16.11.2018 10:15

«Συμπληρώνουν» αποφάσεις για να αιτιολογήσουν την πελατειακή πολιτική Καραμανή

Η αρχική απόφαση και η ελάχιστη αλλά ουσιώδης προσθήκη στην αναθεωρημένη απόφαση. Με τη δεύτερη τα είδη που παρέχουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχονται, εκτός από τους πρόσφυγες, και στη γενικότητα της «τοπικής κοινωνίας».

15 μήνες μετά ο πρόεδρος της Μονομετοχικής θυμήθηκε ότι δωρεά των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» δεν προορίζονταν μόνο για τον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και την τοπική κοινωνία και «πείραξε» απόφαση δημοσιευμένη στη «Διαύγεια» χωρίς να ενημερώσει το Συμβούλιο!

Πράγματα και θαύματα συμβαίνουν στη Μονομετοχική του Δήμου Χίου. Μετά την αποκάλυψη του «π» ότι ο πρόεδρος της, ασκώντας καθαρά προσωπική πολιτική, μοίραζε είδη που εμφανώς προορίζονταν για πρόσφυγες σε σωματεία με μέλη ευπαθείς ομάδες τοπικού πληθυσμού, προέκυψε ένα νέο θαύμα.

Εκ νέου απολογούμενη η δημοτική αρχή για προσωπικές ενέργειες του αντιδημάρχου της, που απολαμβάνει, ως τώρα, της πλήρους κάλυψης των ενεργειών του από τον Μαν. Βουρνού.

Στην αγωνία του να αιτιολογήσει τα αναιτιολόγητα ο πρόεδρος της Μονομετοχικής θυμήθηκε 15 μήνες μετά να «συμπληρώσει» απόφαση του Μαΐου του 2017 και να εμπλέξει και το έργο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα σε μια περιπέτεια που αφήνει άναυδη την τοπική κοινωνία.

Η πραγματική δωρεά

Στις 19 Μαΐου 2017 η διοίκηση της Μονομετοχικής ενημερώνεται από τον πρόεδρο της για δωρεά από τους MFS (Γιατρούς Χωρίς Σύνορα). Σύμφωνα με την απόφαση, που αρχικώς δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια στις 25/8/2017, ο πρόεδρος της Μονομετοχικής, Γ. Καραμανής, εξήγησε ότι αφορά την αποδοχή δωρεάς ειδών NFI (Non Food Items) από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Μονομετοχική – ποσότητα 25 παλέτες – για διανομή στον προσφυγικό πληθυσμό.

Η δωρεά αφορούσε εξοπλισμό κι όχι φαγώσιμα. «Αφορά κυρίως καροτσάκια για ΑμΕΑ, πατερίτσες, κουβέρτες, επίσης οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες κλπ.»

Η … συμπληρωματική δωρεά

15 μήνες μετά η συγκεκριμένη απόφαση αποδοχής δωρεάς με την ένδειξη «Ορθή Επανάληψη» θα τροποποιηθεί και θα αναρτηθεί εκ νέου στη «Διαύγεια». Μοναδική προσθήκη ότι τα είδη που παραχωρούνται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα θα διανεμηθούν στον προσφυγικό πληθυσμό ή την τοπική κοινωνία.

Ο «π» απευθύνθηκε σε μέλη της διοίκησης της Μονομετοχικής ρωτώντας αν ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο για τη συμπληρωμένη απόφαση και απέσπασε αρνητικές απαντήσεις. «Μου είπε ότι συμπληρώθηκε γιατί άκουσαν εκ νέου τα ηχογραφημένα πρακτικά και διαπίστωσαν ότι ήταν παράλειψη της γραμματέως», ανέφερε στον «π» το μέλος της Μονομετοχικής, Μιχ. Παρλαμάς. Κατά παράδοξο τρόπο ο κ. Παρλαμάς στην … διορθωμένη απόφαση παρουσιάζεται και ως παρόντας και ως απόντας από τη συνεδρίαση!

Σύμφωνα με τον κ. Παρλαμά ως ηχογραφημένα πρακτικά για τη συνεδρίαση νοούνται κάθε φορά οι ηχογραφήσεις από το κινητό της γραμματειακής υποστήριξης…

Τι σύμπτωση…

Τι ήταν εκείνο που ώθησε τον πρόεδρο της Μονομετοχικής να «συμπληρώσει» την εν λόγω απόφαση με 15μήνη καθυστέρηση; Τι τον έκανε μια ωραία πρωία να ανακαλύψει το … λάθος της γραμματέως και να προχωρήσει από μόνος του στη διόρθωση, χωρίς να ενημερώσει τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου;

Όλως τυχαίως στις 21 Σεπτεμβρίου 2018 ο «π» αποκαλύπτει ότι ο κ. Καραμανής θερίζει ευγνωμοσύνες από το Σύνδεσμο Πολυτέκνων ή τον Σύλλογο Τριτέκνων «με ξένα κόλλυβα» κι αναρωτιέται ποιος είναι ο δωρητής των δωρεών του κ. Καραμανή.

Ο Καμπούρης δεν ήξερε

Μια μέρα μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2018, το μέλος της διοίκησης της Μονομετοχικής εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στ. Καμπούρης, στο ερώτημα αν γνωρίζει μέσω της Μονομετοχικής να έχει ληφθεί απόφαση διανομής ειδών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δηλώνει επί λέξει στον «π»:  «Εκ μέρους της Μονομετοχικής στην οποία προεδρεύει ο κ. Καραμανής και της οποίας είμαι μέλος, ουδέποτε τέθηκε τέτοιο ζήτημα. Ως εκ τούτου αν τα δημοσιεύματα αγγίζουν την αλήθεια τότε έχουμε μεγάλα ζητούμενα».

Αν ευσταθεί γιατί δεν το είπε;

Τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται από το γεγονός ότι, ενώ η απόφαση «συμπληρώθηκε» επισήμως με τη δημοσίευση της στη «Διαύγεια» στις 3 Οκτωβρίου 2018, στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Οκτωβρίου 2018 ο κ. Καραμανής δεν επικαλέστηκε τη δωρεά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, η οποία του επέτρεπε να διανέμει τα παραχωρηθέντα είδη στην τοπική κοινωνία αλλά περιορίστηκε να ισχυριστεί ότι δεν ανέμενε ότι οι πράξεις του μπορεί να ποινικοποιηθούν.

Μήπως η πιο ψύχραιμη σκέψη οδήγησε στο να μη γίνει η παραμικρή αναφορά στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, φοβούμενος μια διάψευση – κόλαφο για την αξιοπιστία του, που εγείρει πια άλλου είδους ζητήματα;

Η εξήγηση

Την απάντηση στα ερωτηματικά δίνει το σκεπτικό της παραχώρησης των ειδών από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, όπως δημοσιεύεται και στην αρχική και στη «συμπληρωματική» απόφαση. «Το κάνουν με το σκεπτικό ότι τους επόμενους μήνες θα φύγουν από τη Χίο οι ΜΚΟ και μπορεί να δημιουργηθεί κενό. Μπορεί να φύγει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ή να περιορίσει πολύ τα κονδύλια της, να μην υπάρχει καμία διαχείριση στο προσφυγικό και μέχρι να αναλάβει η κυβέρνηση θα υπάρχει κάποιο κενό. Για το λόγο αυτό είμαι κι εγώ θετικός ώστε να μπορέσουμε να καλύψουμε το κενό, διότι η κοινωνία της Χίου θα το πληρώσει. Τα πράγματα αυτά θα μπορούσαν να αποθηκευτούν στου Μαρνέρη την Μεταφορική με μια συνεννόηση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ που ενοικιάζει το χώρο», ανέφερε ο κ. Καραμανής και στην αρχική απόφαση και στην τροποποιητική της. Πουθενά δεν γίνεται η παραμικρή νύξη για διάθεση μέρους τους στην τοπική κοινωνία, εκτός από την «πολύτιμη προσθήκη» για να διασωθεί το γόητρο του κ. Καραμανή μετά το θόρυβο που προκλήθηκε.

Απόψε οι απαντήσεις

Η υπόθεση αναμένεται να λάβει ιδιαίτερη τροπή μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του «π», καθώς στο αποψινό Δημοτικό Συμβούλιο ο κ. Καραμανής (στο 12ο θέμα) θα κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα που έχουν τεθεί από τη «Χιακή Συμπολιτεία» για τον τρόπο διαχείρισης των πόρων και τις εν γένει αποφάσεις της Μονομετοχικής γύρω από το προσφυγικό.

Η συζήτηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς επιπρόσθετα ο κ. Καραμανής καλείται να αποδείξει ότι η συμπληρωματική απόφαση δεν συνιστά αλλοίωση της βούλησης και του δωρητή (Γιατροί Χωρίς Σύνορα) και της αρχικής απόφασης του Συμβουλίου της Μονομετοχικής, την οποία φαίνεται να «πειράζει» με προσωπική του πρωτοβουλία.


ΤΟ ΓΑΛΑ ΣΕ ΣΚΟΝΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΤΡΟΦΕΣ;

Πέρα από τις απαντήσεις που επιβάλλονται πλέον για την τροποποίηση της απόφασης της Μονομετοχικής σχετικά με τη δωρεά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ο αντιδήμαρχος Γ. Καραμανής και η δημοτική αρχή οφείλουν να απαντήσουν από πού προέρχονταν τα υλικά που διανέμονταν στους Συλλόγους και αφορούσαν είδη που δεν είχαν δοθεί με τη συγκεκριμένη δωρεά.

Στο ευχαριστήριο του ο Σύλλογος Τριτέκνων ευχαριστούσε, μεταξύ άλλων, για την παροχή γάλακτος σε σκόνη και παιδικών τροφών. Θα απαντήσει ο Δήμος πόσο υλικό παραμένει στη διάθεση του από τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που φυλάσσεται, γιατί δεν διανέμεται στους πρόσφυγες, όπως θα έπρεπε, και με ποιες διαδικασίες δόθηκε ή θα δοθεί σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες;

Θα καθαρίσει τα σύννεφα ο δήμαρχος ή θα επιλέξει και πάλι να μετατοπίσει τις ευθύνες στους πολύτεκνους και τους τρίτεκνους;


 «Η ΔΩΡΕΑ ΜΑΣ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ. ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΗΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ»

  • Κόλαφος για τις μεθοδεύσεις Καραμανή ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απ. Βεϊζης.

Αδειάζουν τον Γ. Καραμανή επίσημα οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δηλώνοντας άγνοια για την πρωτοβουλία του να μετατρέψει την απόφαση αποδοχής της δωρεάς τους από τη Μονομετοχική.

 «Η προσπάθεια των Ιατρών χωρίς Σύνορα, με δεδομένο ότι τη χρονική περίοδο που έγινε η δωρεά ήταν σε λειτουργία ο καταυλισμός της Σούδας, ήταν να βοηθήσουμε σε μία δύσκολη κατάσταση. Η προσπάθειά μας αυτή ήταν σε πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση, δηλαδή να παρέχουμε υλική βοήθεια για τις ανάγκες του προσφυγικού πληθυσμού της Σούδας.

Έτσι προχωρήσαμε σε υπογραφή συμφωνητικού με το Δήμο Χίου, όπου παρείχαμε 25 παλέτες υλικών, οι οποίες περιείχαν κουβέρτες, είδη πρώτης ανάγκης, σερβιέτες, αμαξίδια και σκηνές.

Η δωρεά μας αφορούσε τον προσφυγικό πληθυσμό και για το συγκεκριμένο σκοπό διατέθηκαν. Ουδέποτε από την πλευρά μας ενημερωθήκαμε ότι θα διαθέτονταν για άλλες ανάγκες. Δεν υπήρχε βέβαια καμία ρήτρα από την πλευρά των Γιατρών χωρίς Σύνορα, όμως σε κάθε δωρεά είτε οικονομική είτε σε είδη, ο δωρητής είθισται να ενημερώνεται όταν επέλθει κάποια μεταβολή. Αυτό δεν έγινε από την πλευρά του Δήμου Χίου, διότι δεν ερωτηθήκαμε ποτέ, ούτε για το τυπικό της υπόθεσης», δηλώνει στον «π» ο διευθυντής Προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεϊζης.

Οι προσωπικές ενέργειες του κ. Καραμανή και η αλλοίωση της βούλησης του δωρητή, για να καλυφθούν τα πελατειακά πεπραγμένα του αντιδημάρχου, εκθέτουν πια συνολικά το Δήμο Χίου και τη Μονομετοχική σε μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση παγκοσμίως αναγνωρισμένη για το έργο και την προσφορά της. Καθίσταται δε από την πλευρά του Δήμου υποχρεωτική πια η άμεση δημοσιοποίηση του συμφωνητικού παραχώρησης της δωρεάς για να λάμψει η αλήθεια. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ