21.4.2018 12:54

Η ομογένεια της Βοστώνης τιμά τον Εγρηγοριανό καθηγητή ιατρό Β. Ζαννή

O Δρ. Βασίλης Ζαννής πιστός στη ναυτική παράδοση του τόπου καταγωγής του, της Χίου και συγκεκριμένα του Εγρηγόρου, τελείωσε πρώτος τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου και ταξίδευσε ως ανθυποπλοίαρχος επί τρία χρόνια.

Η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας επέλεξε να τιμήσει το Σάββατο με το Βραβείο Ελευθερίας τον Δρα Βασίλη Ζαννή, καθηγητή της Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης (Boston University) και ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κρήτης.

Ως γνωστόν, η Ομοσπονδία διοργανώνει την παρέλαση και τις παρεμφερείς εκδηλώσεις για την επέτειο της Επανάστασης του 1821, η οποία οδήγησε στην ελευθερία της Ελλάδος από τους Τούρκους.

Η απονομή του Βραβείου θα γίνει στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου της Ομοσπονδίας το Σάββατο το βράδυ στην κοινοτική αίθουσα του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης, η οποία βρίσκεται στη διεύθυνση 162 Goddard Avenue στο Μπρούκλαϊν της Μασαχουσέτης.

Ο Δρ. Ζαννής θεωρείται εκ των πλέον κορυφαίων επιστημόνων στον κλάδο του, ενώ επί 31 έτη δίδαξε αμισθί στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης. Εφερε 173 φοιτητές από την Ελλάδα να σπουδάσουν στη Βοστώνη και έστειλε 150 Αμερικανούς φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης.

Χαίρει μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης από τον ακαδημαϊκό κόσμο της Βοστώνης, αλλά και την ευρύτερη Ομογένεια. Μαζί με άλλους ομογενείς επιστήμονες τόσο της Ιατρικής όσο και άλλων ειδικοτήτων συνεχίζουν την ετήσια παράδοση επί 34 χρόνια των Καλάντων στη Βοστώνη.

O Δρ. Βασίλης Ζαννής πιστός στη ναυτική παράδοση του τόπου καταγωγής του, της Χίου και συγκεκριμένα του Εγρηγόρου, τελείωσε πρώτος τη Σχολή Εμποροπλοιάρχων Ασπροπύργου και ταξίδευσε ως ανθυποπλοίαρχος επί τρία χρόνια. Επειτα από εισαγωγικές εξετάσεις σπούδασε μετέπειτα Χημεία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στη συνέχεια, με υποτροφία του Πανεπιστημίου του Βerkeley της Καλιφόρνιας έκανε μεταπτυχιακές σπουδές και πήρε Διδακτορικό δίπλωμα Βιοχημείας.

Εκανε μεταδιδακτορική εκπαίδευση σε κορυφαία εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αγίου Φραγκίσκου, το ΜΙΤ και η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.

Εγινε το 1982 Επίκουρος Καθηγητής για δύο χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και προσεκλήθη το 1984 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης να ιδρύσει ένα νέο τομέα Μοριακής Ιατρικής. Εγινε Αναπληρωτής Καθηγητής και προήχθη σε Καθηγητή το 1987.

Εχει 160 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή περιοδικά, 47 ανασκοπήσεις και κεφάλαια σε βιβλία και περίπου 7.000 αναφορές στο δημοσιευμένο έργο του. Το ερευνητικό του πεδίο είναι η Μοριακή βάση των παθήσεων του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνών που οδηγούν σε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και προκαλούν καρδιαγγειακά νοσήματα.

Είναι διακεκριμένος ερευνητής της Αμερικανικής Ενωσης Καρδιολογίας ΑΗΑ (1983). Επίσης, η μέση χρηματοδότηση της έρευνάς του στη Βοστώνη είναι 600.000 δολ. τον χρόνο (από το ΝΙΗ, ΝSF, American Heart Association, Diabetes Association κ.ά.)

Πολλαπλές είναι οι προσκλήσεις για διαλέξεις σε διεθνή συνέδρια και συμμετοχή σε επιτροπές κρίσης ερευνητικών προγραμμάτων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Ο Δρ. Ζαννής έχει πλούσιο διδακτικό έργο στο οποίο συμπεριλαμβάνεται διδασκαλία προπτυχιακών και μεταπτυχιακών μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο Brandeis.

Εκπαίδευση 41 μεταπτυχιακών φοιτητών και μεταδιδακτορικών ερευνητών που στη συνέχεια κατέλαβαν θέσεις σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδος και του εξωτερικού. Ενας από αυτούς έγινε πρόεδρος του πανεπιστημίου των Παρισίων.

Εξελέγη στην πρώτη ομάδα καθηγητών Α βαθμίδος στην Ιατρική Σχολή Κρήτης το 1985 και συνέβαλε στο σχεδιασμό των Ερευνητικών Εργαστηρίων της Ιατρικής Κρήτης.

Στη συνέχεια, έλαβε μέρος στην αξιοκρατική εκλογή της πρώτης ομάδας καθηγητών της Ιατρικής σχολής Κρήτης και την πρόσληψη και εξέλιξη καθηγητών διαφόρων βαθμίδων. Υπεράσπισε τις αρχές της αξιοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας που είναι απαραίτητα στοιχεία για την πρόοδο του Πανεπιστημίου.

Πέτυχε χρηματοδότηση των ερευνητικών του προτάσεων με μέσο όρο άνω των 100.000 ευρώ το χρόνο κυρίως από συναγωνιστικά Ευρωπαϊκά προγράμματα που του επέτρεψαν να δημιουργήσει και να εξοπλίσει τα ερευνητικά του εργαστήρια στην Κρήτη.

Συνέστησε και στήριξε οικονομικά δύο κορυφαίες ερευνητικές ομάδες στην Κρήτη υπό την ηγεσία του Δημήτρη Καρδάση που εξελίχθη σε καθηγητή Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης και του Γιάννη Ταλιανίδη που είναι σήμερα ο διευθυντής του ΙΤΕ.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητος στην ανωτάτη εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) το 2006 και υπηρέτησε στην αρχή για 18 μήνες.

Επίσης υπήρξε μέλος της επιτροπής αξιολόγησης του Βιολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2010 των ερευνητικών Ινστιτούτων της Ελλάδος το 2013 και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2014.

Ο Δρ. Ζαννής οργάνωσε πρωτότυπο προπτυχιακό μάθημα με όνομα Μοριακή Βάση Κληρονομικών Νοσημάτων και δίδαξε Βιοχημεία χρησιμοποιώντας διεθνή πρότυπα.

Συνέβαλε στη δημιουργία ενός πρότυπου μεταπτυχιακού προγράμματος αντίστοιχου του MD/PhD προγράμματος των ΗΠΑ.

Συνέβαλε στη δημιουργία Προγράμματος ανταλλαγών φοιτητών Ιατρικής μεταξύ των Ιατρικών Σχολών Βοστώνης και Κρήτης.

Συνέβαλε στην προβολή του Πανεπιστημίου Κρήτης με διεθνείς δημοσιεύσεις και την οργάνωση ή τη συμμετοχή σε διεθνούς κύρους συνέδρια.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ