20.7.2017 14:35

ΒΙΝΤΕΟ- «Πόρτα» των ακτοπλοϊκών εταιρειών στο λιμάνι των Μεστών

Κλείνει το ένα ρεύμα της Φτωχιάς Προκυμαίας για να μπορέσει να εξυπηρετηθεί το πλήθος των οχημάτων, των νταλικών και των επιβατών

Στα αζήτητα του Υπουργείου Ναυτιλίας κατέληξαν οι εναλλακτικές λύσεις του Λιμεναρχείου Χίου προκειμένου να μπορέσει να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια το επιβατικό κοινό σε περιόδους αιχμής όπως τον Αύγουστο.

Εδώ κι ένα μήνα το Λιμεναρχείο με έγγραφό του ζητούσε από το Υπουργείο να λάβει μέτρα για το καλοκαίρι αφού ο αποκλεισμός της μισής χερσαίας ζώνης του λιμένα εξαιτίας σημαντικών προβλημάτων δεν άφηνε περιθώρια ταυτόχρονης εξυπηρέτησης δύο πλοίων. Έτσι το Λιμεναρχείο είχε εισηγηθεί ή τη χρήση του Λιμένα Μεστών ως κύριου λιμένα της Χίου για τον Αύγουστο ή την τροποποίηση των πρωινών δρομολογίων των πλοίων ώστε να μην συμπίπτουν οι ώρες αφίξεων.

«Όχι» των ακτοπλόων στα Μεστά

Παρά τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν οι ναυτιλιακές εταιρείες Blue Star Ferries και Hellenic Seaways αρνήθηκαν τη χρήση του λιμένα Μεστών προβάλλοντας σειρά αντεπιχειρημάτων. «Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Καμία από τις δύο εταιρίες δεν συζητά για τα Μεστά με την αιτιολογία ότι έχουν ήδη κοπεί 13.000 εισιτήρια κι έτσι δεν είναι εύκολη η ενημέρωση του επιβατικού κοινού. Επιπλέον διατύπωσαν επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι δημόσιες συγκοινωνίες στη μεταφορά των επιβατών προς και από τα Μεστά. Με νεότερο έγγραφό του το Υπουργείο δεν λαμβάνει θέση, λέγοντας απλά στο Λιμεναρχείο να δώσει οδηγίες στους καπετάνιους των πλοίων», είπε κατά την ενημέρωσή του στα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής ο Κεντρικός Λιμενάρχης Χρ. Φραγκιάς.

«Θα κυκλοφορούν 200 οχήματα στην προκυμαία χωρίς να ξέρουν που θα πάνε»

Ερχόμενος αντιμέτωπος με την αδιαλλαξία των ακτοπλοϊκών εταιρειών ο Χρ. Φραγκιάς υπέδειξε το κλείσιμο του ρεύματος ανόδου της Φτωχειάς Προκυμαίας ως τη μόνη ενδεδειγμένη λύση που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος.

«Ειδικά τις Παρασκευές και τα Σάββατα το πρωί υπάρχει μία χρονική απόκλιση στις αφίξεις πλοίων της τάξεως της μίας ώρας. Έτσι το ένα πλοίο έρχεται 11:20 και το άλλο 12:20. Το πρόβλημα θα γίνει εντονότερο τον Αύγουστο αν σκεφτεί κανείς ότι το κάθε πλοίο φορτώνει από τη Χίο 800-1000 άτομα και από 150 έως 220 οχήματα.  Με δεδομένο όμως ότι δεν υπάρχει υπόστεγο για τους επιβάτες και ότι το λιμάνι μπορεί να φιλοξενήσει από 100 έως 120 αυτοκίνητα, το πρόβλημα θα είναι τεράστιο αφού τα υπόλοιπα οχήματα θα γυρίζουν μέσα στο κέντρο μέχρι να επιβιβαστούν», εξήγησε ο κ. Φραγκιάς.

 

Το κλείσιμο της οδού Νεωρίων

 Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ο Λιμενάρχης πρότεινε τουλάχιστον τα πρωινά της Παρασκευής και του Σαββάτου να κλείνει το ρεύμα ανόδου από την οδό Κανάρη μέχρι και το Λιμεναρχείο και να επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε όσα οχήματα πρόκειται να ταξιδέψουν. Διατύπωσε μάλιστα την άποψη ότι το συγκεκριμένο μέτρο ίσως χρειαστεί να εφαρμοστεί και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών δρομολογίων σε περίπτωση που η επιβατική κίνηση ξεπεράσει τα αναμενόμενα επίπεδα.

Την αντίθεσή τους με τη συγκεκριμένη πρακτική εξέφρασαν οι ιδιοκτήτες των εταιρειών ενοικιαζομένων αυτοκινήτων που όπως επεσήμαναν με αυτή την απόφαση δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν όσους πελάτες επιθυμούν να επιστρέψουν τα οχήματά τους τα πρωινά της Παρασκευής και του Σαββάτου. Έτσι αποφασίστηκε η τοποθέτηση πινακίδων που θα κατευθύνουν τους επισκέπτες στην παράλληλη εσωτερική οδό της Νεωρίων προκειμένου να μη δημιουργείται κυκλοφοριακό κομφούζιο στην προκυμαία. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ