5.5.2018 13:12

Την ανάγκη για επισκευή των Φυλακών Χίου παρατήρησαν οι μαθητές του ΓΕΛ Βροντάδου

Όταν το μάθημα της Κοινωνιολογίας ενέπνευσε τους μαθητές της Γ’ τάξης του Λυκείου Βροντάδου να επισκεφθούν το Σωφρονιστικό Κατάστημα Χίου και να παρατηρήσουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου.  Το παρακάτω σημείωμα επιμελήθηκε ο διευθυντής του Λυκείου, Γ. Κοντός, συγκεντρώνοντας όλες τις αντιδράσεις των μαθητών του.

«Ο διευθυντής των φυλακών, ο κ. Βαγιάνος, αλλά και όλο το προσωπικό μας υποδέχτηκαν με οικειότητα και με ευχάριστη διάθεση. Μας βοήθησαν να συνειδητοποιήσουμε την ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου χώρου. Μας κατατόπισαν για το παρελθόν του κτίσματος, τη δυναμικότητα του καταστήματος, τις περιπτώσεις των τροφίμων, τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφάλειας και προστασίας μας «ξενάγησαν» στις εγκαταστάσεις του καταστήματος.

Οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τον τρόπο λειτουργίας της φυλακής κάνοντας πολλές και εξεζητημένες ερωτήσεις. Όλοι επέδειξαν συμπεριφορά άψογη και υποδειγματική. Οι συζητήσεις που ακολούθησαν έδειξαν τον έντονο προβληματισμό που αναπτύχθηκε για τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Η ανάγκη επισκευών λόγω της παλαιότητας του κτιρίου, ο περιορισμένος χώρος στον οποίο διαβιούν πολύ περισσότερα άτομα από τα προβλεπόμενα, η έλλειψη δομών που να επιτρέπει την ομαλή επανένταξή τους στην κοινωνία καθώς και την αποϊδρυματοποίησή τους συνιστούν προβλήματα τα οποία, δυστυχώς, δεν τυγχάνουν της πρέπουσας αντιμετώπισης ούτε από την πολιτεία –την καθ’ ύλην αρμόδια- αλλά ούτε και από την κοινωνία.

Θεωρούμε ότι τόσο η συγκεκριμένη δράση όσο και οι δράσεις γενικότερα που άπτονται θεμάτων τα οποία συζητούνται στο σχολείο ή σχετίζονται με συγκεκριμένα σχολικά μαθήματα βοηθούν τους μαθητές να μορφώσουν άποψη, να κρίνουν, να σταθούν εν τέλει ως ενεργοί πολίτες στη μικροκοινωνία του σχολείου πρώτα και στη μεγάλη κοινωνία αργότερα. Τα παιδιά σίγουρα κράτησαν την ευχή με την οποία οι τρόφιμοι μας ξεπροβόδισαν: « προσέξτε να μην καταλήξετε ποτέ εδώ»…

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ