5.8.2015 16:57

Από τα κέντρα κράτησης στο αμφιθέατρο

ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΦΟΙΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΕ ΕΞΙ ΝΗΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Σε σταθερό πυλώνα εκπαίδευσης και βασικό παράγοντα κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης του αιγαιοπελαγίτικου χώρου αναδεικνύεται το Πανεπιστήμιο Αιγαίου που μπροστά σε κρίσιμες στιγμές, αποφάσισε να πρωτοπορήσει ανοίγοντας τις αίθουσές του στους πρόσφυγες που διατηρούν άσβηστη τη φλόγα της μάθησης.

Το σχέδιο

Η εφαρμογή του σχεδίου έρχεται σε συνέχεια της  εισήγησης  της ομάδας εργασίας που είχε συσταθεί τον περασμένο Απρίλιο με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας εγγραφής προσφύγων στα έξι νησιά όπου απλώνεται η δραστηριότητα του νησιωτικού Πανεπιστημιακού Ιδρύματος και συγκεκριμένα στη Λέσβο, στη Χίο, στη Σάμο, στη Ρόδο, στη Σύρο και τέλος στη Λήμνο.

Το σχέδιο που προωθήθηκε προς το Υπουργείο Παιδείας περιλαμβάνει την κατ’ εξαίρεση εγγραφή φοιτητών προσφύγων από τη Συρία ή αλλού εκτός Πανελλαδικών Εξετάσεων και πέραν του ποσοστού που προβλέπεται στη νομοθεσία για την εισαγωγή των αλλοδαπών-αλλογενών φοιτητών και φοιτητριών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση της χώρας, με απλούστευση των σχετικών διοικητικών διαδικασιών.

«Να παραμείνουν και να δημιουργήσουν στη χώρα»

Παρότι το νέο εγχείρημα του Πανεπιστημίου Αιγαίου θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ήδη η ομάδα εργασίας μελετά διάφορα ζητήματα ώστε να στεφθεί με επιτυχία. Συγκεκριμένα, μελετάται αρχικά η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας αλλά και η δημιουργία κοινωνικής υπηρεσίας που θα κατευθύνει τους πρόσφυγες στις σωστές σπουδές μιας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου διαθέτει 17 τμήματα.

Η πρώτη επαφή με τα υπουργεία Παιδείας και Μετανάστευσης είχε θετικό πρόσημο με τους δύο υπουργούς να δέχονται ανεπιφύλακτα την πρόταση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Στ. Γκρίτζαλη.

«Κάποιοι έχουν χαρτιά μαζί τους και πιστοποιητικά σπουδών, κάποιοι άλλοι όχι», επισημαίνει ο κ. Γκρίτζαλης, «οπότε πρέπει να έρθουμε σε επαφές με τις πρεσβείες» ανέφερε ο ίδιος σε αθηναϊκά ΜΜΕ ενώ συμπλήρωσε ότι: «Εμείς θέλουμε να τους εντάξουμε στην κοινωνία ώστε αν θέλουν να παραμείνουν στη χώρα».

Χωρίς επιβάρυνση

Σε ό,τι αφορά το οικονομικό σκέλος, ο πρύτανης επεσήμανε ότι μπορούν να διαμένουν στις εστίες και να σιτίζονται στις φοιτητικές λέσχες, χωρίς να επιβαρύνουν οικονομικά το πανεπιστήμιο, αφού το ίδρυμα μπορεί να έρθει σε επαφή με την Υπάτη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που χρηματοδοτεί ανάλογα προγράμματα, αλλά και να βρεθούν χρήματα από κοινοτικούς πόρους για τη διαμονή των φοιτητών. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως όπως ανέφεραν στελέχη της Συγκλήτου στον «π» η απόφαση του Πανεπιστημίου θα τεθεί σε εφαρμογή αφού πρώτα ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της Ευρώπης. Τελευταίος και μεγάλος στόχος πάντως θα είναι η έκδοση ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για τους Σύριους πρόσφυγες, η οποία θα προβλέπει την εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πέρα των ποσοστών που προβλέπονται σήμερα και λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών εκπατρισμού τους.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ