27.6.2018 11:53

ΒΙΝΤΕΟ | Ναυάγησε το πρώτο Master Plan… πάμε για το δεύτερο

Θα το αναλάβει με ανάθεση η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου

Σε έναν απίστευτο γραφειοκρατικό κυκεώνα έμπλεξε το ζήτημα της εκπόνησης Master Plan για τον κεντρικό λιμένα της Χίου, αφού η καταγγελία ενός και μόνο πολίτη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου είχε ως αποτέλεσμα να καταπέσει η διαδικασία που είχε ξεκινήσει η προηγούμενη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και να ξεκινήσει εκ νέου από την αρχή.

Το θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Λιμενικής Επιτροπής με αφορμή δημοσιεύματα του «π» και την παρέμβαση του Χιώτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πειραιά Κώστα Χλωμούδη.

Το ιστορικό του πολύπαθου Master Plan

Η αρχή έγινε τους πρώτους μήνες του 2015 όταν ο Μ. Μπελέργης αποφάσισε τη διακήρυξη του Master Plan του κεντρικού λιμένα ως παροχή υπηρεσίας σύμφωνα με Π.Δ. του 1980, κάτι που είχε γίνει και σε άλλους λιμένες όπως αυτός της Καβάλας.

Οι διαδικασίες, σύμφωνα με τον Α. Κέφη, έγιναν σωστά κατά την κείμενη νομοθεσία και η διακήρυξη βγήκε στις τοπικές εφημερίδες.

Στις 29/10/2015 έγινε καταγγελία από πολίτη- του οποίου το όνομα δεν αναφέρθηκε στη Λιμενική Επιτροπή- ότι το Master Plan δεν αποτελεί παροχή υπηρεσίας αλλά μελέτη.

Το τέως συμβούλιο προχώρησε στην έγκριση του πρακτικού ανάθεσης. Στην πορεία στις 16/3/16 ήρθε το πρώτο έγγραφο από το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και ζητούσε διευκρινήσεις και στις 3/6/2016 στάλθηκε απάντηση από το Λιμενικό Ταμείο.

Τον Σεπτέμβριο του 2016 υποβλήθηκε από την εταιρεία το πρώτο και το δεύτερο στάδιο του Master Plan.

Στις 31/10/16 έρχεται έκθεση από τους επιθεωρητές και στις 28/11/2016 γίνεται κλήση σε απολογία του προέδρου και των μελών του Δ.Σ. από τον Εισαγγελέα Πειραιά.

Στις 15/1/2017 έγινε δημόσια διαβούλευση στο Ομήρειο.

Στις 14/2/2017 έγινε ανάκληση της εγκριτικής απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης. Κατά συνέπεια δεν ισχύει η απόφαση.

Στις 20/3/2017 γίνεται αλλαγή προέδρου και στις 24/10/2017 ορίστηκε νομικός σύμβουλος για την έρευνα στον φάκελο.

Στις 30/10/2017 ακολούθησε συζήτηση στο ΥΝΑ για όσα λιμάνια δεν είχαν master plan.

Από το 2018 μέχρι και σήμερα το Λιμενικό Ταμείο βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση με φορείς και υπουργεία για το μέλλον του Master Plan.

Η απόφαση

Τελικά μετά από συζήτηση σχεδόν μίας ώρας η Λιμενική Επιτροπή αποφάσισε να αναθέσει την εκπόνηση Master Plan μόνο για τον Κεντρικό Λιμένα Χίου στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή στην περίπτωση που ανατεθεί μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτη θα απαιτηθούν περί τις 200.000 ευρώ.

Σημαντική λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι το Master Plan του κεντρικού λιμένα θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2019.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ