28.9.2018 8:17

«Βγάζει περίστροφο» κατά της κυβερνητικής μεταναστευτικής πολιτικής τώρα η Χρ. Καλογήρου

• Χαρακτηρίζει μείζον ζήτημα ασφαλείας για τα νησιά του Β. Αιγαίου τη μη αποσυμφόρηση τους.

Προσχωρεί στις φωνές που επί δυο χρόνια εντόπιζαν τους σοβαρούς κινδύνους για τα νησιά του Β. Αιγαίου από τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης η Χρ. Καλογήρου.

Εκ των υστέρων διαπίστωση; Υποχρεωτική στροφή για να πείσει τη Ν.Δ. για τη στήριξη της; Για ό,τι κι αν πρόκειται η νέα της τακτική θα έχει πραγματικό ενδιαφέρον αν συνοδευτεί κι από την υλοποίηση της απειλής για εντολή κλεισίματος των ΚΥΤ στην περίπτωση που δεν αποκατασταθούν τα διαπιστωμένα περιβαλλοντικά ζητήματα και τα θέματα υγιεινής εντός των καταυλισμών.

Το liberal.gr φιλοξενεί σήμερα συνέντευξη της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου την οποία αναδημοσιεύουμε:

Η κατάσταση στα νησιά είναι δραματική αφού σε αυτά βρίσκονται 17000 πρόσφυγες σε δομές που μπορούν να εξυπηρετήσουν 5000 δηλώνει στο liberal.gr  η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου σημειώνοντας ότι η διαχείριση δεν είναι εύκολη «αλλά οι ιδεοληψίες δεν βοηθούν». Υπενθυμίζει πως η περιφέρεια έχει επιβάλει πρόστιμα στο υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής για την κατάσταση στη Μόρια και τονίζει πως είναι φυσικό να τίθενται ερωτήματα για τη διαχείριση των κονδυλίων.

Θέτει επίσης θέμα ασφάλειας, υπό την ευρεία έννοια, για όλες τις κοινωνίες των νησιών και επισείει τον κίνδυνο της "βιολογικής βόμβας" που απειλεί το περιβάλλον και τη υγεία των προσφύγων και των κατοίκων της περιοχής. Καταθέτει τέλος, την πρόταση που είχε διατυπώσει η Περιφέρεια για διαχείριση των κονδυλίων και αγανακτεί με την στάση της κυβέρνησης που "δεν ακούει", όπως λέει, τα αιτήματα και  τις προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών.

Στο σημείο αυτό η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου αναφέρεται και στην προειδοποίηση προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σύμφωνα με την οποία αν δεν ληφθούν μέτρα για την κατάσταση στο κέντρο υποδοχής Σάμου τότε αυτό θα κλείσει. «Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις και εγκυκλίους για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και τη μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής (έλεγχος θερμοκρασίας κλπ), καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων» τονίζει χαρακτηριστικά.

Η κ. Καλογήρου αναφέρεται και στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού στη Μόρια (όπου επιβλήθηκε πρόστιμο στο υπουργείο 80.000 ευρώ) επισημαίνοντας πως αν και από την αρχή είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση για έγκαιρη υλοποίησή του μόλις την Τετάρτη εμφανίσθηκαν εργάτες και άρχισαν να σκάβουν

Τέλος αποκαλύπτει ότι μόνο για να ελεγχθούν οι αιτήσεις ασύλου που υπάρχουν σήμερα θα απαιτηθούν 35 μήνες

Συνέντευξη στον Ανδρέα Ζαμπούκα

- Κυρία Καλογήρου, εκδώσατε πρόσφατα μια απόφαση με την οποία προειδοποιείτε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τον κ.Βίτσα για απαγόρευση λειτουργίας του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης Σάμου, αν δεν προχωρήσει στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων του χώρου.

Το κάναμε μη έχοντας άλλη επιλογή. Από καιρό, η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Δεν τηρούνται τα προβλεπόμενα από τις κείμενες διατάξεις και εγκυκλίους για τη σίτιση μεταναστών και προσφύγων και τη μεταφορά των τροφίμων, την αποθήκευση και τις συνθήκες διανομής (έλεγχος θερμοκρασίας κλπ), καθώς και στοιχεία τυποποίησης των συσκευασμένων τροφίμων. Διαπιστώθηκε επίσης, έντονος συγχρωτισμός, αφού, σύμφωνα με αναφορά της Αστυνομίας, διέμεναν κατά την ημέρα της αυτοψίας, 4.024 άτομα εντός του ΚΥΤ, το οποίο έχει δυναμικότητα 650 ατόμων, γεγονός που ευνοεί τη μετάδοση ασθενειών. Όσο για τις συνθήκες διαβίωσης, όλα είναι τραγικά και θυμίζουν τη Μόρια. Για την οποία επίσης έχουμε εκδώσει παρόμοια απόφαση, στις 10 Σεπτεμβρίου. 

- Είχατε αντιδράσει, όταν είχε έρθει ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης του Βορείου Αιγαίου. Είχατε πει ενώπιον όλων "Δεν μας ακούτε κ. Πρωθυπουργέ"! 

Θα πρέπει πρώτα, να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι η Περιφέρεια είναι υπεύθυνη, σε ό τι αφορά τους πρόσφυγες, για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία. Δύο ζητήματα που αποτελούν την ουσία του προβλήματος αλλά ταυτόχρονα δεν αποτελούν μείζονα για την κυβέρνηση, ώστε να μας αναθέσει και την αρμοδιότητα της διαχείρισης την οποία έχει το υπουργείο. Τι πρέπει όμως να γίνει; Είναι επιτακτική η ανάγκη της άμεσης αποσυμφόρησης των νησιών και είναι χρέος της ελληνικής πολιτείας που έχει την αρμοδιότητα, να προβεί σε άμεσες ενέργειες, αλλά φοβάμαι ότι κανείς δεν μας ακούει. Όταν είχε έρθει ο Πρωθυπουργός στο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης του Βορείου Αιγαίου είχα πει ενώπιον όλων και του πρωθυπουργού: "Δεν μας ακούτε"! Η πραγματικότητα είναι δύσκολη και πιεστική, αφού περισσότεροι από 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και είναι γνωστό ότι η υπερσυγκέντρωση ανθρώπων θέτει πάντα και θέματα ασφάλειας υπό την ευρεία έννοια. Η δύναμή μας είναι η ενότητα και με πνεύμα ενότητας οφείλουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε ζητήματα αυτής της κατηγορίας που απαιτούν επίγνωση και σοβαρότητα για την αντιμετώπισή τους. Η πολιτεία όμως, αδιαφορεί και τα προβλήματα συσσωρεύονται, κάνοντας την κατάσταση δραματική!

- Ενημερωθήκατε βέβαια, για το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων για το Προσφυγικό, μετά τα ερωτήματα που έθεσε ο Φιλελεύθερος. Ήδη η OLAF διερευνά περιπτώσεις απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. 

Από το 2015 είχαμε ζητήσει να συνδράμουμε ως περιφέρεια, ώστε να γίνει άμεση και αποτελεσματική η διαχείριση των κονδυλίων. Φύσει και θέσει, είμαστε αυτοί που γνωρίζαμε από πρώτο χέρι τις ανάγκες που δημιουργούσε η ροή των προσφύγων. Η κυβέρνηση όμως, και πάλι μας αγνόησε, με τα αποτελέσματα που βλέπουμε σήμερα. Είναι φυσικό να τίθενται ερωτήματα στα οποία ως τοπικές κοινωνίες, θα είχαμε τις απαντήσεις αν μας είχε ανατεθεί η αρμοδιότητα...

- Διάβασα με έκπληξη ότι επιβάλατε πρόστιμα στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια  και της ΒΙΑΛ στη Χίο. Θα σας τα πληρώσει; 

Βεβαίως επιβάλαμε. Πρόστιμα 100 χιλ ευρώ (80 χιλ για τη Μόρια και 20 χιλ για την Χίο) για τα λύματα που τρέχουν ανεξέλεγκτα από τα ΚΥΤ σε γειτονικό ρέμα το οποίο καταλήγει στη θάλασσα, στη περίπτωση της Μόριας. Ενώ στη ΒΙΑΛ καταλήγουν σε γειτονικά χωράφια. Να θυμίσω εδώ ότι ο βιολογικός καθαρισμός θα ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019 (!) όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι κανονικές εργασίες ενώ η κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί ότι θα το αντιμετωπίσει άμεσα.

- Κυρία Καλογήρου, τι πρέπει να συμβεί τελικά για να μπει ένα τέλος στην "κόλαση" της Μόριας και να σταματήσει ο διασυρμός της χώρας με την κακοδιαχείριση του Μεταναστευτικού; 

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό- μεταναστευτικό δεν είναι εύκολη. Αλλά οι ιδεοληψίες  δεν βοηθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης που συνεχώς δυσκολεύει. Η κατάσταση είναι δραματική. Δεν υπάρχει περιθώριο για εξαγγελίες και χρονοδιαγράμματα. Υπάρχει μεγάλη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα που αγγίζουν το 50% και αυτή τη στιγμή στη Λέσβο φιλοξενούνται 8.352 πρόσφυγες σε δομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μόλις 3.500.

Στο βόρειο Αιγαίο φιλοξενούνται συνολικά 17.000 πρόσφυγες σε δομές χωρητικότητας 5.500 ανθρώπων και η ανάγκη για άμεση αποσυμφόρηση των νησιών είναι μεγάλη. Έχουμε ήδη επιβαρυνθεί τόσο από ανθρωπιστικής άποψης όσο και στο θέμα της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Η μη επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών  ασύλου συνεπάγεται μεγάλη απώλεια χρόνου και προσθέτει περαιτέρω γραφειοκρατικό βάρος.

Για να εξεταστούν οι υπάρχουσες αιτήσεις ασύλου απαιτούνται…35 μήνες, χωρίς να υπολογιστούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που προστίθενται καθημερινά. Στην Λέσβο υπηρετούν 45 άτομα στην υπηρεσία ασύλου. Από αυτούς αμιγώς εξετάζουν αιτήσεις ασύλου οι 18 και από αυτούς οι συμβάσεις των 9 έχουν λήξει τον Μάιο. Έχουν δυνατότητα να εξετάζουν 12 αιτήσεις την ημέρα. Την ίδια στιγμή εκκρεμούν χιλιάδες αιτήσεις χορήγησης ασύλου. Το 2018 το πρώτο τρίμηνο κατατέθηκαν 4.400 αιτήσεις στην Λέσβο. Ανά μήνα δεν ξεπερνούν τις 250 οι αιτήσεις που εξετάζονται. Θα χρειαστεί πολύς χρόνος  για να εξεταστούν οι υπάρχουσες αιτήσεις! Όσες νομοθετήσεις και να γίνουν θα μείνουν κενό γράμμα αν δεν συνοδευτούν από την ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου. 

Το χειρότερο  όμως, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση δεν μας ακούει! Κωλυσιεργεί και δεν αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα είναι ιδιαζόντως σύνθετο και μείζον ζήτημα ασφάλειας, με την ευρεία έννοια, για την περιοχή. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ