9.8.2023 7:09

«Ανάγκη για σοβαρό σχεδιασμό στην αντιπλημμυρική προστασία περιοχών της Χίου»

Στην Οικονομική Επιτροπή της Π.Β.Α. της 4 Αυγούστου 2023 συζητήθηκαν τα θέματα:  «της ‘Έγκρισης Δημοπράτησης Διακήρυξης Ανοιχτής Δημοπρασίας μέσω ΕΣΗΔΗΣ και Επιτροπής διαγωνισμού της υπηρεσίας με τίτλο : 

  • Καθαρισμοί χειμάρρων Νότιας Χίου 2023 προϋπολογισμού 80.0000ε
  • Καθαρισμοί χειμάρρων Βόρειας Χίου 2023 προϋπολογισμού 80.0000ε
  • Καθαρισμοί χειμάρρων  Κεντρικής  Χίου 2023 προϋπολογισμού 180.0000ε
  • Καθαρισμοί χειμάρρων -ρεμάτων στο νησί των Οινουσσών και στην Ηρωική νήσο Ψαρών 2023 προϋπολογισμού 35.0000ε

Ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργης Η. Αμπαζής στην τοποθέτησή του τόνισε:

« Η εκάστοτε κυβέρνηση και η σημερινή της ΝΔ, δια των  υπουργών Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το μόνο που γνωρίζουν είναι να  παρέχουν  οδηγίες στις Περιφέρειες αναφορικά με τις αρμοδιότητες των Υπηρεσιών στην εκτέλεση καθαρισμών στις κοίτες (ορεινές και πεδινές) χειμάρρων, όπως ορίζεται στο άρθρο 224 του ν. 4555/2018 (Κλεισθένης), το ζητούμενο όμως ,εν προκειμένω είναι : 

  • Τι πολιτική χαράζεις;
  • Ποιο θεσμικό πλαίσιο έχεις;
  • Τι  χρηματοδότηση προβλέπεις;
  • Και ποιο  επιστημονικό προσωπικό διαθέτεις, που θα μελετήσει, θα ελέγχει την υλοποίηση του έργου απ’ την ανάδοχο εταιρεία, κλπ.

Η  Περιφερειακή αρχή (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δέσμια των πολιτικών επιλογών της δεν έχει προχωρήσει όλα αυτά τα 4 χρόνια σε διεκδίκηση πόρων και επιστημονικού προσωπικού και δεν έχει προσανατολίσει την πολιτική της στην ουσιαστική αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας των αστικών και αγροτικών περιοχών των νησιών μας, με τη δημιουργία έργων υποδομών, που θα διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ουσιαστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Πέρασαν 4 χρόνια από τις  πλημμύρες που έπληξαν τα νησιά συνέπεια καταστροφικών πυρκαγιών και στο όνομα του «κόστους», το αστικό κράτος, η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις από κοινού με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου  αρνήθηκαν να προωθήσουν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα, θέτοντας έτσι εκ νέου σε κίνδυνο τη ζωή, τα σπίτια, την περιουσία των κατοίκων των νησιών. Οι όποιοι σχεδιασμοί δεν ανταποκρίνονται  στις ανάγκες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κυρίως  γιατί λαμβάνονται αποσπασματικά. Έχουν  έναν απόλυτα ανορθολογικό χαρακτήρα αφού επικεντρώνουν  το πρόβλημα μόνο στο τελευταίο τμήμα της λεκάνης απορροής προς τις εκβολές των.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για έργα ορεινής υδρονομίας με τα αντίστοιχα έργα στην πηγή. Καμία πρόταση για διευθέτηση των χειμάρρων ή άλλα έργα ανάσχεσης της ροής των νερών.

Οι όποιοι σχεδιασμοί  δεν προβλέπουν λεκάνες ηρεμίας για να μην έχουμε φερτά υλικά.

Για την αντιπλημμυρική προστασία είναι επιτακτικά αναγκαίο:

  1. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού.
  2. Να δημιουργηθεί επιστημονικός σχεδιασμός, με ευθύνη των  αρμόδιων υπουργείων και φορέων (ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπ. Γεωργίας, ΔΕΥΑΧ κλπ.) και να εκφράσουν γνώμη, τα αρμόδια Επιμελητήρια (ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ) και οι Δήμοι  για τη συνολική και ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
  3. Ένας τέτοιος σχεδιασμός πρέπει να παίρνει υπόψη του τα νέα υδρολογικά δεδομένα σε κάθε περιοχή, όπως:
  • Την αυξημένη απορροή των ομβρίων, λόγω μείωσης της δασοκάλυψης από πυρκαγιές, καταπατήσεις, κλπ.
  • Την αυξημένη, επίσης, παροχή φερτών υλών.
  • Τη συν τελεσθείσα περαιτέρω μείωση της διατομής των φυσικών ρεμάτων ή την πλήρη εξαφάνισή τους.
  • Την κάλυψη ελεύθερων επιφανειών με δρόμους, κατοικίες ή άλλες κατασκευές, λόγω επεκτάσεων, αυθαίρετης δόμησης, κλπ.
  • Την κατασκευή των διάφορων τεχνικών έργων.

Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει μακρύ χρονικό ορίζοντα προβλέψεων.

        •      Να στηρίζεται σε πλήρη γνώση της υφιστάμενης κατάστασης αφού απαιτείται η δημιουργία μητρώου χειμάρρων – ποταμών σε κάθε νησί. Το οποίο να ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

  • Να  περιλαμβάνει μια σειρά μέτρων για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις επεκτάσεων, ορθολογικών χρήσεων γης, διάνοιξη ρευμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα εκτροπής υδάτων, κλπ. Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών, των χειμάρρων από τις πηγές, δασοτεχνικά έργα διευθέτησης της κοίτης τους.
  • Να  έχει εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους. Χωρίς αυτό τα όποια έργα χάνουν, σε μεγάλο ποσοστό, την αξία τους και λειτουργούν αποσπασματικά.
  • Να περιέχει χρονικές δεσμεύσεις για υλοποίηση όλων των κατευθύνσεων για την πολεοδομία, τη χρήση των ελεύθερων χώρων, τις χρήσεις γης, τις αναδασώσεις, την προστασία του δασικού πλούτου, κλπ.
  • Να έχει δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους.

    Δημιουργία Φορέα

Είναι φανερό ότι ένας τέτοιος σχεδιασμός απαιτεί την ύπαρξη ενός φορέα που ανεξάρτητα από τη συμμετοχή των όποιων υπουργείων ή άλλων οργανισμών, θα έχει την ευθύνη και τη λήψη αποφάσεων και μέτρων ώστε:

  • Να τηρηθεί αυστηρά η επιβαλλόμενη χρονική ιεράρχηση των έργων διευθέτησης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Να περιφρουρηθούν από την επίσημη και ανεπίσημη αυθαιρεσία τα έργα που εκτελούνται, ώστε να μην επιστρέψουμε στην αρχική κατάσταση.
  • Να εκτελεστούν ενιαία και όχι αποσπασματικά το σύνολο των έργων.
  • Να κατασκευαστούν τα έργα με τις επιβαλλόμενες επιστημονικές μεθόδους, όπως επισημαίνεται από τους ειδικούς επιστήμονες π.χ. η αναγκαιότητα κατασκευής των έργων από τα κατάντη προς τα ανάντη. Τα όποια έργα κατασκευάζονται να εναρμονίζονται με το περιβάλλον και να βοηθούν στην προστασία από τις πλημμύρες, αλλά και τη σωστή διαχείριση του υδατικού δυναμικού της περιοχής.

 Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός των αντιπλημμυρικών έργων αποτελεί άμεση ανάγκη και θα πρέπει να εναρμονίζεται με την ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων. Επίσης, όπως δείχνει η σύγχρονη διεθνής εμπειρία, σε όσες περιπτώσεις αυτό είναι δυνατόν, θα πρέπει να γίνονται προσπάθειες για την επαναφορά των υδατορεμάτων που έχουν διευθετηθεί στη φυσική τους κατάσταση.

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

Είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι πέρα από τα μέτρα αυτά απαιτούνται εδώ και τώρα βραχυπρόθεσμα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις που θα περιορίζουν τουλάχιστον τις επιπτώσεις από αντίστοιχα φαινόμενα. Όπως:

  • Προστασία κάθε ελεύθερου χώρου, μεγάλου ή μικρού. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τσιμεντοποίηση των ελεύθερων χώρων στο όνομα των κερδών του κεφαλαίου.
  • Δημιουργία  νέων ελεύθερων χώρων.
  • Μείωση των αδιαπέραστων επιφανειών. Είμαστε αντίθετοι στο τσιμεντάρισμα των πλατειών, των ακάλυπτων χώρων των πολυκατοικιών, των αυλών των σχολείων κλπ.
  • Κατασκευή διαπερατών ή ημιπερατών πεζοδρομίων.
  • Κατασκευή και ολοκλήρωση των δικτύων ομβρίων στις πόλεις, αλλά και συντήρησή τους, μόνιμο καθαρισμό από φερτά υλικά.

     Όσο δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, όσο συνεχίζεται η ίδια πολιτική, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται.

   Η συχνά χρησιμοποιούμενη φράση ότι πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε με τις βροχές και τις πλημμύρες, για μας αποκτά ένα διαφορετικό περιεχόμενο. Δε συνηθίζουμε. Δεν αποδεχόμαστε τις καταστροφές. Απαιτούμε, διεκδικούμε την οργάνωση της ζωής μας, τα κτίρια, την πόλη, το χωριό , το νησί μας, ώστε ακόμη και όποια απρόβλεπτα φαινόμενα, να έχουν τις μικρότερες δυνατές συνέπειες.

   Σ' αυτή την κατεύθυνση, θα απαιτήσουμε τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας, την ενίσχυσή της με μέσα και προσωπικό. Θα αξιοποιήσουμε και τις επιστημονικές μελέτες, για να αναδείξουμε τα προβλήματα στα δέκα νησιά μας.

Η ενεργοποίηση, η κινητοποίηση και η διεκδικητική δράση των εργαζομένων σε κάθε νησί  μπορεί να επιβάλει τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

   Όμως, είναι φανερό ότι και το πρόβλημα των πλημμυρών, όπως και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής και τις ανάγκες των εργαζομένων, είναι πρόβλημα βαθιά πολιτικό.

Απαιτεί μια άλλη πολιτική. Απαιτεί κεντρικό σχεδιασμό και αντιμετώπιση. Απαιτεί λαϊκή εξουσία και οικονομία.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ