25.7.2018 20:18

ΦΩΤΟ | Σιωπηλός εορτασμός στην Αγία των Μικρασιατών της Χίου

Οι απόγονοι των προσφύγων που γνώρισαν τη μανία της καταστροφής τίμησαν τα θύματα των πυρκαγιών ακυρώνοντας κάθε κοσμική εκδήλωση και προσευχόμενοι για την ανάπαυση των ψυχών τους

Στη σκιά των φονικών πυρκαγιών της Αττικής εορτάστηκε φέτος η μνήμη της Αγίας Παρασκευής του Καστέλλου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό που έχτισαν οι πρόσφυγες το 1936 ερχόμενη από την Αγία Παρασκευή του Τσεσμέ κατά τη διάρκεια της μικρασιατικής καταστροφής του 1922.

Το πανηγυρικό κλίμα απουσίαζε από τις φετινές εκδηλώσεις με την καμπάνα να χτυπά χαρμόσυνα μόνο κατά τη διάρκεια της απόδοσης χαιρετισμού από το πλοίο «Νήσος Μύκονος» την ώρα που αυτό προσέγγιζε το λιμάνι της Χίου προερχόμενο από τη Μυτιλήνη.

Εκατοντάδες πιστοί έσπευσαν να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα που διασώθηκε από την καταστροφή του 1922 μαζί με τα λειτουργικά σκεύη του αντίστοιχου ναού που υπήρχε ακριβώς απέναντι στα παράλια της Μικρασίας, ευχόμενοι για ανάπαυση των ψυχών των θυμάτων της πύρινης κόλασης της ανατολικής Αττικής.

Τον Πανηγυρικό Εσπερινό τέλεσε ο Μητροπολίτης Μάρκος μαζί με πλήθος ιερέων ενώ λόγω του 3ήμερου εθνικού πένθους ακυρώθηκε το πολιτιστικό μέρος των εκδηλώσεων όπου προβλέπονταν η απονομή του Χρυσού Σταυρού του Συλλόγου Αγιοπαρασκευουσίων Κρήνης Μικράς Ασίας στον διακεκριμένο επιστήμονα Σταμάτη Κριμιζή.

Αναλόγως και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας στα στενά του προσφυγικού οικισμού των Μικρασιατών φέτος τελέστηκε χωρίς συνοδεία αγήματος και της μπάντας της 96 ΑΔΤΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ