25.4.2012 14:56

Συνέντευξη Κ. Μουσουρούλη στον ΑΝΤ-1 (ΒΙΝΤΕΟ)

 

O υποψήφιος Βουλευτής Ν. Χίου της Νέας Δημοκρατίας, Κωστής Μουσουρούλης, μίλησε, χθες στον τηλεοπτικό σταθμό του ANT1 στην εκπομπή ‘Εκλογές 2012’ με τη Μαρία Χούκλη.

Ακολουθεί η συνέντευξη:

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Μουσουρούλη, στο Ζάππειο ΙΙΙ, ο κύριος Σαμαράς, μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε για την αποκατάσταση των αδικιών του Μνημονίου, αναφέρθηκε κι εκείνος στην Ανάπτυξη. Πάνω κάτω λέτε: ρευστότητα, κονδύλια από το ΕΣΠΑ, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Περιγράφετε γενικόλογα την Ανάπτυξη, που τη λέτε μεν, αλλά όλο και απομακρύνεται… 

 

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Τα κόμματα κρίνονται από τις πολιτικές τους προτάσεις, κρίνονται κι από τα πεπραγμένα τους, είτε είναι στη Κυβέρνηση, είτε είναι στην Αντιπολίτευση. Η Ανάπτυξη δεν διατάσσεται ούτε είναι κάτι γενικό και αόριστο. Η Ανάπτυξη είναι κάτι συγκεκριμένο: πρώτα απ’ όλα η εξασφάλιση της σταθερότητας. Και η σταθερότητα μπορεί να επιτευχθεί με την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Μια παρένθεση: όταν η Ανάπτυξη επιστρέψει στην Ευρώπη- που είναι μια πορεία δύσκολη και ανηφορική- τότε η Ελλάδα θα ανέλθει πολύ πιο γρήγορα, ως ένα μικρό σκάφος, σε σχέση με τα ‘υπερωκεάνια’ άλλων χωρών.

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι καθόλου καλό. Τι νόημα έχει να υπόσχεστε μια Ανάπτυξη, η οποία θα αργήσει πάρα πολύ και εξαρτάται από τον ευρωπαϊκό περίγυρο;

 

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Έλεγα ότι το πρώτο βήμα, είναι η σταθερότητα του νομίσματος. Το επόμενο βήμα είναι η ανάκαμψη, η προϋπόθεση για να έρθει η ανάπτυξη. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να συμφωνήσει ότι η ‘λιποαναρρόφηση’ στην οικονομία, δηλαδή η εσωτερική υποτίμηση, η καταστροφή του κρατισμού και μετά της ανταγωνιστικότητας είναι μια λάθος συνταγή. Τα αποτελέσματα αυτής της λάθος συνταγής, τα πληρώνουμε και τα βιώνουμε όλοι. Άρα πρέπει να μπει ένα φρένο. Κι αυτό είναι το σημαντικό.

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Πώς θα γίνει αυτό, με επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου;

 

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Χθες άκουσα έναν πρώην συνάδερφό μου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον κ. Καρβούνη, να αναφέρεται ρητώς στην δυνατότητα επαναδιατύπωσης του Μνημονίου. Ακόμα και η κυρία Μέρκελ άνοιξε πριν λίγες μέρες το ‘παράθυρο’, όχι μόνο προφορικά, αλλά με συγκεκριμένα μέτρα. Θα θυμίσω πριν από λίγο καιρό ότι ξεκίνησε πιλοτική εφαρμογή ευρωπαϊκού ομολόγου 500 δισ. ευρώ και παράλληλα αποφασίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ληφθούν να είναι φιλικά προς την Ανάπτυξη. Βλέπουμε λοιπόν μια στροφή.

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Α. Σαμαράς στο Ζάππειο ΙΙΙ, είπε ότι υπάρχει περιθώριο να περικοπούν κατά 18 δισ. οι δαπάνες του δημοσίου. Την ίδια ώρα όμως λέτε, ότι ακόμα και αν κλείσουν υπηρεσίες και οργανισμοί δεν θα απολύσετε υπαλλήλους, αλλά θα μπουν στην εφεδρεία και θα πληρώνονται. Άρα, μία ή άλλη δε θα είναι;

 

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Αν αξιολογήσει και κοστολογήσει κανείς τα μέτρα, θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγηθεί σε αυτό το συμπέρασμα. Η ουσία είναι ότι τα μέτρα αυτά θα πρέπει να έχουν ένα αποτέλεσμα, το οποίο να μην είναι άμεσο, αλλά να είναι μακροπρόθεσμο. Τι θέλω να πω με αυτό:  η λιτότητα και η δημοσιονομική πολιτική εφαρμόζεται άμεσα και έχει άμεσα αποτελέσματα στην οικονομία, στην κοινωνία, στις ζωές των ανθρώπων. Ενώ η διαρθρωτική προσαρμογή και τα μέτρα επιστροφής της ανάκαμψης έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ξεκινώντας παράλληλα με το λάθος που έκανε το ΠΑΣΟΚ στην αρχή, το 2009 και το 2010 -την περικοπή μισθών και συντάξεων δηλαδή– θα μπορέσεις να ανακουφίσεις το αποτέλεσμα της λιτότητας, όχι με φόρους δηλαδή. Είναι κατανοητό από όλους μας, ότι το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη μειώνεται από τρεις μεριές: από τον μισθό, από την φορολογία και από την ακρίβεια. Αυτά είναι τα τρία μέτωπα, πάνω στα οποία πρέπει να κριθούν οι προτάσεις των κομμάτων. Πρέπει να ανοίξουμε τη συζήτηση και για την ακρίβεια και για τη φορολογία και εμείς το κάναμε, και μάλιστα με συγκεκριμένο τρόπο, στο Ζάππειο.

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Κύριε Μουσουρούλη, ο κ. Σαμαράς λέει δώστε μου αυτοδυναμία να κυβερνήσω μόνος και να οδηγήσω την Ελλάδα στο ξέφωτο του παραδείσου; Μπορεί η χώρα να σωθεί χωρίς τη συνεργασία των δυνάμεων που πιστεύουν ότι πρέπει να ακολουθηθούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις;

 

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Συνεργασίες μπορείς να έχεις στη Βουλή, χωρίς να έχεις κυβερνητικές συμπράξεις. Εάν κάποια κόμματα θέλουν να βοηθήσουν τον τόπο, μπορούν να το πράξουν και ως Αντιπολίτευση, μείζονα ή ελάσσονα, στηρίζοντας τα σωστά μέτρα της Κυβέρνησης, όπως πράξαμε εμείς το προηγούμενο διάστημα. Επιπλέον, για συνεργασίες με κόμματα που θα έχουν πάρα πολύ χαμηλό εκλογικό ποσοστό, δηλαδή με κόμματα, τα οποία ο ελληνικός λαός δεν τα εμπιστεύεται ή δεν θα τα εμπιστευτεί στην πράξη, τίθεται ένα ερωτηματικό. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να έχεις μια σύμπραξη -ακόμα κι αν έχεις σύγκλιση προγραμματική- με κόμματα, τα οποία δεν τα έχει εμπιστευτεί στην πράξη η ελληνικός λαός; Αυτό το τραπέζι που καθόμαστε εδώ όλοι οι εκπρόσωποι των κομμάτων, αντικατοπτρίζει το ‘ντελίριο’ που ελπίζω να μη συμβεί στη χώρα, την επόμενη των εκλογών. Όποιος έχει την ελάχιστη κυβερνητική ή κοινοβουλευτική εμπειρία μπορεί να αντιληφθεί τι λέω. Υπάρχουν συνιστώσες, ετερόκλητες συμπράξεις (ακούσαμε τους Ανεξάρτητους Έλληνες), έχουμε ‘αταίριαστους γάμους’. Όλα αυτά μαζί, ακόμα κι αν το ποσοστό των μικρών κομμάτων είναι σχετικά αξιοπρεπές, με τον τρόπο που σχηματίστηκαν όλοι αυτοί που διεκδικούν σήμερα τη λύση με πρωτόγονες οικονομικές και πολιτικές προτάσεις, δείχνουν ότι είμαστε στην ώρα μηδέν, έτοιμοι ως χώρα να κάνουμε το άλμα στο κενό.

 

Μ. ΧΟΥΚΛΗ: Την επομένη των εκλογών, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία της ΝΔ. θα δεχθείτε να συμπράξετε σε μια Κυβέρνηση συνεργασίας ή θα ζητήσετε εκλογές;

 

Κ. ΜΟΥΣΟΥΡΟΥΛΗΣ: Θα σας πω ξεκάθαρα τι πιστεύω: ο Α. Σαμαράς θα είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας, όσοι κι αν συνασπιστούν για να μη γίνει. Εμείς θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, στα πολιτικά κόμματα αργότερα, που θα προκύψουν, με τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση και θα ζητήσουμε τη στήριξη για να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας. Προσωπικά, πιστεύω ότι μέχρι να φτάσουμε στις κάλπες θα έχουν ‘ξεφουσκώσει’ -ακριβώς λόγω των ‘πρωτόγονων’ προτάσεων που έχουν ακουστεί- τα κόμματα και θα είναι σε θέση η ΝΔ να διεκδικήσει την αυτοδυναμία και να προσφέρει στη χώρα αυτό που έχει ανάγκη: τη σταθερότητα της χώρας, γιατί χωρίς αυτή θα κάνουμε το άλμα στο κενό. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ