27.10.2014 23:46

Ανάσα για τους οφειλέτες του Δήμου

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 100% ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΟΥΝ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΑΧ ΜΕΧΡΙ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Έναν ολόκληρο μήνα  έχουν στη διάθεσή τους προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους προς τον Δήμο Χίου και τα Νομικά του Πρόσωπα οι πολίτες οι οποίοι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο διατηρούν οικονομικές επαφές με τους ΟΤΑ.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Στρατή Γδύση η νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών ορίζει την 30η Νοεμβρίου ως την τελευταία ημέρα που οι πολίτες έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση ώστε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προς τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα.

Η ρύθμιση κι οι παράμετροι

Η τροπολογία ορίζει ότι  ο αριθμός των δόσεων κυμαίνεται από 24 έως 100, ανάλογα με το ύψος της οφειλής κι ο οφειλέτης απαλλάσσεται πλήρως από πρόστιμα και προσαυξήσεις αν εξοφληθεί εφάπαξ.

Στην ευνοϊκή ρύθμιση εντάσσονται κι όσες οφειλές βεβαιώθηκαν και θα βεβαιωθούν έως και την ερχόμενη Πέμπτη 30 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτό το πλαίσιο και οι παλαιότερες οφειλές (πριν την 01-01-2010).

Ανάλογη ρύθμιση θα ισχύσει και για τις οφειλές των πολιτών προς τη ΔΕΥΑ Χίου με αίτησή τους έως τις 14 Νοεμβρίου.

8 εκ. ευρώ οι οφειλές ιδιωτών προς τον Δήμο

Ιδανική ευκαιρία προκειμένου να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των οφειλών προς τον Δήμο, χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ο Στρατής Γδύσης σημειώνοντας ότι με βάση την εγκύκλιο το όφελος είναι διπλό τόσο ως προς τον οφειλέτη όσο κι ο προς τον Δήμο.

«Αυτή τη στιγμή οι συνολικές οφειλές των ιδιωτών προς τα ταμεία του Δήμου ανέρχονται στα 8 εκ. ευρώ. Βέβαια μέσα σε αυτό το ποσό συμπεριλαμβάνουν οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Το τελικό ποσό για τον Δήμο, με βάση τη νέα ρύθμιση που μειώνει τις προσαυξήσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις τις διαγραφεί εντελώς θα είναι λιγότερο των 8 εκ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη καθώς ευελπιστούμε ότι ο  Δήμος θα μπορέσει να εισπράξει το συγκεκριμένο ποσό ή μεγάλο μέρος από αυτό», εξήγησε αναφερόμενος στην εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Οι δόσεις

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠ.ΕΣ. οι δόσεις ρυθμίζονται ως εξής:

-Με εφάπαξ καταβολή μηδενίζονται (-100%) οι προσαυξήσεις ανεξαρτήτως ποσού

-Έως 5.000 ευρώ σε 24 δόσεις απαλλαγή του 80%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ

-Από 5.001 έως 10.000 ευρώ σε 48 δόσεις απαλλαγή του 50%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ

-Από 10.001 έως 20.000 ευρώ σε 72 δόσεις απαλλαγή του 30%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ

-Πάνω από 20.000 ευρώ σε 100 δόσεις απαλλαγή του 10%  των προσαυξήσεων με την προϋπόθεση ότι κάθε δόση δεν θα είναι μικρότερη των 100 ευρώ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ