29.9.2023 19:09

Γιώργος Αμέντας: «Με στόχους, δύναμη και επιμονή για τη νέα Χίο»

Στην απόφασή του να συστρατευθεί στο πλευρό του Σταμάτη Κάρμαντζη και του συνδυασμού «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη νέα Χίο», αναφέρεται μέσα από συνέντευξή του ο ιατρός Γιώργος Α. Αμέντας.

Σε αυτή αναλύει τους λόγους που είπε το «ναι» στον Σταμάτη Κάρμαντζη, αναλύει τις σκέψεις του για την επόμενη 5ετία, ιεραρχεί τα κατά τον ίδιο σημαντικά ζητήματα του νησιού και προβλέπει νίκη του Σταμάτη Κάρμαντζη.

Πώς αποφασίσατε να θέσετε τον εαυτό σας υποψήφιο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές και για ποιους λόγους συστρατευθήκατε με το συνδυασμό του νυν Δημάρχου «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο»;

Καταρχάς, θεωρώ ότι αποτελεί υποχρέωση όλων μας να είμαστε ενεργοί πολίτες καθώς η κοινωνία που ζούμε δεν είναι κάτι ξένο προς εμάς, αντίθετα εμείς γινόμαστε οι διαμορφωτές της με τη δημιουργική εμπλοκή μας είτε την αδιαφορία μας. Ειδικότερα δε, ο τομέας της αυτοδιοίκησης έχει τεράστια και πολύπλευρη σημασία. Αφορά την καθημερινότητα των πολιτών, την εικόνα του τόπου μας, την ποιότητα ζωής και την εξασφάλιση ενός ικανοποιητικού επιπέδου καθημερινότητας. Με αυτές τις σκέψεις και κυρίως με επίκεντρο τον άνθρωπο αποφάσισα να θέσω τον εαυτό μου υποψήφιο στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζοντας το Συνδυασμό «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο» του νυν Δημάρχου. Η απόφαση αυτή ασφαλώς δεν είναι τυχαία.Είναι βέβαιο ότι ο Σταμάτης Κάρμαντζης ξέρει, θέλει και μπορεί. Κανείς δε δύναται – ακόμα κι αν είναι απέναντι του ιδεολογικά- να μην του πιστώσει ότι διαθέτει πείρα στα κοινά έχοντας θητεύσει ως αιρετός σε όλες τις δυνατές θέσεις που διαθέτει η Χίος. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει σαφώς τη θέλησή του και τη γνώση του. Παράλληλα όμως διαθέτει και την ικανότητα. Ο Σταμάτης Κάρμαντζης μπορεί. Είναι αποτελεσματικός και χρήσιμος για τη Χίο. Το στοιχείο αυτό είναι πολύ βασικό όπως και η ικανότητά του να βρίσκει λύσεις ρεαλιστικές στα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο.

Ποια η γνώμη σας για τους υπόλοιπους συνδυασμούς;

Είναι αξιοσημείωτο ότι έχουν ανακοινωθεί πολλοί συνδυασμοί για τη διεκδίκηση του Δήμου. Με θετική διάθεση θα πω ότι αυτό φανερώνει ενδιαφέρον για τον τόπο και το αξιολογώ θετικά. Αυτό, ωστόσο, που εκτιμώ ως τρωτό είναι το στοιχείο του μηδενισμού, του λαϊκισμού, της ισοπέδωσης και γενικά η άρνηση για την άρνηση. Θα ήθελα ιδανικά περισσότερες συγκλίσεις και γόνιμη κριτική. Οι υψηλοί τόνοι, η άρνηση συνεργασίας και η λογική του «όχι» για το «όχι» προσωπικά δεν με εκφράζουν -όχι μόνο στην πολιτική αλλά και σε κάθε πτυχή του βίου. Η τετραετία που μεσολάβησε δυστυχώς μας έχει αφήσει πολλά παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών εκ μέρους των υπολοίπων παρατάξεων, ενώ και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δε λείπει η τοξική αντιπαράθεση, φαινόμενο που ενδημεί κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ποιο είναι το μείζον πρόβλημα κατά τη γνώμη σας το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα Δημοτική Αρχή την επόμενη πενταετία;

Όπως έχω αναφέρει πολλάκις το ζήτημα του νερού είναι ένα ζωτικής σημασίας θέμα το οποίο ταλανίζει το νησί μας. Γνωρίζω ότι ήδη έχουν γίνει σοβαρά βήματα επίλυσης του προβλήματος και ότι βρίσκεται ως προτεραιότητα στην ατζέντα για τη νέα θητεία. Μέσα από μία ολιστική προσέγγιση και στοχευμένες παρεμβάσεις όπως η αξιοποίηση φραγμάτων και οι αφαλατώσεις θα εδραιωθεί ένα μεικτό σύστημα επίλυσης του υδρευτικού προβλήματος.

Τι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στα κοινά;

Η συμμετοχή μου στα κοινά βασίζεται αφενός στο ενδιαφέρον μου για τον τόπο που ζω. Η διάθεση μου αυτή πηγάζει από την πεποίθηση που έχω για την υποχρέωση κάθε πολίτη να είναι χρήσιμος και να προσφέρει. Μέσα από αυτό προκύπτει συνολική πρόοδος και θετικά αποτελέσματα σε συλλογικό επίπεδο. Το πεδίο μου είναι ο άνθρωπος και η ζωή του. Σε μία ευρύτερη ανάγνωση αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρομαι για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και την ευημερία των πολιτών.

Ποιο το όραμα και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε Δημοτικός Σύμβουλος;

Οραματίζομαι τη συνέχεια των σημαντικών έργων που έχουν ξεκινήσει την προηγούμενη τετραετία. Ξέρετε, ένα πολύ κρίσιμο θέμα και συγχρόνως σοβαρό πρόβλημα που έχει εμποδίσει την ανάπτυξη του τόπου μας είναι η μη συνέχεια στην αυτοδιοίκηση. Είναι εξαιρετικά δύσκολο μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο μιας θητείας να γίνουν τεράστιες αλλαγές. Και το χειρότερο, όταν δε δοθεί συνέχεια στις προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει και δεν στηριχθούν τα θεμέλια που έχουν τεθεί θα γίνονται συνέχεια νέες εκκινήσεις οι οποίες θα μένουν ημιτελείς. Αυτή πολύ απλά είναι η ιστορία μας. Κάποιος βάζει τη βάση ενός έργου, ο επόμενος δεν το συνεχίζει, ξεκινάει ένα άλλο και όλα μένουν μισά. Έχω εκτιμήσει ιδιαίτερα την έμπρακτη διάθεση του νυν Δημάρχου να συνεχίσει και να θεραπεύσει τα έργα που βρήκε, δίνοντας συγχρόνως νέα προοπτική. Με συνέπεια συνεχίζει και προχωρά παρακάτω. Η Χίος ήδη είναι διαφορετική. Έχουν ξεκινήσει σπουδαία έργα, έχουν γίνει καίριες παρεμβάσεις και το μέλλον είναι ελπιδοφόρο. Προτεραιότητα μία σύγχρονη και φιλόξενη εικόνα του νησιού μέσα από την ανάδειξη των δυναμογόνων στοιχείων του, τις επενδύσεις και την εισροή χρημάτων που θα ανοίξουν θέσεις εργασίας και θα ενισχύσουν και τη νεολαία μας. Παράλληλα, η αειφορία, η βιωσιμότητα και οι πράσινες πολιτικές είναι θέματα και αιτήματα της νέας εποχής. Προσωπική μου προτεραιότητα σε συνάρτηση όλων των προαναφερθέντων ο άνθρωπος. Η πολιτική σε κάθε επίπεδο είναι απαραίτητο να είναι ανθρωποκεντρική. 

Γιατί οι πολίτες της Χίου να επιλέξουν τη «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο»; Πείτε μας τρεις λόγους.

Παρόλο που οι λόγοι είναι πολλοί και οπωσδήποτε περισσότεροι από τους τρεις που θέσατε προκειμένου να δώσουν οι πολίτες της Χίου ψήφο εμπιστοσύνης στη «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο»  θα επικεντρωθώ στα εξής:

  1. Η Χίος πρέπει να προχωρήσει χωρίς πειραματισμούς μπροστά. Έχουν ξεκινήσει έργα που είναι απαραίτητο και αξίζει να συνεχιστούν. Όποια άλλη επιλογή θα σηματοδοτήσει μη συνέχεια του θεαματικού έργου που έχει ήδη αλλάξει την εικόνα του νησιού μας.
  2. Ο Σταμάτης Κάρμαντζης έχει αποδείξει ότι είναι έμπειρος, ικανός και αποτελεσματικός στην επίλυση προβλημάτων, με καταγεγραμμένη τη δυνατότητα εισροής απαραίτητων κεφαλαίων για το νησί.
  3. Αξίζει να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης σε ένα δήμο ανθρωποκεντρικό, φιλόξενο, έναν δήμο που ουσιαστικά γίνεται το σπίτι και το καταφύγιο του δημότη.

Κλείνοντας, θεωρείτε δύσκολη τη νίκη;

Καμία νίκη δεν είναι εύκολη αν είναι αληθινή. Οι αληθινές νίκες δίνονται με αληθινούς αγώνες. Και οι αληθινοί αγώνες απαιτούν μεγαλείο ψυχής, υπευθυνότητα, στόχους, τόλμη, δυναμισμό, υπομονή και επιμονή. Σε αυτήν τη βάση λοιπόν θα πω χωρίς να θεωρηθεί υπερφίαλο ότι για όλους τους παραπάνω λόγους είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος και έχω την πεποίθηση ότι ο Σταμάτης Κάρμαντζης θα είναι και πάλι Δήμαρχος και ο Συνδυασμός «Σύμπραξη Δημιουργίας για τη Νέα Χίο» θα κόψει πρώτος το νήμα στην κούρσα των εκλογών.

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ