28.6.2017 16:23

Πρώτο βήμα για την ομαλή ένταξη και επαγγελματική αποκατάσταση των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες

Κλείνει ένα ακόμη κενό στην ειδική αγωγή με την ίδρυση του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Χίου

Στο στάδιο της υλοποιήσης περνά επισήμως ένας από τους βασικότερους στρατηγικούς στόχους της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας  Εκπαίδευσης Χίου για την περίοδο 2014-2018, σκορπώντας χαμόγελα και αισιοδοξία.

Πρόκειται για τη δημιουργία του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου Χίου το οποίο εξαγγέλθηκε τις προηγούμενες ημέρες και αναμένεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο στο κτίριο του Εσπερινού Λυκείου, καλύπτοντας το μέχρι σήμερα μεγάλο κενό στην εκπαίδευση και ακολούθως στην ένταξη των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες στην κοινωνία και ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ε. Βλυσίου καθώς και η Προϊσταμένη του Κέντρου Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ) Κ. Ντούβλη, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ εκφράζοντας την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη εξέλιξη.

«Το Ειδικό σχολείο ικανοποιεί μια χρόνια ανάγκη της δημόσιας εκπαίδευσης στη Χίο και αποτελούσε αίτημα όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας, γονέων και φορέων του νησιού», επεσήμαναν εισαγωγικά.

Η λειτουργία του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου

Αναφερόμενες στις λεπτομέρειες λειτουργίας του σχολείου τόνισαν ότι η διαφορά με τα υπόλοιπα σχολεία είναι ότι η φοίτηση είναι συνολικά 8 χρόνια, δηλαδή 4 χρόνια για το Ειδικό Γυμνάσιο και 4 χρόνια για το Ειδικό Λύκειο. Σε αυτό μπορούν να εγγράφονται μαθητές και μαθήτριες ηλικίας έως 16 ετών. Προκείμένου όμως να γίνει αυτό θα πρέπει η αίτηση εγγραφής να συνοδεύεται με την απαραίτητη γνωμάτευση από τα ΚΕΔΔΥ.

Σε ότι αφορά στον αριθμό των μαθητών ανά τάξη, αυτός υπολογίζεται από 6 έως 10 μαθητές.

Το πρόγραμμα

Οι μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου θα παρακολουθούν 4ετές πρόγραμμα μαθημάτων εμπλουτισμένο με πολλές δραστηριότητες προεπαγγελματικής ετοιμότητας ενώ οι μαθητές του Ειδικού Λυκείου θα παρακολουθούν το πρόγραμμα του Επαγγελματικού Λυκείου.

Σχετικά με τους τομείς εκπαίδευσης, σε τοπικό επίπεδο θα λειτουργήσουν οι τομείς της μηχανολογίας, της γεωπονίας, της αισθητικής και της υγείας – πρόνοιας.

Οι απόφοιτοι

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των μαθημάτων οι απόφοιτοι του σχολείου θα λαμβάνουν απολυτήρο ισότιμο του Γυμνασίου. Σε περίπτωση όμως που επιθυμούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο Ειδικό Λύκειο τότε μετά από 4 έτη θα λαμβάνουν απολυτήριο και πτυχίου επιπέδου 5 που θα είναι ισοδύναμο του Επαγγελματικού Λυκείου.

Η στέγαση

Όσον αφορά στην στέγαση του σχολείου αυτή θα γίνει στο Εσπερινό Λύκειο για την πρωινή ζώνη,  με τα εργαστηριακά μαθήματα να διεξάγονται στο ΕΠΑΛ Χίου.

Τέλος η Ε. Βλυσίδου, ερωτώμενη για τη στελέχωση του Ειδικού Γυμνασίου και Λυκείου επεσήμανε ότι σε τοπικό επίπεδο υπάρχουν αρκετοί εκπαιδευτικοί με γνώσεις και προϋπηρεσία στην ειδική αγωγή που θα μπορούν να εργαστούν στο νέο σχολείο.

Οι εγγραφές των μαθητών θα γίνουν το διάστημα απο 1μέχρι 10 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της  Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ