23.8.2012 10:24

Αστυνομικό ημερολόγιο καταστροφής

Του Γ. Κεβόπουλου, Αστυνομικού Υποδιευθυντή Χίου

 
Η πλατεία είναι γεμάτη. Ο κόσμος σε παρέες, εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αγωνιά, συζητά, αναρωτιέται γιατί έτυχε αυτό το κακό. Μία μεγάλη παρέα από κατοίκους του χωριού, είτε παίρνει μία ανάσα από την προσπάθεια να μην φτάσει η φωτιά στο χωριό, είτε προσπαθεί να οργανώσει την όποια βοήθεια. Ένας δημοσιογράφος τοπικού Μ.Μ.Ε κάνει ρεπορτάζ, Τουρίστες, οι μόνοι που κάθονται, προσπαθούν να μείνουν ήρεμοι και να δουν τι θα ξημερώσει. Αλβανοί κάτοικοι του χωριού σε μία γωνία της πλατείας ντυμένοι για έξοδο, λένε τα δικά τους, μία ομάδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που ήρθε να δει και να εκτιμήσει την κατάσταση, στο καφενείο ο Δήμαρχος Χίου συζητά με τους λίγους θαμώνες και μερικοί ηλικιωμένοι κοντά στα δύο λεωφορεία για παν ενδεχόμενο. Η φωτιά απέχει λίγα μέτρα από το χωριό. Ευτυχώς κατευθύνεται βορειοανατολικά και έτσι φαίνεται πως το χωριό γλυτώνει. Είμαι εκεί, επικεφαλής μίας δύναμης, για να βοηθήσω το έργο των δυνάμεων πυρόσβεσης και να εκκενώνω με ασφάλεια το χωριό αν παραστεί ανάγκη.  Ξαφνικά εμφανίζεται ο Μανώλης από τους εθελοντές του νησιού. Άνθρωπος με πείρα, γνώσεις και κυρίως ψυχραιμία. Μου λέει ότι έρχεται από το μέτωπο της κεντρικής Χίου, όπου οργάνωσε ομάδες πολιτών ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμοι στην αντιμετώπιση της φωτιάς. Κρίμα που ανθρώπους σαν τον Μανώλη η Πολιτεία δεν τους «εκμεταλλεύεται».

Δευτέρα 20 Αυγούστου 04:00 κεντρική δρόμος Ολύμπων Χίου

Ο κόσμος του χωριού έχει ξυπνήσει, η φωτιά πλησιάζει, όλοι αγωνιούν, η παρουσία μας αρχικά δημιουργεί άσχημες υπόνοιες «για να έρχονται αυτοί δεν πάνε καλά τα πράγματα» αλλά ευτυχώς είχα μιλήσει με τον επικεφαλής της Π.Υ και με διαβεβαίωσε ότι η φωτιά κατευθύνεται εκτός χωριού. Έτσι προσπάθησα να τους ηρεμήσω και να τους εξηγήσω ότι είμαστε εκεί για να φύγουν με ασφάλεια σε περίπτωση που χρειαστεί από το χωριό τους.
Φεύγοντας από το χωριό με κατεύθυνση την Καλαμωτή, συναντάμε ένα ζευγάρι τουριστών με αυτοκίνητο που κινούνται αντίθετα και μας ρωτάνε πώς θα πάνε στο αεροδρόμιο. Όταν τους λέμε ότι πάνε αντίθετα, αυτοί λένε ότι ο δρόμος έχει κλείσει από τη φωτιά. Είχαμε περάσει από εκεί πριν λίγη ώρα, πράγματι η φωτιά έκαιγε και από τις δύο πλευρές, αλλά εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος τους οδηγήσαμε με ασφάλεια μέχρι τα Αρμόλια όπου συνέχισαν αυτοί την πορεία τους Στα μάτια τους έβλεπες ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Τρίτη 21 Αυγούστου

Τρεις προσπάθειες για εμπρησμό καταγγέλλουν οι κάτοικοι της Νοτίου Χίου. Στη μία περίπτωση βρέθηκαν και κάποια μπουκάλια τα οποία συλλέχθηκαν για εξερεύνηση. Ο Τρόμος συνεχίζεται…

Τετάρτη 22 Αυγούστου

Πέμπτη μέρα καταστροφής. Αυτή τη στιγμή καίγεται το βόρειο μέτωπο με κίνδυνο να ξεφύγει η κατάσταση.
Οι περισσότεροι κάτοικοι σε απόγνωση. Τρία τέσσερα από τα φυσικά πλεονεκτήματα της Χίου: μαστίχα, τουρισμός περιβάλλον, κτηνοτροφία τελείωσαν. Την ματιάσαμε τη Χίο λέγαμε ότι ακόμη αντέχει στη κρίση, τώρα τελείωσε. Ο Παναγιώτης ,Δημόσιος υπάλληλος που με λίγα μελίσσια και λίγα μαστιχόδεντρα συμπλήρωνε το εισόδημά  που υπέστη μειώσεις τα τελευταία χρόνια, αναρωτιέται πως θα μεγαλώσει τα παιδιά του. Ο Χρήστος κτηνοτρόφος έχασε ολόκληρο κοπάδι και στάνη πρέπει να ξαναρχίσει από το μηδέν. Οι καθαροί καλλιεργητές μαστίχας χάσανε τα «παιδιά τους» πότε θα ξαναγίνει ένα τέτοιο δένδρο; Το ίδιος και οι μελισσοκόμοι. 146000 στρέμματα κάηκαν από αυτά:
α) Το 7,99% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 16,05% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 19,8% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,02% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 26,14% αγροτικές εκτάσεις.  
Στο μεταξύ όλες αυτές τις ημέρες μαίνεται ένας άλλος πόλεμος: φταίνε οι ξένοι, όχι οι καπιταλιστές – επενδυτές, οι άχρηστοι τοπικοί ηγέτες λένε μερικοί οι άλλοι απαντούν ότι δεν είναι ώρα για καταλογισμό ευθυνών πρέπει να σβήσει η φωτιά πρώτα.
Από τη δεκαετία  1980 που άρχισα να ασχολούμαι με τα δημόσια πράγματα τα ίδια και τα ίδια με αλλαγή προσώπων πάντα φταίει κάποιος άλλος ποτέ εμείς. Τόσα χρόνια δεν μάθαμε τίποτα από την εμπειρία, την επιστημονική γνώση. ποτέ κανείς αιρετός δεν άκουσε τον Μανώλη και άλλους εθελοντές, ποτέ κανείς δεν διάβασε ολοκληρωμένες επιστημονικές μελέτες για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. Η πρόληψη δέσμια της κρίσης και της γραφειοκρατίας. Οι εθελοντές λιγοστεύουν και αυτοί οι λίγοι δεν αντιμετωπίζονται ως συνεργάτες αλλά ως εχθροί!!!

Τα πράγμα όμως είναι απλά, με αυτά και αυτά η χώρα τελειώνει. Έχω ξαναπεί έχουμε ακόμη μερικά μέτρα μέχρι να πιάσουμε τέρμα, πιστεύω τώρα ότι τα μέτρα αυτά λιγόστεψαν, αν δεν ξυπνήσουμε, αν δεν πετάξουμε από πάνω μας μύθους, πλάνες, αυταπάτες, εγωισμούς και αν δεν δουλέψουμε ομαδικά με αποκλειστικό γνώμονα το  δημόσιο συμφέρον πολύ σύντομα θα ξυπνήσουμε σε άλλη χώρα.

*Ο Γιώργος Κεβόπουλος είναι αστυνομικός υποδιευθυντής, διοικητής του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χίου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ