Χίος Πόλη

12/2/18 12:49

τελ. ενημ.: 13/2/18 10:28

ΒΙΝΤΕΟ- 66 μήνες φυλάκιση για τη μεταφορά μεταναστών στα Ψαρά αλλά επιστρέφουν σπίτι τους

Σε συνολική ποινή φυλάκισης 66 μηνών καταδικάστηκαν από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων οι 2 από τους 3 Χιώτες που συνελήφθησαν στις 24 Απριλίου 2017 να μεταφέρουν 8 μετανάστες από τη Βολισσό σε παραλία των Ψαρών.

Αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, το Δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση των τριών και την καταβολή ποσού 200 ευρώ τον μήνα για 36 μήνες με αποτέλεσμα να επιστρέψουν πίσω στις οικογένειές τους.

Η δίκη

Από την αρχή της εκδίκασης της εξ αναβολής υπόθεσης, ο δικηγόρος των δύο αδερφών Ι&Ν Σ., Α. Κούγιας θέλησε να αποδείξει ότι πρόκειται για μία απλή διευκόλυνση από την οποία σαφέστατα δεν προέκυψε κέρδος, αφού ουδέποτε ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό. Προκειμένου να υποστηρίξει τον ισχυρισμό του κατέθεσε έγγραφο της Εφορίας με το οποίο αποδεικνύονταν ότι ο Ι.Σ. είχε καθαρά ετήσια έσοδα από την επιχείρηση που διατηρεί με τον αδερφό του Ν.Σ. της τάξεως των 50.000 ευρώ.  Εισηγητικά ο δικηγόρος του τρίτου κατηγορουμένου Ι.Π., Β. Διοματάρης ανέφερε ότι η πράξη τελέστηκε εντός των ορίων του Νομού Χίου, αρνούμενος ότι υπάρχει νομική βάση περί λαθροδιακίνησης, αφού η πράξη τους δεν έφερε τα γνωστά γνωρίσματα μία τυπικής μεταφοράς μεταναστών όπως γίνεται από την Τουρκία στα παράλια της Χίου.

Η υπόθεση

Από την ακροαματική διαδικασία και σύμφωνα με τα όσα κατέθεσαν οι Λιμενικοί αλλά και ένας εκ των 8 μεταναστών από την Ιορδανία με το όνομα Μορτάζ, ο τελευταίος προσέγγισε από τον Μάρτιο του 2017 τον Ι.Π. που διατηρεί κατάστημα επί της προκυμαίας ζητώντας του να τον μεταφέρει από τη Χίο στα Ψαρά, ώστε με το πλοίο της γραμμής να αναχωρήσει για τον Πειραιά και από εκεί να πάει στη Γερμανία όπου βρίσκονταν η οικογένειά του. Όπως κατέθεσε ο Ιορδανός, ο Ι.Π. αρνούταν για πάνω από 40 ημέρες τη μεταφορά γνωρίζοντας ότι αυτή η πράξη δεν επιτρέπεται. Η έντονη πίεση είχε ως αποτέλεσμα τελικά να δεχθεί τη διευκόλυνση της μεταφοράς του ίδιου και ενός ακόμα φίλου του, έπειτα και από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του ταχύπλοου σκάφους Ι.Σ..

ΡΕΠΟΡΤΑΖ| Παντελής Φύκαρης

Έτσι το πρωί της 24ης Απριλίου 2017, οι κατηγορούμενοι Ι.Σ. και Ι.Π. πήγαν πίσω από τον σταθμό του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προκειμένου να παραλάβουν τους 2 μετανάστες, όμως τελευταία στιγμή, τους ενημέρωσαν ότι θα έρθουν ακόμα 6 άτομα. Παράλληλα ο Ι.Π. εξέδωσε 8 συνολικά εισιτήρια στο όνομα «Μοσχοβής», τα οποία παρέδωσε στους μετανάστες.

Η μεταφορά τους από τη Βολισσό στα Ψαρά, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας σε ημέρα και ώρα εργάσιμη, κάτι που όπως είπαν οι δικηγόροι των κατηγορουμένων, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν επρόκειτο για οργανωμένη διακίνηση.

Παράλληλα κι ενώ πριν την επιβίβαση στο σκάφος δεν είχε γίνει καμία αναφορά σε χρήματα, λίγο πριν τον απόπλου οι 8 μετανάστες έβγαλαν ο καθένας από τις τσάντες που μετέφεραν το ποσό των 200 ευρώ (συνολικά 1.600 ευρώ) τα οποία και παρέδωσαν στους Ι.Σ. και Ι.Π. λέγοντας ότι πρόκειται για «φιλοδώρημα» προκειμένου από αυτά τα χρήματα να καλυφθεί το κόστος των καυσίμων.

Τα συγκεκριμένα χρήματα παρέλαβε ο Ν.Σ. αδερφός του Ι.Σ. ο οποίος βρίσκονταν στη Βολισσό και βοήθησε στην καθέλκυση του ταχύπλοου σκάφους στη θάλασσα.

Η συνέχεια της ιστορίας καλύφθηκε από εκτενή ρεπορτάζ, αφού τελικά οι 8 συνελήφθησαν στα Ψαρά με αποτέλεσμα να συλληφθούν και οι 3 Χιώτες με την κατηγορία της διακίνησης.

Οι παρουσίες και οι μεταφορές επισήμων προσώπων

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης των αδερφών Ι.Σ. και Ν.Σ. ο  Δήμαρχος Οινουσσών Στεφ. Βογιατζής, ο πρώην Δήμαρχος Ψαρών Μ. Αγαπούσης καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Στ. Κάρμαντζης.

Και οι 3 σημείωσαν ότι πρόκειται για αξιοσέβαστα και σημαντικά πρόσωπα της τοπικής κοινωνίας ενώ όπως είπαν τα δύο αδέρφια είχαν κατά καιρούς βοηθήσει με το σκάφος τους τη μεταφορά κατοίκων και προσώπων από τα Ψαρά και τις Οινούσσες προς τη Χίο.

«Έχουν μεταφέρει ανθρώπους που χρειάζονταν βοήθεια, μετέφεραν αιρετούς, μέχρι και τον πρώην Λιμενάρχη είχαν μεταφέρει», τόνισαν στις καταθέσεις τους.

Τι ανέφεραν οι ίδιοι

Στις απολογίες τους και οι 3 κατηγορούμενοι έκαναν λόγο για απερισκεψία και βλακεία εκ μέρους τους, τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη φορά που έκαναν μία τέτοια πράξης. «Δεν πίστευα ποτέ ότι θα έμπαινα στη φυλακή. Μου έμαθε πολλά αλλά με κάθε ειλικρίνεια μπορώ να πω ότι δεν το κάναμε για τα λεφτά. Οι λόγοι ήταν καθαρά ανθρωπιστικοί», σημείωσε ο Ι.Σ., με τον Ι.Π. να συμπληρώνει ότι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για τα χρήματα.

Με την ανακοίνωση της ποινής οι καταδικασθέντες ξέσπασαν σε λυγμούς και χαμόγελα για την επιστροφή στην καθημερινότητα έπειτα από 10 μήνες φυλάκισης.

Σχόλια άρθρου: 0

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση