13.7.2023 9:28

Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τελικά το «Γεώργιος Καλουτάς»

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε υπό προϋποθέσεις και αυστηρά χρονοδιαγράμματα την παραχώρηση του συνεδριακού κέντρου στο Πανεπιστήμιο για τη δημιουργία Κέντρου για τη γαλάζια ανάπτυξη

Την απόφαση της παραχώρησης του συνεδριακού κέντρου «Γεώργιος Καλουτάς» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με στόχο τη δημιουργία δικτύου Τεχνολογικής έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας με έμφαση στη γαλάζια ανάπτυξη, με εταίρο την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, έλαβε κατά τη συνεδρίασή του στη Χίο το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου το απόγευμα της Τετάρτης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, κατατέθηκαν 3 συνολικά προτάσεις. Η πρώτη ήταν από ιδιώτη επιχειρηματία για χώρο εκδηλώσεων, η οποία όμως δεν έλαβε καμία ψήφο, η δεύτερη για δημιουργία νέου διοικητηρίου και μεταφορά όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας στο κτίριο και έλαβε 6 ψήφους από τον συνδυασμό Καλογήρου και τέλος η δημιουργία Κέντρου για τη γαλάζια ανάπτυξη από το Πανεπιστήμιο Αιγαίο η οποία έλαβε 17 συνολικά ψήφους.

Το εγχείρημα

Το Δίκτυο παρότι θα έχει έδρα τη Χίο, θα συνεργάζεται με διάφορους επιστημονικούς φορείς τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερη σημασία θα έχει ο ρόλος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με τη συνεργασία του οποίου, το εγχείρημα του Δικτύου Τεχνολογικής Έρευνας θα λάβει σάρκα και οστά.

Η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου όμως δεν σταματά μόνο εκεί, αφού το «χιώτικο» Δίκτυο θα έχει παρουσία και σε άλλα νησιά όπως η Σύρος και η Σάμος όπου υπάρχει παρουσία και δραστηριότητα της Πολυτεχνικής Σχολής.

Από το συγκεκριμένο εγχείρημα, όπως σημειώνουν στον «π» μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, δεν θα απουσιάζει η ιδιωτική πρωτοβουλία, αφού οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν θα είναι και στο Συμβούλιο των Μελών του Δικτύου.

Τρεις άξονες λειτουργίας

Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Δικτύου η πρόταση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αναλύεται σε τρεις βασικούς άξονες.

Ο πρώτος άξονας έχει να κάνει με το εκπαιδευτικό κομμάτι και κυρίως με την τεχνολογική εξειδίκευση που θα παρέχεται κυρίως στους φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης αφού αρκετά από τα εργαστήριά του θα πραγματοποιούνται στο «Γεώργιος Καλουτάς». Είναι ιδιαίτερης σημασίας, το γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο, στοχεύει να αξιοποιήσει το συνεδριακό κέντρο και για τη διοργάνωση των γνωστών «Summer Schools», στα οποία συμμετέχουν φοιτητές από ολόκληρο τον κόσμο.

Ο δεύτερος και ίσως σημαντικότερος άξονας, αφορά στην παροχή υποστήριξης και τεχνογνωσίας των νέων επιχειρήσεων, στηρίζοντας τις καινοτόμες γαλάζιες τεχνολογίες και υπηρεσίες, που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιωτικών κοινωνιών του Βορείου Αιγαίου.

Τελευταίος άξονας είναι η έρευνα στη γαλάζια και ψηφιακή ανάπτυξη. Αυτός ο άξονας θα στοχεύει στη συλλογή των διαφορετικών δεδομένων από ολόκληρο το Αιγαίο, ώστε μέσα από την αξιοποίησή τους, να αναπτυχθούν καινοτόμες δράσεις σε τομείς της γαλάζιας οικονομίας.  

Να σημειωθεί ότι στη συζήτηση δεν συμμετείχε ο Βουλευτής Χίου του ΠΑΣΟΚ Σταύρος Μιχαηλίδης, ο οποίος είχε καταθέσει τη δική του πρόταση για το "Γεώργιος Καλουτάς" και που είχε ενημερωθεί ότι το θέμα θα αποσύρονταν από την ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου. 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ