18.4.2018 10:48

ΦΩΤΟ | Βρύση του Πασά: Από μνημείο λαϊκής αρχιτεκτονικής… σκουπιδαριό

Πλήρως απογοητευτική είναι η εικόνα που κατέγραψε το πρωί της Τετάρτης (18/4) ο φωτογραφικός φακός του «π» στη Βρύση του Πασά στην περιοχή της Δασκαλόπετρας.

Το μονοπάτι που οδηγεί από τον κεντρικό δρόμο προς τη βρύση τείνει να εξαφανιστεί μέσα στα αγριόχορτα και στα χώματα που το σκεπάζουν, με τις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου να αδιαφορούν επιδεικτικά.

Η εικόνα του σκεπασμένου από τα χόρτα μονοπατιού δίνει σύντομα τη θέση της στα διάσπαρτα κάθε είδους σκουπίδια που έχουν πεταχτεί από ασυνείδητους επισκέπτες στην περιοχή. Στην ίδια μοίρα  βρίσκονται και τα καλαθάκια που έχουν τοποθετηθεί και τα οποία παρότι είναι γεμάτα με σκουπίδια κανείς δεν μερίμνησε για να αδειάσουν.

Η πιο τραγική όμως εικόνα καταγράφεται στο κυρίως μνημείο το οποίο είναι γεμάτο με σκουπίδια, όπως μπουκαλάκια και πλαστικά ποτήρια καφέ τα οποία άγνωστοι εναπόθεσαν στο συγκεκριμένο σημείο.

Η Βρύση του Πασά ανήκει στον απλούστερο και περισσότερο διαδεδομένο τύπων των κρηνών που απαντούν σε όλη την επικράτεια της άλλοτε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το χτίσιμο των κρηνών από τους Οθωμανούς αποτελούσε ιερή επιταγή αφού σύμφωνα με το Κοράνι η προσφορά νερού αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πράξεις αγαθοεργίας.

Η ύπαρξη της κρήνης καταγράφεται στις αναφορές πολλών περιηγητών της Ευρώπης από τις αρχές του 17ου αιώνα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Το έργο της συντήρησης της κρήνης πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χίου με δαπάνη του Δήμου Χίου στο πλαίσιο του έργου «Αποκατάσταση Αρχαιολογικού χώρου Δασκαλόπετρας και δημιουργία Πολιτιστικής Διαδρομής». Γεγονός πάντως είναι ότι το πρωί της Τετάρτης κάθε άλλο παρά πολιτιστική διαδρομή θύμιζε το συγκεκριμένο σημείο.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ