12.2.2014 12:05

Διευρύνονται τα αιτήματα των μαστιχοπαραγωγών

• ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΩΤΙΑ

Και πολιτικά στηρίζονται οι μαστιχοπαραγωγοί στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για την πραγματοποίηση κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ενάντια στο φορολογικό και στις μηδαμινές αποζημιώσεις από την πυρκαγιά του 2012, εν αναμονή και της σημερινής Γενικής Συνέλευσης στην Ε.Μ.Χ..
 

Το ψήφισμα

Με έκτακτη συνέλευση στην Αίθουσα του Συμβουλίου του τέως Δήμου Μαστιχοχωρίων, κατόπιν προσκλήσεως του αντιδημάρχου Ηλία Κ. Κλεισσά και παρουσία των εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων και των προέδρων των Πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων συζητήθηκαν τα φλέγοντα για τους μαστιχοπαραγωγούς θέματα και κατέληξαν στην έκδοση ψηφίσματος με το οποίο στηρίζουν τον αγώνα των μαστιχοπαραγωγών.
Συγκεκριμένα με το ψήφισμα ζητούν:

1) Την απόσυρση της σχετικής ΚΥΑ που διαμορφώνει το νέο φορολογικό καθεστώς και για τους μαστιχοπαραγωγούς. Σε αντιδιαστολή ζητούν: 
α) αφορολόγητο για εισοδήματα από την άσκηση της δραστηριότητας έως 5.000 ευρώ.
β) το 40% των εισοδημάτων της δραστηριότητας να εκπίπτει της φορολόγησης, ως αντιστάθμισμα των ημερομισθίων και των παγίων λειτουργικών εξόδων που απαιτούνται για την επίτευξη παραγωγής.

2) Την αποζημίωση του συνόλου της απωλεσθείσας φυτικής παραγωγής που δηλώθηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Θεωρείται εμπαιγμός και κοροϊδία η αναγγελία 7,5 εκατομμυρίων ευρώ αποζημίωση από την κυβέρνηση και σε σύνολο 1.322  αιτήσεων των ιδιοκτητών μαστιχόδεντρων της Δημοτικής Ενότητας Μαστιχοχωρίων  να εγκριθούν μόνο  174 αιτήσεις. Στις αποζημιώσεις θεσπίστηκαν ανεδαφικά κριτήρια όσον αφορά την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας μη λαμβάνοντας προφανώς υπόψη ότι το δέντρο του σχίνου δεν είναι εποχική καλλιέργεια (βαμβάκι, πατάτα, σιτηρά κ.α.) και η καταστροφή του οδηγεί σε μακροχρόνιες οικονομικές απώλειες για την περιοχή.
  
3) Δημόσιο απολογισμό για το έργο που έγινε στις πυρόπληκτες περιοχές από όλους τους φορείς και για τους διαχειριστές δωρεών που έγιναν προς τους πυρόπληκτους.

        4) Την πλήρη αποδέσμευση και το διαχωρισμό του σχίνου και του
             παραγόμενου προϊόντος του από τις όποιες καλλιέργειες και
            προϊόντα παράγονται στον Ελλαδικό χώρο. Παράλληλα να
            εκκινηθούν οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες για την
            αναγνώριση του σχίνου «Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και
            τη θέσπιση του απαιτούμενου πλαισίου που θα προστατεύει
            εφεξής το δέντρο ως ζωτικής σημασίας οικονομική μονάδα
            για την τοπική και εγχώρια οικονομία. 

Μεγάλη και η αγανάκτηση και η κοροϊδία

Με αυτά τα δυο ουσιαστικά περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις των μαστιχοπαραγωγών και κατοίκων των Μαστιχοχωρίων ο αντιδήμαρχος Ηλ. Κλεισσάς.
«Είναι έντονη στα χωριά μας η αγανάκτηση του κόσμου για την κοροϊδία την οποία έχει υποστεί από τους κυβερνώντες. Ο κόσμος περίμενε ότι στα χωριά όπως η Βέσσα, που έχει πλήρως καταστραφεί, θα υπήρχε μια βοήθεια για την ανασύσταση του φυτικού κεφαλαίου. Υπάρχει ένα ζήτημα για το πού πήγαν τα 7,5 εκ. ευρώ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση. Η αγανάκτηση είναι μεγάλη, όπως και το δίκιο των αγροτών. Είμαστε με το μέρος τους και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να είναι και η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΜΧ.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ