24.3.2016 11:42

Δώρο στην πόλη της Χίου

ΒΡΑΒΕΥΤΗΚΑΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟΥ ΤΩΝ ΤΑΞΙ

Με την ευχή να καθιερωθούν οι αρχιτεκτονικοί  διαγωνισμοί για τα έργα στους δημόσιους χώρους,  ο δήμαρχος Χίου και αρχιτέκτων Μανώλης Βουρνούς απένειμε τα βραβεία στους νικητές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για τη δημιουργία του στεγάστρου των ταξί που θα εγκατασταθεί στην πλατεία Βουνακίου.

Ο δήμαρχος χαρακτήρισε δώρο στην πόλη της Χίου τη θαυμάσια  διαδικασία και τα αποτελέσματα της επιλογής της δημοτικής αρχής Λαμπρινούδη, η οποία επέλεξε να πραγματοποιήσει το έργο με την προκήρυξη διαγωνισμού. Δήλωσε υπέρ των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών, αλλά με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την άσκηση πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, δήλωσε απαισιόδοξος επειδή ο τρόπος λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού και οι ελλείψεις σχεδόν απαγορεύουν αυτές τις διαδικασίες στους δημόσιους χώρους.

Πολλές οι συμμετοχές

Η πρόεδρος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χίου Άννα Φύκαρη γνωστοποίησε  ότι βασικά κριτήρια αξιολόγησης των προτάσεων του πανελλήνιου Αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ήταν κυρίως  η πρωτοτυπία, ο σεβασμός στους γύρω αρχαιολογικούς χώρους,  η ευελιξία  της πρότασης, η δυνατότητα χρήσης της και σε άλλες περιοχές της πόλης, ο συνδυασμός των  υλικών που δένουν με το ιστορικό περιβάλλον και  η συσχέτιση τους με την πλατεία».

Χαρακτήρισε  σημαντικό αριθμό των συμμετεχόντων, υψηλό το επίπεδο των αρχιτεκτονημάτων και ευχήθηκε να καθιερωθούν  οι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί  για τα έργα που θα γίνονται στους  δημόσιους χώρους της πόλης, « όχι από νομοθετική υποχρέωση, αλλά βάσει μιας δημοκρατικής αντίληψης που  θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη δυνατότητα συμμετοχής κάθε αρχιτέκτονα, την ποιότητα των μελετών και το αίσθημα της κοινής ιδιοκτησίας με την ανάδειξη του κοινωνικού αγαθού  σε μια εμπνευσμένη  περιβαλλοντική ποιότητα».

Ο αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Σταμάτης Καρουσάκης παρουσίασε σύντομα αλλά περιεκτικά τα αποτελέσματα της συμμετοχής και γνωστοποίησε ότι από τις 17 προτάσεις που κατατέθηκαν οι έξι ανήκουν σε  Χιώτες επαγγελματίες οι οποίοι κατάκτησαν το πρώτο και το τρίτο βραβείο και αρκετούς επαίνους.

Οι βραβεύσεις                                                                                                   

 Τα βραβεία στη δυάδα των πρώτων νικητών Φιλία Γλύκα / Δανάη Γεωργούλη και στον τρίτο Γιώργο Μπουσέ απένειμε ο Μ. Βουρνούς. Το δεύτερο απονεμήθηκε στην  τριάδα των Αθηναίων αρχιτεκτόνων Αμυγδαλιά Κυροπούλου, Σουλτάνα Τζήμα και  Βασίλη Νικόπουλο. Με εύφημες μνείες βραβεύτηκαν οι εργασίες των  Βασίλη Παπακωσταντίνου, Σπύρου Παπαδημητρίου και Μανώλη  Σέγκου.

Χώρος συνεύρεσης

Στην παρουσίαση της φιλοσοφίας με την οποία δούλεψαν, του στόχου και του αποτελέσματος που βραβεύθηκε οι “νικήτριες του διαγωνισμού”Φιλία Γλύκα και Δανάη Γεωργούλη δήλωσαν ότι  θέλησαν  να δημιουργήσουν έναν χώρο κοινωνικής συνεύρεσης των πολιτών αναδεικνύοντας και την ιστορική μνήμη του τόπου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ