20.8.2015 10:44

Βασικό κριτήριο η αποκατάσταση για την συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Η οικονομική κρίση αφήνει τα χνάρια της και στα μηχανογραφικά. Ως κύριο κριτήριο για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου αναδεικνύεται η επαγγελματική αποκατάσταση, σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησαν οι υπ. διδάκτορες οικονομικών Ρήγισσα Μεγαλοκονόμου (Πανεπιστήμιο Γουόρικ, Ηνωμένο Βασίλειο) και Σοφοκλής Γούλας (Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, ΗΠΑ). «Μελετήσαμε τα δεδομένα από το 2003 έως το 2011 και συγκρίναμε το ποσοστό των υποψηφίων που δήλωσαν σχολές συγκεκριμένων ειδικοτήτων πριν και κατά τα πρώτα χρόνια της κρίσης», εξηγεί η κ. Μεγαλοκονόμου στην «Κ». Οι υποψήφιοι εξακολουθούν να επιλέγουν τις παραδοσιακά δημοφιλείς σχολές – Ιατρική, Νομική και Φαρμακευτική, που μοιάζουν να εξασφαλίζουν ακόμα μια αξιοπρεπή διαβίωση. «Παράλληλα, η ήδη υψηλή δημοφιλία νοσηλευτικών και παραϊατρικών σχολών αυξάνεται κατά 26%», σημειώνει η ίδια.

Η πτώση στις απολαβές των αποφοίτων πολυτεχνικών και ανθρωπιστικών σπουδών έχει ως συνέπεια να κλείνει και η ψαλίδα στη δημοφιλία των δύο κατηγοριών, «η ύφεση συμπίεσε τα εισοδήματα σε όλους τους κλάδους, με συνέπεια να μειώνεται και το όφελος κάποιου που επένδυε σε... απαιτητικό πτυχίο». Παρατηρείται, λοιπόν, αύξηση στο ενδιαφέρον τους να φοιτήσουν σε ανθρωπιστικές σχολές, στην Ψυχολογία μάλιστα η άνοδος φτάνει το 50%, «καθώς διαπιστώνουν ότι και λόγω της κατάστασης υπάρχει μεγάλη ζήτηση». Αντίστοιχα, μοιάζει να περνάει η μόδα της... διοίκησης επιχειρήσεων, στην οποία η ζήτηση «πέφτει» 26%. Συνολικά, οι υποψήφιοι φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη σε Μάρκετινγκ και Οικονομικά, ενώ στρέφονται σε Ψυχολογία, Πολιτική επιστήμη και Ευρωπαϊκές σπουδές, Βιολογία, Ιατρική, Κτηνιατρική, Φαρμακευτική και Καλών Τεχνών. «Δεδομένου ότι πολλά εκ των παραπάνω επαγγελμάτων έχουν κορεστεί στην Ελλάδα, φαίνεται ότι πολλά παιδιά συμπληρώνουν το μηχανογραφικό με την προοπτική να σπουδάσουν στην Ελλάδα, αλλά να εργαστούν στο εξωτερικό».

Σε άνοδο βρίσκονται και οι στρατιωτικές σχολές – ενδεικτικό κάθε περιόδου οικονομικής ανασφάλειας. «Το 97% των παιδιών που μπαίνουν σε στρατιωτικές ή αστυνομικές σχολές έχουν αποφοιτήσει από δημόσια λύκεια. Και το μέσο οικογενειακό εισόδημα της γειτονιάς  (σε τιμές 2009) των εν λόγω παιδιών είναι κατά 2.000 ευρώ χαμηλότερο από το μέσο οικογενειακό εισόδημα της γειτονιάς του συνολικού πληθυσμού των αποφοίτων», διευκρινίζει η κ. Μεγαλοκονόμου. «Πρόκειται για μαθητές από οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα κάτω του μέσου όρου». Με το ίδιο σκεπτικό, πολλοί κατευθύνονται στα τουριστικά επαγγέλματα, «τα οποία εξασφαλίζουν έστω εποχική εξασφάλιση». Κάποτε οι μαθητές αποφάσιζαν τι να σπουδάσουν βάσει των βαθμών τους και των κλίσεών τους, σήμερα συμβουλεύονται τους πίνακες της ΕΛΣΤΑΤ για την ανεργία. Το διαρκώς μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον πολλαπλασιάζει την ανασφάλεια και οδηγεί τους εφήβους σε πρόωρη ενηλικίωση. «Εχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι μια κρίσιμη απόφαση, που δύσκολα μπορούν να ανακαλέσουν αργότερα».

πηγη: καθημερινη

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ