκασαν με χημικά και χωρίς να το καταλάβω ένας ιδιοκτήτης καταστήματος ΟΠΑΠ μας φυγάδευσε μέσα στο κατάστημα, βάζοντάς μας να σκύψουμε. Αυτό ήταν που μας έσωσε αλλιώς θα τρώγαμε πολύ ξύλο», ανέφεραν οι μάρτυρες.

Οι φωτογραφίες

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ο μάρτυρας Π. Φύκαρης αναγνώρισε τον κατηγορούμενο σε σειρά φωτογραφιών που του υποδείχθηκαν και συγκεκριμένα στο μπαλκόνι των γραφείων της Χ.Α. την επομένη της δολοφονίας του Π. Φύσσα το 2013, στα επεισόδια στη Σούδα τον Ιούνιο του 2016, στα επεισόδια στο Λιμάνι της Χίου τον Απρίλιο του 2016 ενώ έκανε αναφορά και στο περιστατικό της οδού Καρπασίας τον Απρίλιο του 2017 που οδήγησε στη σύλληψη και στην καταδίκη του κ. Μερμηγκούση.

Αποδέχτηκε τις περισσότερες κατηγορίες

Στην απολογία του ο Μ. Μερμηγκούσης παραδέχθηκε την επίθεση προς τον Γ. Στεβή λέγοντας ότι του ζήτησε να μην βιντεοσκοπεί τον ίδιο με την αιτιολογία ότι στοχοποιείται συνεχώς από τον Δημοσιογράφο, επιχείρημα όμως που καταρρίφθηκε αφού παρουσιάστηκαν στοιχεία ότι το όνομα του κ. Μερμηγκούση ήδη είχε αναφερθεί δημόσια σε ανακοινώσεις φορέων στη Χίο με αφορμή την επίθεσή του σε βάρος του νοσηλευτή Γ. Κουτσοδόντη τον Ιούνιο του 2016 στο πλαίσιο επεισοδίων στον καταυλισμό της Σούδας.

Ο Μ. Μερμηγκούσης σημείωσε ότι δεν είχε πρόθεση να προξενήσει βλάβη στην κάμερα του δημοσιογράφου ενώ παραδέχθηκε ότι η συμπεριφορά του ήταν ανάρμοστη, χωρίς όμως να αποδεχθεί την κατηγορία της εξύβρισης.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι ο λόγος που συχνά βρίσκονταν στις πορείες και στα γεγονότα εκείνης της περιόδου ήταν ότι το σπίτι του βρίσκεται ακριβώς δίπλα με τον καταυλισμό με αποτέλεσμα να είναι άμεσα θιγόμενος. «Κανείς δεν ξέρει τι περνάγαμε στη Σούδα και όλοι έγραφαν εκ του ασφαλούς», είπε.

«Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του Δημοσιογράφου στην πηγή της πληροφόρησης»

Καθήμενος στα έδρανα του Δικαστηρίου μετά από 48χρόνια ο Δημοσιογράφος Γιάννης Στεβής σημείωσε ότι η συγκεκριμένη δίκη δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα αλλά είναι συμβολικό.

«Κάποτε το 1978 ήμουν στα έδρανα επειδή απειλήθηκα ως δημοσιογράφος από αστυνομικό με περίστροφο. Πίστευα ότι δεν θα χρειαζόταν να υπερασπιστώ ξανά το δικαίωμα του Δημοσιογράφου στην ελεύθερη ενημέρωση και στο ρεπορτάζ. Εδώ δεν είναι μία προσωπική υπόθεση. Πρόκειται για το ιερό δικαίωμα του κάθε δημοσιογράφου να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση στο γεγονός και στην πηγή της είδησης μακριά από καταστάσεις βίας», δήλωσε ο Γ. Στεβής.

Παράλληλα αναφερόμενος στον κ. Μερμηγκούση τον κατηγόρησε για αρχηγό μίας άτυπης ομάδας λέγοντας ότι: «το τελευταίο διάστημα οποιαδήποτε πέτρα και αν σηκώσεις για το προσφυγικό θα τον βρεις από κάτω. Ήταν παντού και πρώτος. Δεν συμμετείχε απλά στις πορείες ήταν στην κορυφή και καθοδηγούσε».

Δήλωση του Γιάννη Στεβή

"Αισθάνομαι δικαιωμένος με την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, γιατί οι άνθρωποι του Τύπου στη Χίο, που τα τελευταία χρόνια δουλεύουμε κάτω από εξαιρετικά αντίξοες και σε ορισμένες περιπτώσεις εχθρικές συνθήκες, δώσαμε και στην δικαστική αίθουσα μια μάχη για την υπεράσπιση της δουλειάς μας και της ελευθεροτυπίας και την κερδίσαμε.

Αισθάνομαι, όμως και υπερήφανος, γιατί η Χίος, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση και απασχολεί το πανελλήνιο συνήθως με αρνητική δημοσιότητα, έστειλε με την συγκεκριμένη δικαστική απόφαση ένα μήνυμα, ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν ανεμπόδιστα και ελεύθερα, χωρίς φόβο και χωρίς να τρομοκρατούνται, να ασκούν το επάγγελμά τους για την ενημέρωση της κοινωνίας".

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ