8.2.2020 9:13

Το δημιουργικό πείραμα του Πιτυούς

• Οι τοπικοί φορείς της περιοχής συστήνουν την ΚοινΣΕπ «Πιτυός Προορισμός» με στόχο την αντιστροφή της φθίνουσας πληθυσμιακής του πορείας.

Δυο μήνες πριν το Πιτυός μπήκε στο μάτι του τοπικού μας κυκλώνα. Η αγωνία του πρόεδρου του χωριού να το τονώσει πληθυσμιακά έριξε την ιδέα σε κοινοτική έκταση να μεταφερθούν οι Δικαστικές Φυλακές. Ο τότε υφυπουργός Εργασίας, Ν. Μηταράκης, εντόπισε μια χρυσή ευκαιρία, «πακετάρισε» Φυλακές και ΠΡΟΚΕΚΑ και υποχρέωσε το Πιτυός στο δικό του αντάρτικο. Έκτοτε ο μεταναστευτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης περιστρέφεται γύρω από την περιοχή (μια στο 15, μια στο 17, εσχάτως στο 18), σε μη Πιτυανές πάντως εκτάσεις, αλλά με το σύννεφο μιας επιβάρυνσης της ευρύτερης ζώνης να πλανάται και να μονοπωλεί τις συζητήσεις στο Πιτυός.

«Αλλάζουμε δημιουργικά ατζέντα. Οι εξελίξεις για το ΠΡΟΚΕΚΑ προφανώς μας αφορούν και θα καταθέσουμε το στίγμα μας μόλις η κυβερνητική αναβλητικότητα κατασταλάξει. Στο Πιτυός ωστόσο μας απασχολεί με μεγαλύτερη εμβάθυνση το μέλλον», δηλώνει στον «π» ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Μιχ. Φυτούσης.

Η προσωπική του απόφαση να επαναδραστηριοποιηθεί αυτοδιοικητικά προέκυψε από την ώθηση πολλών συγχωριανών του να του συμπαρασταθούν σε μια διαφορετική πολιτική. «Η νομοθεσία έχει μετατρέψει τους κοινοτάρχες σε διακοσμητικά όργανα. Κανένας, ωστόσο, δεν μπορεί να απαγορεύσει στις κοινωνίες με αληθινή αγωνία να χαράξουν μια δική τους πορεία, στηριγμένη στις δυνάμεις τους», περιγράφει το στόχο ο κ. Φυτούσης.

Τα (μη;) αναστρέψιμα δεδομένα

Το Πιτυός δεν ξεφεύγει από τη μοίρα των απομακρυσμένων από τον οικιστικό ιστό της πρωτεύουσας χωριών. Ο πληθυσμός του διαρκώς φθίνει, οι νέοι κάτοικοι σπανίζουν, το μέλλον διατήρησης τους είναι δυσοίωνο, αν δεν υπάρξει καταλυτική παρέμβαση.

«Συνειδητοποιούμε πως αυτή δεν θα πέσει ως Μάνα εξ’ ουρανού. Οι προσδοκίες μας πως κάποια ανώτερη αρχή θα επέμβει έχουν εξανεμιστεί. Ούτε σε κυβερνητικό επίπεδο, ούτε σε επίπεδο τοπικών αρχών διαφαίνεται η εκκίνηση ενός σχεδιασμού για την ύπαιθρο. Η επιπλέον αναμονή εκ μέρους μας ισοδυναμεί με αποδοχή μιας κατάστασης που εν τέλει θα νεκρώσει και το δικό μας χωριό. Αξιολογήσαμε ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι το Πιτυός να κρατηθεί στη ζωή και για τα επόμενα χρόνια και πήραμε την απόφαση εμείς να του δώσουμε το φιλί της ζωής», εξηγεί ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, Ζ. Κοκκολιάς.

Η συνεργασία γέννησε την ΚοινΣΕπ

Εδώ βρίσκεται ένα πρώτο μυστικό. Η πρωτοβουλία για το Πιτυός δεν είναι ατομικής μορφής. Προέρχεται από την κοινή δράση του προέδρου της Τοπικής Κοινότητας, του Πολιτιστικού Συλλόγου και των λιγοστών επαγγελματιών της περιοχής.

Η κίνηση αυτή προϋποθέτει τη δημιουργία ενός σχήματος με δυνατότητες να χρηματοδοτηθεί, να σχεδιάσει και να παράξει.

«Καταλήξαμε, έπειτα από έρευνα, ότι ο φορέας πρέπει να έχει τη μορφή μιας Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης. Θα έχει τη δυνατότητα χρηματοδότησης, θα αποσκοπεί στο κέρδος, το οποίο θα επανεπενδύεται προς όφελος του Πιτυούς, είτε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είτε σε έργα που θα υπηρετούν το στόχο μας», αποκαλύπτει το σχεδιασμό ο κ. Φυτούσης.

Ήδη μεθαύριο Κυριακή, σε Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιείται στις 10.30 στην αίθουσα του Ναού του Αγίου Γεωργίου του Χιοπολίτη, η ΚοινΣΕπ θα παρουσιαστεί στους Πιτυανούς και θα ζητηθεί η συμμετοχή τους.

Πιτυός Προορισμός

Ποιος θα είναι όμως ο σκοπός της ΚοινΣΕπ; «Για να τονωθεί πληθυσμιακά ξανά το χωριό μας πρέπει να πετύχουμε να παράγει εισόδημα. Ακουμπάμε στην παραγωγική του παράδοση, την κτηνοτροφία, θα επιδιώξουμε να την κάνουμε εκ νέου ελκυστική, αναδεικνύοντας τις νέες της μορφές, και τη δένουμε με τη σύγχρονη τάση του αγροτουρισμού για να αποφέρει ποικιλία θέσεων εργασίας ακόμα και για αυτούς που δεν ορίζουν το επαγγελματικό μέλλον τους ως κτηνοτρόφοι. Επιδιώκουμε το Πιτυός να καταστεί προορισμός κι όταν μελλοντικά η Χίος σταθεί τουριστικά στα πόδια της να είναι έτοιμο να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο. Για αυτό η ΚοινΣΕπ παίρνει το όνομα Πιτυός Προορισμός, για να υποδηλώνει το στόχο», εξηγεί ο κ. Κοκκολιάς.

Τα δυνατά χαρτιά

Μπορεί όμως το Πιτυός να ανταγωνιστεί ήδη καθιερωμένους προορισμούς του νησιού μας και να εισχωρήσει σ’ αυτούς;

«Η έννοια του προορισμού στις μέρες μας είναι λάθος να ταυτίζεται αποκλειστικά με τον αρχιτεκτονικό ή τον μνημειακό χαρακτήρα ενός τόπου. Το Πιτυός διαθέτει δυνατά στοιχεία με ικανότητα να το αναδείξουν ως πρότυπο προορισμό. Η αγροκτηνοτροφική του παράδοση παραμένει ολοζώντανη κι αποτελεί το πιο βασικό του χαρακτηριστικό. Ντύνεται με μια σειρά άλλα πλεονεκτήματα, τη σύνδεση του με την Ομηρική παράδοση της Χίου, τη γειτνίαση του με την ιστορία του Δρίμακου, τον πύργο με τα μυστικά του, τη συμβολή του στην απελευθέρωση του νησιού, ακόμα και με τον μαθουσάλα πλάτανο του «Μακέλου» με την απλωμένη ιστορία του. Όλα αυτά σε ένα μίξερ και με την κατάλληλη διαχείριση διαμορφώνουν ένα δυνατό brand με πολύ προσπάθεια φυσικά», προσθέτει ο Ν. Γεωργούλης, επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται εσχάτως στο Πιτυός.

«Εξάλλου ήδη το πείραμα του Πιτυούς μας κάνει αισιόδοξους. Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται στο χωριό δυο νέες επιχειρήσεις χωρίς να δημιουργούν προβλήματα βιωσιμότητας στις υφιστάμενες ή μεταξύ τους. Αποβάλλαμε τη μίζερη αντιμετώπιση της νοοτροπίας για την κατσίκα του γείτονα και συνεργαζόμαστε με ειλικρινή διάθεση με κοινό στόχο το όφελος του Πιτυούς και κατ’ επέκταση των επιχειρήσεων μας», προσθέτει.

Όλο το Πιτυός

Βασική παράμετρος για να αποδώσει ο κοινός σχεδιασμός είναι να αγγίξει το σύνολο των Πιτυανών. «Κατ’ αρχήν τους σημερινούς λιγοστούς μόνιμους κατοίκους του. Οι μεταβολές στην καθημερινότητα τους αντανακλούν πρώτα σε αυτούς. Απαραίτητο είναι επίσης ο σχεδιασμός να αγγίξει τους νέους με καταγωγή από το χωριό μας και – γιατί όχι; - νέους που δεν έχουν απαραίτητα δεσμούς καταγωγής από το Πιτυός. Εκείνοι θα χρειαστεί να το φέρουν σε πέρας. Τέλος, εξίσου αναγκαία είναι η αποδοχή και η στήριξη του από τους Πιτυανούς σε όλα τα πέρατα της γης. Εκείνοι είναι οι ιδιοκτήτες γης και ακινήτων κι εκείνοι θα πρέπει να κάνουν τις συναισθηματικές τους υπερβάσεις προς όφελος του χωριού που αναντίρρητα αγαπούν», περιγράφει τη δυσκολία του εγχειρήματος ο Μιχ. Φυτούσης.

Για το σκοπό της ενεργοποίησης προετοιμάζεται ήδη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ζητά από τους Πιτυανούς όπου γης να ενημερώσουν που, πως και πότε μπορούν να συμβάλουν κι οι ίδιοι στον κοινό στόχο.

Ένα πρώτο βήμα έγινε ήδη από την οικογένεια Φέκου, η οποία παραχώρησε τα δικαιώματα χρήσης του ανεμόμυλου – κοσμήματος για όλο το Πιτυός δίπλα από τον πύργο του στην Κοινότητα.

«Ζητούμε από τους Πιτυανούς και όλους τους νέους που αναζητούν μια διαφορετική αφετηρία να εξετάσουν το πείραμα του Πιτυούς. Ίσως αποτελέσει το παράδειγμα για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε συνολικά τον πλούτο της υπαίθρου του νησιού μας», καταλήγει ο κ. Φυτούσης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

Tags: Πιτυός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ