29.8.2020 19:39

Ο Καρφάς η πρώτη #gopafree παραλία στη Χίο [video]

Πρωτοπορεί ο Δήμος Χίου συμμετέχοντας στο πρόγραμμα ανακύκλωσης αποτσίγαρων

Ένα πρωτοπόρο εγχείρημα αποφάσισε να εφαρμόσει σε τοπικό επίπεδο ο Δήμος Χίου. Σε συνεργασία με την εταιρεία Cigaret Cycle προχωρά στην ανακύκλωση των αποτσίγαρων τόσο από τις παραλίες όσο και από επιλεγμένα σημεία του νησιού, συμβάλλοντας ενεργά τόσο στην ευαισθητοποίηση των πολιτών του νησιού όσο και στη μείωση των κινδύνων περιβαλλοντικής μόλυνσης από τα αποτσίγαρα.

Σε αυτό το πλαίσιο το πρωί του Σαββάτου, ομάδα εθελοντών, στελέχη του Δήμου Χίου αλλά και ανιχνευτές του 1ου Συστήματος Προσκόπων και του 2ου συστήματος Ναυτοπροσκόπων με τη βοήθεια της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης προχώρησαν στον εθελοντικό καθαρισμό της παραλίας στον Καρφά, ο οποίος θα αποτελέσει την πρώτη #gopafree παραλία του νησιού.

 

Το πρότζεκτ

Στόχος του προγράμματος στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος Χίου, είναι η ανακύκλωση των αποτσίγαρων και η αποστολή τους σε ειδικά εργοστάσια του εξωτερικού προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν ως νέα υλικά .

Από τις γόπες μπορούν να κατασκευαστούν πλαστικά σκεύη ή να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο μίγμα για ασφαλτόστρωση των δρόμων.

Σημειώνεται πως 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα παράγονται στην Ελλάδα κάθε χρόνο και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα απόβλητα, παρά το γεγονός ότι περιέχουν επικίνδυνα χημικά και πλαστικό.

Τα αποτσίγαρα καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια και πολύ συχνά στις θάλασσες όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμός και στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα απειλώντας και τη δημόσια υγεία.

Η Ελλάδα δεν διαθέτει επίσημο σύστημα για την ανακύκλωση τους παρά το γεγονός ότι με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά.

Η εκδήλωση στον Καρφά

Για τη σημαντικότητα του εγχειρήματος καθώς και στη σημασία που δίνει ο Δήμος Χίου στα ζητήματα προστασίας του Περιβάλλοντος είτε μέσω της ΔΙΑΝΟΧ, είτε μέσω του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σταμάτης Κάρμαντζης, σημειώνοντας ότι η όποια δράση θα πρέπει να έχει στόχο τις επόμενες γενιές, στις οποίες, όπως είπε, οι παλαιότερες γενιές θα πρέπει να παραδώσουν ένα καλύτερο νησί.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εκπρόσωπος της «Cigaret Cycle» Γιώργος Σακελλαρίου, σημειώνοντας πως το 40% σε παγκόσμιο επίπεδο των σκουπιδιών είναι αποτσίγαρα και γόπες.


«Tο πλαστικό μέρος της γόπας του αποτσίγαρου, μπορεί να ανακυκλωθεί για τα βιομηχανικά πλαστικά. Για δε το υπόλειμμα που είναι το χαρτί και τα υπόλοιπα, μπορούν να κομποστοποιηθούν και να χρησιμοποιηθούν για λίπασμα.
Μέρος των εσόδων θα διατίθεται-μια και είναι μη κερδοσκοπική- για την αγορά γυαλιών και εξαρτημάτων ακουστικής, για ανθρώπους που έχουν πρόβλημα οικονομικά-καθώς κοστίζουν έως και 800 ευρώ- και δεν μπορούν να τα προμηθευθούν», ανέφερε.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ