5.7.2017 15:37

Αδειάζει τη Σάμο από τους παραβατικούς μέσω ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. Λέσβου η ΕΛ.ΑΣ.

• ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΣΥΛΟΥ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ ΣΕ Β’ ΒΑΘΜΟ. ΣΤΗ ΧΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ;

Επιχείρηση ελέγχου προκειμένου να εντοπιστούν όσοι μετανάστες έχει απορριφτεί η αίτηση ασύλου που έχουν υποβάλλει και σε β΄βαθμό και πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία πραγματοποίησε εντατικά η ΕΛ.ΑΣ. στη Σάμο, με το συντονισμό να αναλαμβάνει η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.

«Στο πλαίσιο της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών προ δεκαημέρου αποφασίστηκε και με τη συμμετοχή του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και ιδιαίτερα της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής να κάνουμε επιχείρηση στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας προκειμένου να βρεθούν όσοι μετανάστες έχουν  απορριπτική ασύλου, που σημαίνει ότι πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία. Η Σάμος όσο και η Χίος έχουν μια ιδιαιτερότητα και μια δυσκολία. Δεν υπάρχουν χώροι προσωρινής κράτησης, όπως διαθέτουν η Κως και η Μυτιλήνη, και αυτό δυσκολεύει τη δουλειά τη δικής μας, όσον αφορά στην ανεύρεση και στην προσωρινή κράτηση των μεταναστών και προσφύγων που πρέπει να πάρουν το δρόμο της επιστροφής», ανέφερε σε δηλώσεις της η αντιστράτηγος.

Η επιχείρηση

Για την επιχείρηση χρησιμοποιήθηκαν 140 αστυνομικοί, τρεις διμοιρίες υποστήριξης,  δύο ομάδες ΟΠΚΕ και στατικές δυνάμεις παρουσία δικαστικού λειτουργού. Ελέγχθηκαν όλα τα άτομα που διαμένουν μέσα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, 900 περίπου, με αποτέλεσμα να γίνουν 138 προσαγωγές προκειμένου να ελεγχθούν τα έγγραφα που έχουν μαζί τους. Έγιναν 23 συλλήψεις γιατί για ορισμένους από αυτούς είχε απορριφθεί το αίτημα τους για άσυλο σε δεύτερο βαθμό αλλά και γιατί για κάποιους άλλους, μεταξύ των 23 συλληφθέντων, εκκρεμούσαν σε βάρος τους άλλες κατηγορίες.

Η κ. Τσιριγώτη ανέφερε ότι,  βάσει της Συμφωνίας, η διαδικασία  που ακολουθείται  είναι να μεταφερθούν στην Μυτιλήνη στο ΠΡΟΚΕΚΑ στη Μόρια. Η διαδικασία διαρκεί 7 ημέρες, αφού υποβάλλεται αρχικά αίτημα για επιστροφή,  στην συνέχεια απαντά η τουρκική πλευρά και ολοκληρώνεται η διαδικασία επιστροφής με την συμμετοχή της FRONTEX. ΜΥπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που δε δέχεται η Τουρκία να πάρει πίσω μετανάστες επικαλούμενη θέματα δημόσιας τάξης.«Γίνονται τριμερείς συναντήσεις, μεταξύ  Ελλάδας – Τουρκίας - Ε.Ε.  σε διάφορα επίπεδα όπου συζητιούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι πλευρές λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας», συμπλήρωσε η αντιστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ..

Αποσυμφόρηση και για τη Χίο μέσω Μυτιλήνης;

«Δυστυχώς, λόγω έλλειψης χώρων προσωρινής κράτησης, οι επιχειρήσεις αυτές δεν μπορούν να γίνονται  σε τακτά χρονικά διαστήματα αν και εμείς θα θέλαμε να γίνονται ακόμη και σε καθημερινή βάση. Το Προναχωρησιακό Κέντρο στην Μυτιλήνη δεν μπορεί να  φιλοξενήσει μετανάστες και από τα γύρω νησιά. Ωστόσο κάναμε αυτή την επιχείρηση για να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα στους μετανάστες στη γειτονική χώρα ότι και στη Σάμο όταν έρθετε πάλι θα συλληφθείτε, πάλι θα γυρίσετε πίσω. Είναι μια τακτική που εφαρμόσαμε και στην Κω. Το τελευταίο δίμηνο έχουν επιστραφεί περίπου 150 μετανάστες και έχουν αυξηθεί οι εθελούσιες επιστροφές στα περίπου 200 άτομα», σημείωσε η κ. Τσιριγώτη.

Δεν έχει κανείς την απαίτηση να επιβαρύνονται γειτονικά νησιά με τη φιλοξενία παραβατικών μεταναστών από τη Χίο. Ένα πρώτο ερώτημα πάντως είναι αν η ΕΛ.ΑΣ. είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει σε πρώτη φάση την επιχείρηση – σκούπα της Σάμου και στο νησί μας, να αποσυμφορηθεί προσωρινά από τα παραβατικά στοιχεία, μέχρι να υπάρξει τελική κατάληξη για την οριστική χωροθέτηση του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στη Χίο. Το αίτημα θα υποβληθεί από τους θεσμικούς εκπροσώπους μας ή θα συνεχιστεί η ανταλλαγή επιστολών εντυπώσεων με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα; 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ