Χίος Πόλη

7/5/18 15:45

τελ. ενημ.: 7/5/18 15:50

7 πράσινες δράσεις ανάπτυξης στη Χίο φέρνει το Interreg

Αναβαθμίζεται ενεργειακά το Λιμεναρχείο Χίου με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ενέργειας ενώ μεταξύ άλλων προβλέπεται η εγκατάσταση σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και αγορά ηλεκτρικού οχήματος

Σειρά σημαντικών δράσεων που στόχο έχουν την ανάπτυξη πράσινων πρωτοβουλιών στο νησί, φέρνει το πρόγραμμα συνεργασίας Interreg V Ελλάδα Κύπρος 2014- 2020. Το εταιρικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει η Χίος απαρτίζεται από το Υπ. Περιβάλλοντος, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, τον Δήμο, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Υπ. Μεταφορών της Κύπρου.

Στόχος του προγράμματος «Αυτονομώ» είναι η δημιουργία Πρότυπων Πράσινων Ευφυών Κτηρίων Μηδενικής Κατανάλωσης – μία νέα, πρωτότυπη μορφή δημοσίου κτηρίου στην επιλέξιμη περιοχή και βασική προστιθέμενη αξία του έργου, που πολλαπλασιάζεται από την ενσωμάτωση Ευφυΐας στα πρότυπα κτήρια.

Η προσδοκώμενη ριζική αλλαγή από την νέα μορφή δημοσίου κτηρίου αφορά στην ευρεία ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης της κοινωνικής ζωής στην περιοχή, οδηγώντας σε οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Ειδικότερα σε τοπικό επίπεδο το πρόγραμμα προβλέπει:

  • Την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χίου και για τη μετατροπή του σε ευφυές.
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας, ικανή να λειτουργήσει το κτίριο καθ’ όλη την διάρκεια του έτους.
  • Την προμήθεια και εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων  και την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος.
  • Την ανάλυση και αξιοποίηση Δεδομένων - Αποτελεσμάτων από την Πιλοτική Εφαρμογή σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
  • Τη συμμετοχή και οργάνωση τεχνικών συναντήσεων απαραίτητων για την Υλοποίηση, Ανάλυση Αποτελεσμάτων και Συντονισμό πράξης με τους υπόλοιπους εταίρους σε Ελλάδα και Κύπρο.
  • Τις δράσεις προβολής αποτελεσμάτων πράξης και τις απαραίτητες μετακινήσεις σε Ελλάδα & Κύπρο.
  • Τα απαραίτητα για την υλοποίηση της πράξης διοικητικά έξοδα και έξοδα υποστήριξης υλοποίησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της εγκεκριμένης πράξης είναι 1.909.640 €, ενώ για το Δήμο Χίου είναι 570.000 €. Η πράξη, όσον αφορά το Δήμο Χίου θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους μέσω του Π.Δ.Ε., ΕΣΠΑ, Πρόγραμμα Συνεργασίας V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014-2020.

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση