Ιστορίες

17/2/18 16:57

τελ. ενημ.: 20/2/18 19:11

Θέμα και στην «Καθημερινή» η γιαγιά Πλουμίτσα απ’ το Συκούση

Συνεχίζει να απολαμβάνει δημοσιότητα η γιαγιά σεφ Πλουμίτσα από τον Άγιο Γιώργη Συκούση, η οποία εκπροσωπεί τη χώρα μας στο «Enoteca Maria» της Νέας Υόρκης, ως μια από τις 40 σεφ γιαγιάδες που μαγειρεύουν στο εστιατόριο του Ιταλού Τζόντι Σκαραβέλα.

Αυτή τη φορά η γιαγιά Πλουμίτσα είχε την τιμητική της σε αφιέρωμα της «Καθημερινής» στο οποίο αναφέρει τα ακόλουθα:

«Το 2006 ο Ιταλός Τζόντι Σκαραβέλα  προέβη σε ένα ξεχωριστό επιχειρηματικό βήμα, ανοίγοντας ένα ιδιαίτερο εστιατόριο στο Στάτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης. Ο λόγος για το «Enoteca Maria», στο οποίο σεφ είναι 30 με 40 γιαγιάδες από όλον τον κόσμο, οι οποίες μαγειρεύουν παραδοσιακές συνταγές από χώρες όπως η Ρωσία, η Σρι Λάνκα, η Αργεντινή, η Αλγερία, η Τσεχία, το Καζακστάν, η Δομινικανή Δημοκρατία και οι Φιλιππίνες. Ανάμεσά τους και η Ελλάδα, την οποία εκπροσωπεί η κυρία Πλουμίτσα από τη Χίο.

Η ελληνίδα γιαγιά σεφ κατάγεται συγκεκριμένα από τον Άγιο Γεώργιο Συκούση της Χίου, όπου και μεγάλωσε με τους γονείς και τα τρία αδέρφια της. Από μικρή της άρεσε να φτιάχνει από γλυκά, ωστόσο η μητέρα της δεν της άφηνε πολλά περιθώρια να δημιουργεί στην κουζίνα, αφού προτιμούσε να μαγειρεύει μόνη της.

Σε ηλικία 24 ετών, όμως, παντρεύτηκε, μετακομίζοντας, έτσι, στην Αμερική όπου και απέκτησε τρία παιδιά, τα οποία μάλιστα φοίτησαν σε ελληνικά σχολεία. Όταν, λοιπόν, τα παιδιά βρίσκονταν ακόμη σε μικρή ηλικία, η κυρία Πλουμίτσα δεν εργαζόταν, έχοντας έτσι αρκετό ελεύθερο χρόνο για να καταπιαστεί με την μαγειρική. Ο σύζυγός της και η θεία του, της έμαθαν τα βασικά και έκτοτε άρχισε να μαγειρεύει συστηματικά. 

Όπως αναφέρει στο βιογραφικό της στην ιστοσελίδα του εστιατορίου, της άρεσε πολύ να μαγειρεύει συνταγές της μητέρας της, τις οποίες της έστελνε με γράμματα. Με αυτό τον τρόπο έμαθε σιγά σιγά την ελληνική κουζίνα, την οποία σήμερα απολαμβάνει και ο εγγονός της.

Στο εστιατόριο φτιάχνει παραδοσιακά ελληνικά φαγητά, όπως τζατζίκι και χταποδάκι στην κατσαρόλα, κάνοντας, έτσι, γνωστή την ελληνική κουζίνα. «Γι’ αυτό είμαι τόσο ενθουσιασμένη που θα παρουσιάσω μια γεύση της Ελλάδας σε τέτοιο ωραίο εστιατόριο. Ο προστάτης του χωριού μου, ο Άγιος Γεώργιος, με κάλεσε πίσω κοντά του στον Άγιο Γεώργιο του Στάτεν Άιλαντ», αναφέρει χαρακτηριστικά.»

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση