2.4.2016 18:20

Αποκλεισμός του λιμένα μέχρι τη Δευτέρα και άμεση επαναπροώθηση στην Τουρκία

ΤΟ ΚΑΤΑΜΑΡΑΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ERTURK ΕΝΟΙΚΙΑΣΕ Η FRONTEX ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ 250 ΑΤΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΕΛΙ

Δύο αντιφατικές εικόνες, αυτή του αποκλεισμένου από πρόσφυγες και μετανάστες κεντρικού λιμένα της Χίου και αυτή του γεμάτου από πλοία λιμένα των Μεστών που εδώ και χρόνια αναμένει την αξιοποίησή του, κάνουν τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες δύο ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Politischios.gr, σε κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου και στην οποία συμμετείχαν Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμενικό, η συντονίστρια του νησιού για το μεταναστευτικό Λ. Αρσενοπούλου αλλά και ο Κυβερνητικός Βουλευτής Α. Μιχαηλίδης αποτιμήθηκε η παρούσα κατάσταση ενώ πάρθηκε κοινά η απόφαση να αποκλειστεί ο λιμένας της Χίου τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα και αντ’ αυτού να χρησιμοποιηθεί η δυτική πύλη του νησιού, δηλαδή το λιμάνι των Μεστών. Μάλιστα έχει ενημερωθεί και το Υπεραστικό ΚΤΕΛ ώστε να προγραμματίσει δρομολόγια για τα Μεστά μέχρι το άνοιγμα του κεντρικού λιμένα. 

Παρά τις εκκλήσεις των ανθρωπιστικών φορέων στους πρόσφυγες και στους μετανάστες να εγκαταλείψουν το λιμάνι και να μεταφερθούν στη δομή της Σούδας 500 μέτρα μακρύτερα οι ίδιοι το αρνούνται. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες όσο και η Μ.Κ.Ο. «Μετάδραση» κατάφεραν να πείσουν μόλις 40 άτομα από τα 850 που παραμένουν για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο στο λιμάνι της Χίου. Αν παρόλα αυτά, η εικόνα που επικρατεί στο λιμάνι συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες η εντολή που έχει δοθεί είναι η βίαιη απομάκρυνση προσφύγων και μεταναστών ακόμα και παρουσία ΜΑΤ. 

Ξεκινάει η επαναπροώθηση

Πηγές που βρίσκονται κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, ανέφεραν στον «π» ότι οι τοπικές αρχές έχουν λάβει εντολή, παρά τα όποια προβλήματα, να ξεκινήσει η επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών ακόμη και από τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αστυνομία σε πρώτη φάση θα προωθήσει απευθείας από τη Χίο στο Δικελί 250 άτομα τα οποία θα ταξιδέψουν φρουρούμενα (1 μετανάστατης θα συνοδεύεται από 1 αστυνομικό της Frontex) με πλοίο της γραμμής. Πληροφορίες μάλιστα τονίζουν ότι η Frontex έχει ναυλώσει το καταμαράν της εταιρίας «Erturk» για τη μεταφορά τους στα απέναντι παράλια.

Τα προβλήματα

Από τη διαδικασία της επαναπροώθησης πάντως δεν λείπουν τα προβλήματα καθώς πολλοί από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήταν προγραμματισμένο να απελαθούν άμεσα, μετά την διάλυση του hotspot, βρίσκονται διάσπαρτοι στη Σούδα, στο λιμάνι αλλά και στο κέντρο της πόλης.

«Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα πρέπει να τους εντοπίσουμε και να τους συγκεντρώσουμε ώστε να ταξιδέψουν για τον Τσεσμέ, μόλις δοθεί το «πράσινο φως»», ανέφερε πηγή στον «π», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για άτομα που δεν έχουν αιτηθεί άσυλο. Το πρόβλημα παρόλα αυτά θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που ξεκινήσει η μαζική υποβολή αιτήσεων ασύλου καθώς η κάθε εξέταση θα διαρκεί περί τον ένα μήνα. Παράλληλα αν το αίτημά τους απορριφθεί τότε οι πρόσφυγες θα έχουν το δικαίωμα έφεσης μέσω δικαστηρίου κάτι που σημαίνει τουλάχιστον εξάμηνη παραμονή στη Χίο.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ