20.5.2016 10:22

«Βουλιάζει» η Χίος από τα «κόκκινα» δάνεια

ΑΠΟΡΡΙΠΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ

Από δεκάδες αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών κατακλύζεται καθημερινά το ειρηνοδικείο Χίου με πολλούς συμπολίτες μας να ευελπιστούν στην υπαγωγή τους στις διατάξεις περί «κόκκινων δανείων», κάτι που αποτελεί τη μοναδική ελπίδα σωτηρίας τους.

Ωστόσο τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η αλλαγή των όρων υπαγωγής στο νόμο, κάνουν εκατοντάδες Χιώτες να χάνουν τον ύπνο τους, αφού ένα από τα βασικότερα κριτήρια είναι η βεβαίωση από την τράπεζα ότι ο δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος.

«Ποια τράπεζα θα δώσει βεβαίωση ότι ένας δανειολήπτης είναι συνεργάσιμος από τη στιγμή που τα δάνειό του δεν εξυπηρετείται;», διερωτώνται οι Χιώτες δικηγόροι επισημαίνοντας ότι σε πανελλαδικό επίπεδο οι 7 στις 10 αποφάσεις των δικαστηρίων είναι απορριπτικές.

Άμεσες κατασχέσεις;

Τα τελευταία μάλιστα 24ωρα η είδηση ότι δάνεια ελληνικών τραπεζών έχουν πωληθεί σε ξένα funds στο ¼ της πραγματικής αξίωσης, δημιουργεί επιπλέον φόβους ότι οι άμεσες κατασχέσεις σπιτιών είναι ζήτημα χρόνου.

Σε τοπικό μάλιστα επίπεδο οι δικηγόροι εντοπίζουν ολοένα κι αυξανόμενο αριθμό κατάθεσης αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ειδικότερα τα τελευταία δύο χρόνια.

«Πρέπει να μας φύγει η ιδέα ο ότι η Χίος δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα. Έχουμε πρόβλημα και μάλιστα τείνει να γίνει σοβαρό», ανέφερε δικηγόρος της Χίου στον «π».

Προς το παρόν πάντως κι εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των δικηγόρων πολλές εκδικάσεις υποθέσεων έχουν αναβληθεί με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να παίρνουν μικρή ανάσα μέσω των προσωρινών διαταγών του Πρωτοδικείου που απαγορεύει τους πλειστηριασμούς ακινήτων μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ