26.5.2017 11:52

Η ώρα των αποφάσεων στις 13:30 στο Δημαρχείο

Επιμένει στους Ολύμπους η Κυβέρνηση, αν δεν προταθεί άλλο σημείο

Σε κλειστή σύσκεψη στο κτίριο του Δημαρχείου στις 13:30 το μεσημέρι της Παρασκευής θα κριθεί το μέλλον του Προαναχωρησιακού Κέντρου στη Χίο, έπειτα από την 3ήμερη προθεσμία που ζήτησε και έλαβε από τον Υπ. Προστασίας του Πολίτη ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς.

Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι επικεφαλής των αντιπολιτεύσεων του Δήμου, ο χωρικός και θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης και Γ. Ξενάκης αντίστοιχα, οι δύο βουλευτές Ανδρέας Μιχαηλίδης και Νότης Μηταράκης, αντιπροσωπεία των προέδρων των Μαστιχοχωρίων, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών καθώς και οι 2 Υπουργοί Νίκος Τόσκας και Γιάννης Μουζάλας οι οποίοι όμως δεν θα παραστούν.

Η σύσκεψη συγκαλείται κατ’ εφαρμογή της απόφασης του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου από τον Δήμαρχο Μανώλη Βουρνού ώστε να συζητηθούν όλες οι λεπτομέρειες μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών.

Οι εισηγήσεις

Επιμένει στους Ολύμπους ο κυβερνητικός βουλευτής

Στη Χίο μετέβη αεροπορικώς το πρωί της Παρασκευής  ο κυβερνητικός Βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης. Όπως εξήγησε στον «π» η εισήγηση για δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο στρατιωτικό αεροδρόμιο των Ολύμπων συνεχίζει να υφίσταται ως το μόνο ασφαλές σημείο για τη φιλοξενία δομής κράτησης 300 ατόμων. Μοναδική περίπτωση να μην ισχύσει το συγκεκριμένο σενάριο είναι να συμφωνηθεί η δημιουργία του κέντρου σε άλλο εφικτό σημείο έπειτα από υπόδειξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ζητούμενο η συνολική στρατηγική

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι η λύση, που είναι μία και μοναδική κλειστή δομή, πρέπει να έχει τη συναίνεση και την έγκριση των πολιτών της Χίου και όχι να φορτωθεί στην πλάτη ενός νησιού που ήδη έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος.

«Η αναξιόπιστη Κυβέρνηση φορτώνει στις πλάτες μάς την ανικανότητά της. Επαναλαμβάνω, η Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει μια συνολική στρατηγική που να επιτυγχάνει:

•την ουσιαστική προστασία της ασφάλειας των πολιτών της Χίου

•το άμεσο κλείσιμο του παράτυπου καταυλισμού της Σούδας

•τη σημαντική αποσυμφόρηση του νησιού

•την εξασφάλιση της μη μόνιμης παραμονής των μεταναστών

•την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και επαναπατρισμού

•την ενεργή προστασία των θαλάσσιων συνόρων μας

Συζητάμε σήμερα για μία δομή, κλειστή, αλλά αυτό μας το είχαν υποσχεθεί στη ΒΙΑΛ. Και δεν το τήρησαν. Έχω ζητήσει άμεση συνάντηση στη Χίο της πολιτικής ηγεσίας για να εξευρεθεί λύση.

Αλλά αυτή η λύση πρέπει να έχει την συναίνεση και την έγκριση των πολιτών της Χίου, όχι να φορτωθεί στην πλάτη ενός νησιού που ήδη έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος.

Να αναλάβει επιτέλους η Κυβέρνηση τις ευθύνες της.

Φυσικά και δεν τους εμπιστευόμαστε», αναφέρει ο κ. Μηταράκης.

Στο «18» η εισήγηση Κάρμαντζη

Την πρότασή του για δημιουργία κλειστής δομής στο «18» στο Αίπος επαναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Σταμάτης Κάρμαντζης, θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο σημείο παρά τις δυσκολίες είναι η μοναδική εφικτή λύση που δεν θα ζημιώσει τη Χίο.

Διαφωνούν με οποιοδήποτε κέντρο

Τέλος σε ότι αφορά στις αντιπολιτεύσεις του Δήμου Πολύδωρος Λαμπρινούδης, προσέρχεταιι στην κλειστή σύσκεψη αρνούμενος τη δημιουργία Προαναχωρησιακού Κέντρου, ενώ οι επικεφαλής της Χιακής Συμπολιτείας Ερμ. Φρεζούλη και της ΛΑ.Σ. Μάρκος Σκούφαλος δεν θα παραβρεθούν, όπως ξεκαθάρισαν με ανακοινώσεις τους. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ