17.4.2024 14:31

Μετά από 9 χρόνια προσπαθειών το όνειρο της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής έγινε πραγματικότητα (Video)

Απαράμιλλης ομορφιάς τα 92 χιλιόμετρα διαδρομών που ξεκινούν από το Λιθί και καταλήγουν στα Αγιάσματα

Ένα όνειρο ετών που θα προσδώσει επιπλέον αξία στο υπό διαμόρφωση τουριστικό προϊόν της Χίου, αποτελεί η επίσημη παρουσίαση του συνόλου της ενιαίας πεζοπορικής διαδρομής των 92 χιλιομέτρων που ξεκινά από το Λιθί και καταλήγει στα Αγιάσματα.

Η συγκεκριμένη προσπάθεια, όπως ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Παντελής Βρουλής, ξεκίνησε το 2015, με την πολύτιμη βοήθεια των Φίλων των Μονοπατιών, κατάφερε να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα το 2021 και από τότε άρχισε να υλοποιείται σταδιακά μέχρι το σημερινό αποτέλεσμα.

Στον δρόμο που χάραξαν οι προηγούμενες γενιές

Όπως ανέφερε εκ μέρους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών η Αντωνία Αγά, η ενιαία πεζοπορική διαδρομή, ακολουθεί σε ένα πολύ μεγάλο μέρος της, τον παλιό οθωμανικό δρόμο, ο οποίος σε πολλά του σημεία αποκαταστάθηκε με λιθοδομές και ξερολιθιές, προκειμένου να αποκατασταθεί η ασφάλεια και η βατότητα της διαδρομής.

«Τα έργα περιλάμβαναν, διάνοιξη μονοπατιών, ανάδειξη και μερική αποκατάσταση του οθωμανικού δρόμου, ξύλινες γέφυρες στην περιοχή της Παναγίας Νερομύλων και λίγο πριν την Παλιά Ποταμιά, ξυλοκατασκευές στα Αγιάσματα, καθώς και ξύλινα σκαλάκια από καστανιά με στόχο τη διευκόλυνση στις μεγάλες κλίσεις», ανέφερε η κα. Αγά, προσθέτοντας ότι όλες οι εργασίες έγιναν χειρωνακτικά με το αποτέλεσμα να δένει αρμονικά με το τοπίο.

Η σήμανση

Ως προς τη σήμανση της πεζοπορικής διαδρομής, η κα. Αγά, ανέφερε ότι οι πινακίδες υποδοχής θα τοποθετηθούν σε ολόκληρη διαδρομή και τμήματα της διαδρομής.

Όπως εξήγησε, αρχικά θα τοποθετηθούν 16 πινακίδες υποδοχής, στις οποίες θα παρέχονται πληροφορίες για τον βαθμό δυσκολίας, την υψομετρική καμπύλη και τα σημεία ενδιαφέροντος ενώ θα τοποθετηθούν επιπλέον 600 πινακίδες σε διάφορα σημεία ώστε να κατευθύνουν τους πεζοπόρους.

Και με ψηφιακά εργαλεία

Επιπλέον χρήσιμο εργαλείο για τους πεζοπόρους θα αποτελεί η δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που θα είναι διαθέσιμη σε περίπου 1 μήνα, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί τόσο με σύνδεση στο διαδίκτυο όσο και σε κατάσταση «offline», αφού σε πολλά τμήματα της διαδρομής δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.

Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και πληροφοριακό υλικό, το οποίο θα είναι διαθέσιμο τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά ενώ θα υπάρχει δυνατότητα ηχητικής ξενάγησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε η κα. Μαρία Κόβα εκ μέρους της Διεύθυνσης Τουρισμού της Π.Ε. Χίου, σχεδιάστηκε και ένα λογότυπο, το οποίο αποτελεί συνδυασμό της γνωστής καρφίτσας που συναντάται στους χάρτες με το σχήμα του πέταλου, λόγω της κυκλοφορίας των υποζυγίων στον παλιό οθωμανικό δρόμο.

Παράλληλα η Περιφέρεια προχώρησε στην εκτύπωση πληροφοριακών εντύπων με κωδικό QR ενώ κάλεσε δημοσιογράφους και blogger προκειμένου να ξεναγηθούν στις διαδρομές και να αποτυπώσουν τις εμπειρίες τους.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ