17.1.2024 14:33

ΑΔΕΔΥ - STOP στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να φέρει νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί κομβικό ζήτημα για τα σωματεία και τις ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και όλου του λαού! Χρειάζεται τις επόμενες μέρες να ενώσουμε τις φωνές μας με το φοιτητικό κίνημα και τους μαθητές, να δώσουμε τη μάχη αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί. 

Αυτό που σήμερα χρειαζόμαστε είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο που θα δίνει ολόπλευρη μόρφωση και πτυχία με άξια και όχι super market πτυχίων, προσόντων και πιστοποιήσεων.

Η προοπτική ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει άμεσες επιπτώσεις για χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Θα απαξιώσει τα πτυχία και τις σπουδές που με κόπο έκαναν στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα μετατρέψει το βασικό πτυχίο σε ένα ακόμα προσόν που θα πουλιέται και θα αγοράζεται. Θα ανοίξει μια νέα φάμπρικα αγοράς πτυχίων ως προσόν στους πίνακες των αναπληρωτών με βάση το νόμο Γαβρόγλου. Θα ακυρώσει κάθε προσπάθεια των μαθητών να εισαχθούν σε κάποια σχολή της επιλογής τους αφού οποίος/α έχει την οικονομική δυνατότητα θα σπουδάζει με το ανάλογο αντίτιμο στην ίδια σχολή που κάποιος θα πρέπει να μπει με πανελλαδικές. Στην πράξη θα ωθήσει και τα δημόσια πανεπιστήμια να λειτουργούν ακόμα περισσότερο ως ιδιωτικά, θα ωθήσει στην γενικότερη ιδιωτικοποίηση της παιδείας.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης ότι δήθεν θα ωφεληθεί το Δημόσιο Πανεπιστήμιο από την ύπαρξη ιδιωτικών μόνο αστεία ακούγονται. Αν οι κυβερνήσεις ήθελαν, θα είχαν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και δε θα φτάναμε στο 2024 να έχουμε πτυχία χωρίς επαγγελματική κατοχύρωση, μείωση του μόνιμου προσωπικού στα ΑΕΙ κατά 2.300 εργαζομένους, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2024, μειωμένη κατά 70% η κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την τελευταία 15ετία.

Η συνύπαρξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα δεν οδηγεί σε καλύτερες παροχές. Η ύπαρξη πχ ιδιωτικών νοσοκομείων δεν οδήγησε σε βελτίωση του δημόσιου συστήματος υγείας. Η “απελευθέρωση της αγοράς” στον σιδηρόδρομο δεν έφερε ασφαλείς μεταφορές, αλλά πολύνεκρα εγκλήματα, όπως στα Τέμπη. Η ύπαρξη ιδιωτικών σχολείων δεν οδήγησε σε σύγχρονες και ασφαλείς κτηριακές υποδομές, σε προγράμματα σπουδών και εγχειρίδια που θα μορφώνουν ολόπλευρα τα παιδιά. 

Διεκδικούμε:

  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές.
  • Όχι στην κατάργηση του άρθρου 16 - όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία !
  • Θέρμανση σε όλα τα σχολεία!
  • Ασφαλή και σύγχρονα σχολεία και Πανεπιστήμια!
  • Πτυχία με αξία - μοναδική προϋπόθεση για την άσκηση του επαγγέλματος. Κατάργηση του του ν.4589/19.
  • Δουλειά για όλους - δουλειά με δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: ΑΔΕΔΥ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ