29.1.2018 19:49

Καταδίκη της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το προσφυγικό δράμα της ΒΙ.ΑΛ.

• ΕΚΘΕΤΟΥΝ την εδώ και δύο χρόνια απραξία Μουζάλα οι ευρωπαίοι δικαστές, περιγράφοντας εικόνες του 2016 που θυμίζουν έντονα και το hotspot του 2018.

Μέχρι το επίπεδο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έφθασαν οι καταγγελίες τριών μεταναστών που διέμειναν στη ΒΙ.ΑΛ. για πάνω από 6 μήνες, σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, τη στέρηση των ελευθεριών τους αλλά και την καταπάτηση των προσωπικών τους δικαιωμάτων, κυρίως ως προς το στάδιο της ενημέρωσης, που ακόμα και σήμερα θεωρείται εξαιρετικά ελλιπές.

Τα γεγονότα

Η υπόθεση αφορά προσφυγή 3 υπηκόων Αφγανιστάν και συγκεκριμένα τα δύο αδέλφια J.R., N.R. και τον κοινό τους φίλο N.R. (γεννημένοι το 1990, 1994 και 1989 αντίστοιχα), που έφθασαν στη Χίο στις 21 Μαρτίου 2016 μαζί με τα δύο παιδιά της N.R., ηλικίας 4 και 7 ετών.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του το Δικαστήριο, διαπιστώθηκε ότι οι αιτούντες είχαν στερηθεί την ελευθερία τους από την ημέρα της άφιξής τους μέχρι και τις 21 Απριλίου, όταν το Κέντρο μετατράπηκε σε ανοιχτού τύπου.

Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται να εκθέσει μία σειρά ανεπαρκειών στο σύστημα πληροφόρησης των μεταναστών για τα δικαιώματα που τους προσφέρει η Ε.Ε., λέγοντας ότι το περιεχόμενο του εγχειριδίου που τους διανεμήθηκε δεν ανέφερε τους λόγους της σύλληψής τους ή των διορθωτικών μέτρων που έχουν στη διάθεσή τους, κάτι που, κατά την κρίση των δικαστών, οδήγησε σε καταπάτηση της παραγράφου 2 του άρθρου 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα περί σωστής πληροφόρησης για τον λόγο της σύλληψης.

Εξευτελιστική μεταχείριση αλλά … εν μέρει

Ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου έχει να κάνει με το άρθρο 3 της σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που αναφέρεται στην απαγόρευση βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης. Παρότι οι δικαστές θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη κατηγορία δεν ευσταθεί στο σύνολό της, δέχθηκαν ότι οι παράγοντες που συνδέονται με την αύξηση των ροών μεταναστών, δεν μπορούν να απαλλάξουν τα κράτη από τις υποχρεώσεις τους να διασφαλίζουν ότι όλα αυτά τα άτομα θα διαβιούν κάτω από αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες.

Συμπληρώνουν δε, ότι οι αυτοψίες έδειξαν ότι υπάρχουν σημαντικά προβλήματα στην ιατρική περίθαλψη, στην έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης και νομικής συνδρομής, στην κακή ποιότητα νερού και τροφίμων καθώς και άλλων ζητημάτων.

2 χρόνια απραξίας

Η συγκεκριμένη απόφαση έρχεται να εκθέσει πολλαπλά τόσο την επιχειρηματολογία του Ελληνικού Δημοσίου στις πρόσφατες δίκες με αντίδικους τους κατοίκους του Χαλκειούς όσο και τον ίδιο τον Γ. Μουζάλα για τον τρόπο που επιχειρείται η επέκταση του hotspot.

Χωρίς να έχει απαντηθεί το βασικό ερώτημα, δηλαδή το πώς μία δομή που δεν λειτούργησε σωστά με 1.000 άτομα θα μπορέσει να λειτουργήσει σωστά με τον διπλάσιο αριθμό ατόμων, επιχειρείται με κάθε τρόπο και κόστος η επέκτασή της.

Όλα αυτά την ώρα που οι συνθήκες εδώ και δύο χρόνια παραμένουν οι ίδιες, με μοναδική έγνοια από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης την άνευ όρων συνεχή επέκταση των hotspot στα νησιά εις βάρος των τοπικών νησιωτικών κοινωνιών.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ