30.4.2025 12:15

Γιάννης Μαλαφής- "Το Προεδρικό Διάταγμα για την οριοθέτηση των οικισμών απαξιώνει τις περιουσίες των κατοίκων των χωριών"

Σαφής και ομόφωνη η αντίθεση των νησιωτικών δήμων στο νέο Π.Δ. για τους μικρούς οικισμούς – Κίνδυνος απαξίωσης της περιουσίας των κατοίκων

Την κατηγορηματική του αντίθεση στο Προεδρικό Διάταγμα 129/2025 (ΦΕΚ Δ’ 194/15.05.2025), που θέτει νέους όρους δόμησης σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, εξέφρασε μέσα από δηλώσεις του στο Politischios.gr ο Δήμαρχος Χίου, Γιάννης Μαλαφής, υπογραμμίζοντας ότι «αν εφαρμοστεί οριζόντια, θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές».

Το επίμαχο Π.Δ. καθορίζει τα κριτήρια, τον τρόπο και τις διαδικασίες οριοθέτησης των μικρών οικισμών, ενώ επιβάλλει αυστηρούς περιορισμούς δόμησης, απαγορεύοντας ουσιαστικά την ανέγερση κατοικιών σε οικόπεδα μικρότερα των 2.000 τ.μ. Η ρύθμιση αυτή, όπως τόνισε ο Δήμαρχος, «πρακτικά απαξιώνει τις περιουσίες των κατοίκων των χωριών».

Καθολική αντίδραση των νησιωτικών δήμων

Ο Γιάννης Μαλαφής υπενθύμισε ότι ήδη από τις 10 Απριλίου το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει λάβει ομόφωνη απόφαση αντίθεσης στο σχέδιο, μετά από σχετική εισήγηση των νησιωτικών δήμων. «Ήμασταν οι πρώτοι που θίξαμε το θέμα, ως νησιωτικοί δήμοι, και ζητήσαμε από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ να παρέμβει άμεσα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, η υπόθεση παραμένει υπό διαβούλευση μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, ωστόσο η πίεση από την αυτοδιοίκηση είναι ισχυρή. «Όλος ο αυτοδιοικητικός κόσμος είναι ενωμένος και αντίθετος στο διάταγμα – δεν υπάρχει καμία παραφωνία», επανέλαβε.

Επιπτώσεις σε τοπικές κοινωνίες και οικονομία

Ο Γιάννης Μαλαφής επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η εφαρμογή του Π.Δ., θυμίζοντας προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις από την κεντρική διοίκηση που αγνόησαν τις τοπικές κοινωνίες. «Το είδαμε και με τον νόμο του 2002. Δεν ερωτήθηκαν οι τοπικές κοινωνίες, και το ίδιο πάει να γίνει και τώρα», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Ειδική αναφορά έκανε στο ενδεχόμενο ενσωμάτωσης των νέων όρων στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ), που θα σημάνει, όπως είπε, «την τελική πράξη απαξίωσης για τα χωριά της Ελλάδας».

«Ανυποχώρητη» στάση από πλευράς ΚΕΔΕ

Ο Δήμαρχος Χίου εμφανίστηκε βέβαιος για τη σθεναρή στάση της ΚΕΔΕ, σημειώνοντας ότι «η γραμμή είναι ξεκάθαρη και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω». Όπως δήλωσε, εάν δεν υπάρξει αλλαγή κατεύθυνσης, υπάρχει ανοιχτό ενδεχόμενο να προσβληθεί νομικά το Προεδρικό Διάταγμα. «Αν χρειαστεί, θα ζητήσουμε την αναίρεσή του», υπογράμμισε.

Αναλογίες έκανε και με άλλες πρόσφατες παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ, όπως στο τέλος ταφής απορριμμάτων, όπου υπήρξε συντονισμένη και αποτελεσματική αντίδραση. «Όπως τότε πήγαμε όλοι μαζί στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα, αν χρειαστεί», δήλωσε με έμφαση.

Η υπόθεση του Προεδρικού Διατάγματος 129/2025 φέρνει για μία ακόμη φορά στην επιφάνεια τις παθογένειες της πολεοδομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Ο καθορισμός ενιαίων κριτηρίων για περιοχές με τόσο διαφορετικά γεωγραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά απειλεί να μετατραπεί σε ένα ακόμη παράδειγμα αποτυχημένης εφαρμογής «αθηνοκεντρικών» σχεδιασμών.

Ο Γιάννης Μαλαφής κατέστησε σαφές ότι ο Δήμος Χίου και η ΚΕΔΕ δεν θα επιτρέψουν να περάσει αδιαμαρτύρητα αυτή η ρύθμιση. Η τοπική αυτοδιοίκηση εμφανίζεται έτοιμη να κινηθεί με όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να προστατεύσει την περιουσία και την προοπτική ανάπτυξης των μικρών οικισμών της χώρας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε μας στο Google News. Μπείτε στην Viber ομάδα μας και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Νέα συνδρομή στον έντυπο «π» - Κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ