17.6.2013 10:27

Από το άγαλμα, στη Μητρόπολη τα οστά του Πλάτωνα Φραγκιάδη

ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΘΗΚΗ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΣ ΘΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΙΣ ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Μία πρωτόγνωρη θρησκευτική τελετή από αυτές που εκλείπουν από τη Χίο την τελευταία δεκαετία ετοιμάζεται να τελέσει η Μητρόπολη Χίου, καθώς την ερχόμενη Τετάρτη αναμένεται να μεταφέρει τα οστά του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Πλάτωνα Φραγκιάδη στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό και από εκεί τμήμα αυτών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στις Οινούσσες.

Λίγοι μέχρι σήμερα γνωρίζουν ότι τα οστά του Μητροπολίτη Πλάτωνα που απαγχονίστηκε την Κυριακή 23 Απριλίου του 1822, εντός των φυλακών του Κάστρου,  βρίσκονται στη βάση του αγάλματος μπροστά από το δημαρχείο, μέσα σε ειδική θήκη.

Τι θα γίνει την Τετάρτη

Στις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης μετά την τέλεση της επιμνημόσυνης δέησης ο Μητροπολίτης Μάρκος, παρουσία ειδικής επιτροπής θα ανοίξει τη βάση του αγάλματος και θα πάρει από μέσα την οστεοθήκη.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Πρωτοπρεσβύτερος της Ι.Μ. Χίου π. Μιχαήλ Στεφανιώρος, στην ειδική τελετή έχουν προσκληθεί διάφορες αρχές του τόπου που απαρτίζουν και την επιτροπή μετακομιδής των Ιερών Λειψάνων.

Συγκεκριμένα, πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος ενώ σε αυτή συμμετέχουν ο Πρωτοσύγκελος, ο Γενικός Αρχιεαρατικός Επίτροπος, ο ιερέας του Μητροπολιτικού Ναού Χίου, ο ιερέας του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Οινουσσών, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Χίου, ο Αστυνομικός Διευθυντής καθώς και εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου.

Αμέσως μετά την τελετή στην πλατεία θα γίνει λιτανεία προς τη Μητρόπολη όπου θα εναποτεθούν τα οστά. Εκεί ο εκπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χίου θα κάνει καταμέτρηση και καταγραφή των οστών, ενώ στη συνέχεια θα τελεστεί Δοξολογία και τέλος στις 21:00 θα τελεστεί Μέγας Εσπερινός και Αρχιερατική Αγρυπνία. 

Σύμφωνα με την π. Μ. Στεφανιώρο μέρος των οστών αναμένεται να μεταφερθεί στις Οινούσσες στις 13 Αυγούστου.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ